Σε εξέλιξη είναι οι εκλογές στην Τουρκία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και η εκλογική διαδικασία για την προεδρία της χώρας εξελίσσεται ομαλά παρά το τεταμένο κλίμα των προηγούμενων ημερών. 

Πριν από λίγο ψήφισαν σχεδόν ταυτόχρονα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σε δηλώσεις του μετά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, ο Ερντογάν συνοδευόμενος από την σύζυγό του Εμινές, εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό ποσοστό συμμετοχής. 

«Πιστεύω ότι η ψηφοφορία θα τελειώσει πολύ γρήγορα. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι γίναμε μάρτυρες μιας τέτοιας ψηφοφορίας για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές της τουρκικής δημοκρατίας. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία παγκοσμίως όπου η συμμετοχή να φτάνει το 90%. Η Τουρκία έδωσε έναν δημοκρατικό αγώνα με τον πιο όμορφο τρόπο» τόνισε και κάλεσε τους πολίτες να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει εφησυχασμός και ότι θα προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Στην Άγκυρα ψήφισε ο Κιλιτσντάρογλου 

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ψήφισε στην Άγκυρα, Παράλληλα, κατήγγειλε ότι οι εκλογές διεξάγονται κάτω από δύσκολες συνθήκες, λόγω προσπαθειών για εξαπάτηση. 

«Για να απαλλαγούμε από το τυραννικό καθεστώς και για να εγκαθιδρύσουμε την πραγματική δημοκρατία, απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα. Αυτές οι εκλογές διεξάγονται υπό δύσκολες συνθήκες λόγω των προσπαθειών εξαπάτησης, αλλά πιστεύω ότι οι πολίτες είναι ελεύθεροι και πρόθυμοι να πάνε στις κάλπες» τόνισε εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που πήγαν στις κάλπες και ψήφισαν και που αγωνίστηκαν για το εκλογικό τους δικαίωμα» πρόσθεσε. 

Μονομαχία με φαβορί τον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να παρατείνει τα 21 χρόνια του στην εξουσία, ενώ είναι η τελευταία ευκαιρία για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που προσπαθεί επί 13 χρόνια να τον ανατρέψει. 

Η μονομαχία ξεκίνησε με τον Ερντογάν να αποτελεί το αδιαφιλονίκητο φαβορί και τον Κιλιτσντάρογλου να ελπίζει στην ανατροπή. Και παρά τις ουρές και την αναμονή, άνθρωποι κάθε ηλικίας επιστρέφουν στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Τουρκίας.

Οι περίπου 200 χιλιάδες πρόσφυγες από την Συρία που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι υπήκοοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν, αφού ο Κιλιτσντάρογλου προκειμένου να προσελκύσει εθνικιστικές ψήφους δεσμεύθηκε να τους εκδιώξει.

Πάντως, με τη λίρα σε ιστορικό χαμηλό, όποιος κυβερνήσει θα αναλάβει μια οικονομία σε δεινή κατάσταση και όποιος χάσει, πιθανόν να μην έχει ξανά την ευκαιρία να ανακάμψει.

Ερντογάν ή Κιλιτσντάρογλου

Από τη μια τη σταθερότητα -και τον κίνδυνο αυταρχικής παρέκκλισης- του απερχόμενου 69χρονου ισλαμοσυντηρητικού υπερπροέδρου, 69 ετών· ή, από την άλλη, την επιστροφή στο κοινοβουλευτικό σύστημα που προτείνει ο 74χρονος αντίπαλός του, άλλοτε ανώτερος δημόσιος υπάλληλος.

Το 49,5% των ψήφων που εξασφάλισε ο κ. Ερντογάν, ο άλλοτε δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, πάνω απ’ όλα πιστός μουσουλμάνος, στον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου πιστοποίησε αν μη τι άλλο την ευρεία υποστήριξη της οποίας χαίρει -παρά τον ουρανομήκη πληθωρισμό και την κρίση του κόστους ζωής ευρύτερα, παρά τις ανεπάρκειες στην αντιμετώπιση της φοβερής καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου- από πλευράς της συντηρητικής πλειοψηφίας.

Συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφόρων στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, ο οποίος άφησε πίσω τουλάχιστον 50.000 νεκρούς και τρία εκατομμύρια εκτοπισμένους.

Ο “δημοκρατικός παππούς” Κιλιτσντάρογλου

Απέναντί του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου, ο demokrat dede («δημοκρατικός παππούς»), όπως θέλει να προβάλλεται ο οικονομολόγος με τα γκρίζα μαλλιά και τα λεπτά γυαλιά, δεν μπόρεσε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την οικονομική κρίση που μαστίζει τα νοικοκυριά και τη νεολαία.

Ο πρόεδρος του CHP -του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής πατέρας της Δημοκρατίας της Τουρκίας- υποσχόταν «την επιστροφή της άνοιξης», την επάνοδο σε κοινοβουλευτικό σύστημα, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, της κεντρικής τράπεζας, του Τύπου.

«Φτάνει πια η καταπίεση του καθεστώτος και η πολιτική του», έλεγε χθες στην Άγκυρα ο Ουγούρ Μπαρλάς, 39χρονος εκπαιδευτικός, που θα ψηφίσει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης, διότι θέλει «αλλαγή».

Μολαταύτα ο κ. Κιλιτσντάρογλου, που δεν ξεπέρασε το 45% των ψήφων στον πρώτο γύρο, είναι το αουτσάιντερ: παρά την υποστήριξη που συνεχίζει να του προσφέρει το φιλοκουρδικό HDP, αψηφώντας την όψιμη συμμαχία του με μικροσκοπικό ακροδεξιό, εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, φέρεται κατά τις δημοσκοπήσεις να παραμένει πέντε μονάδες πίσω από τον αρχηγό του κράτους ο οποίος είδε άλλωστε να ανανεώνεται η πλειοψηφία της κυβερνητικής συμμαχίας του στο τουρκικό κοινοβούλιο την 14η Μαΐου.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Συναγερμός για εξαφάνιση 48χρονης στις Αρχάνες

J2US: Αυτό είναι το ζευγάρι που αποχώρησε

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις