Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα Τρίτη 18/3 ο Αμερικανός πρόεδρος με τον Ρώσο ομόλογό του για το ουκρανικό, με τον Λευκό Οίκο να έχει αυξήσει τις προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου.
Η επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν έρχεται μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία αποδέχθηκε την 30ήμερη εκεχειρία που πρότειναν οι ΗΠΑ, πετώντας έτσι την “μπάλα” στο γήπεδο της Ρωσίας.
«Τα πάμε πολύ καλά, νομίζω, με τη Ρωσία. Θα δούμε αν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε, ίσως μέχρι την Τρίτη. Θα μιλήσω με τον πρόεδρο Πούτιν την Τρίτη», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του με το Air Force One.
«Έχει γίνει πολλή δουλειά μέσα στο Σαββατοκύριακο, θέλουμε να δούμε αν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε. «Ίσως μπορέσουμε, ίσως όχι, αλλά νομίζω ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες» είπε ακόμα και σημείωσε πως οι διαπραγματευτές έχουν ήδη επισημάνει ορισμένα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «θα μιλήσουμε για εδάφη. Το καθεστώς πολλών εδαφών έχει αλλάξει σημαντικά σε σύγκριση με πριν από τον πόλεμο, όπως γνωρίζετε. Θα μιλήσουμε για εδάφη, θα μιλήσουμε για εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα».
«Αλλά νομίζω ότι έχουμε ήδη συζητήσει πολλά από αυτά, και μάλιστα εκτενώς, και από τις δύο πλευρές, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Ήδη μιλάμε για αυτό – το μοίρασμα ορισμένων περιουσιακών στοιχείων.»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν την Τρίτη, αλλά δεν αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν η αντίδραση του Πούτιν στην πρόταση εκεχειρίας που υποστηρίζει ο Τραμπ ήταν διφορούμενη. Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Μόσχα συμφωνεί με την πρόταση θεωρητικά, αλλά έθεσε αυστηρούς όρους και απαίτησε παραχωρήσεις από το Κίεβο, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι η σημερινή ουκρανική κυβέρνηση αποτελεί μέρος της «ρίζας του προβλήματος» του πολέμου.
Οι εδαφικές παραχωρήσεις είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που απομένουν να επιλυθούν, με Αμερικανούς αξιωματούχους να έχουν δηλώσει ότι η Ουκρανία πιθανότατα θα χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ωστόσο, η παραχώρηση εδαφών ήταν ανέκαθεν αδιαπραγμάτευτος όρος για τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Την ίδια ώρα, ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει ανησυχία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως επιβράβευση του Πούτιν για την εισβολή. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εγκαταλείψει τις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει.
Πάντως, η προθυμία του Τραμπ να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα πριν καν ακόμα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις, καθώς και η φιλική του στάση απέναντι στον Πούτιν, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Ουκρανικό: Σε τι συμφώνησαν Ουάσινγκτον – Κίεβο
Αμέσως μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στην Τζέντα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αποδέχθηκε πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών.
Η πρόταση εκεχειρίας που αποδέχθηκε η Ουκρανία καλύπτει ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου των συγκρούσεων με τη Ρωσία, και όχι μόνο τις αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις, δήλωσε ο Ζελένσκι μετά τη συνάντηση.
«Η Ουκρανία αποδέχεται αυτή την πρόταση, τη θεωρούμε θετική, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το βήμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής πρέπει να πείσουν τη Ρωσία να το αποδεχθεί», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι η εκεχειρία θα ξεκινήσει τη στιγμή που η Μόσχα θα συμφωνήσει σε αυτήν.
Ειδικότερα, ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις του Κιέβου περιλάμβαναν «τερματισμό των εχθροπραξιών» στον αέρα και στη θάλασσα, την απελευθέρωση Ουκρανών κρατουμένων «για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» και την επιστροφή των Ουκρανών παιδιών από τη Ρωσία.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να ολοκληρώσουν μια συμφωνία για τα σπάνια ορυκτά «το συντομότερο δυνατό» με στόχο την ενίσχυση της ουκρανικής οικονομίας και τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας της χώρας.
Θανατηφόρο τροχαίο στην περιφερειακή Υμηττού: Νεκρός 46χρονος – Η μηχανή του έπεσε στις μπάρες
Ντέμης Νικολαΐδης: «Πέρασα ένα είδος κατάθλιψης, έπινα χωρίς να μου αρέσει το αλκοόλ» (Βίντεο)
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"