Στην Κωνσταντινούπολη παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, αν και οι προσδοκίες για απευθείας διάλογο σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία εξανεμίζονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες αναμένεται να αρχίσουν σήμερα Παρασκευή 16/5 στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ, ύστερα από τα χθεσινά μπρος-πίσω και τους ακραίους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Αν και η Μόσχα και το Κίεβο απέφυγαν να εκδώσουν επίσημες ανακοινώσεις τις προηγούμενες ημέρες, πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και Tass, ανέφερε ότι προβλέπεται να γίνουν τριμερείς συναντήσεις, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών συνομιλιών.

«Η συνάντηση [ενν. μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και της ρωσικής αντιπροσωπείας] τελείωσε. Αύριο, θα διεξαχθεί μια άλλη σειρά συναντήσεων, με διαφορετική μορφή. Στην ημερήσια διάταξη είναι τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Ουκρανίας και της Τουρκίας και μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τετραμερής» με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας, διευκρίνισε η πηγή του τουρκικού ΥΠΕΞ, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν θα υπάρξει τετραμερής με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ότι περιμένει τους Ουκρανούς εκπροσώπους να εμφανιστούν στις 10 το πρωί της Παρασκευής για την έναρξη των συζητήσεων.

«Είμαστε έτοιμοι για δουλειά» είπε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Ο Μεντίνσκι πρόσθεσε ότι νωρίτερα η ρωσική αντιπροσωπεία είχε «παραγωγικές» συζητήσεις με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας είναι ένας σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, πρώην υπουργός Πολιτισμού. Στην αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας.

Υπενθυμίζεται πως ούτε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέχει στις συζητήσεις, δεδομένης και της απουσίας του Ρώσου ομολόγου του. Στη θέση του έστειλε τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ και έναν υφυπουργό Εξωτερικών.

Και στις δύο αντιπροσωπείες μετέχουν επίσης εκπρόσωποι του στρατού, των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας της χώρας.

Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Τουρκία παίζουν καθοριστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις Μόσχας και Κιέβου, ασκώντας πιέσεις και στις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία, διαμηνύοντας ότι Κίεβο και Κρεμλίνο δεν μπορούν να φύγουν από την Κωνσταντινούπολη, δίχως τουλάχιστον μία συμφωνία για 30ήμερη κατάπαυση πυρός.

Πάντως, Τουρκία και ΗΠΑ δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες για τις συνομιλίες, με τον Ρούμπιο να εκτιμά ότι πρόοδος μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω απευθείας επαφής μεταξύ Τραμπ και Πούτιν. Η Άγκυρα, από την πλευρά της, εμφανίζεται να ελπίζει σε μια αποκλιμάκωση.

Ιστορική ευκαιρία ή “ναυάγιο”;

Η ουκρανική πλευρά δηλώνει πως στέλνει την αντιπροσωπεία με σαφή εντολή να εξετάσει δυνατότητες εκεχειρίας διάρκειας 30 ημερών, χωρίς προϋποθέσεις.

Ωστόσο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επεσήμανε πως αν η Μόσχα δεν δείξει πραγματική πρόθεση, τότε θα πρέπει να ενταθούν οι διεθνείς πιέσεις και να επιβληθούν νέες κυρώσεις στη Ρωσία.

Στην αντίπερα όχθη, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Μεντίνσκι δηλώνει «έτοιμος για συμβιβασμούς», χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται αν πρόκειται για ουσιαστική διαπραγμάτευση ή για επανάληψη των αποτυχημένων γύρων του 2022.

Ουκρανικό: Τι θέλει η Μόσχα, τι ζητά το Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απαιτεί τον έλεγχο πέντε ουκρανικών περιοχών –συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ζωνών που ακόμα δεν έχει καταλάβει–, περιορισμούς στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και διακοπή κάθε δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Παρά τις βαριές απώλειες, φαίνεται να πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να εξουθενώσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να υπαγορεύσει τους όρους.

Η Ουκρανία από την άλλη θέλει να παγώσει τις εχθροπραξίες και να υποστηρίξει νομικά ότι η αναγνώριση της ρωσικής προσάρτησης αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αναγνωρίζοντας ότι δεν μπορεί πια να απελευθερώσει με τα όπλα τα κατεχόμενα εδάφη.

Η ουκρανική πλευρά αρνείται οποιονδήποτε περιορισμό στις στρατιωτικές της δυνατότητες και ζητά να της δοθούν εγγυήσεις ότι η Ρωσία δεν θα επιχειρήσει νέες επιθέσεις εναντίον της στο μέλλον. Ζητεί, επίσης, την επιστροφή χιλιάδων παιδιών που έχουν μεταφερθεί βιαίως στη Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Ελλάδα, με την Klavdia και την ‘Asteromata’, στον τελικό της Eurovision 2025

Στα «σκαριά» μεταγραφή έκπληξη από τον ΣΚΑΪ στο MEGA

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις