Σύνοδος Κορυφής: Στην επόμενη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες, μετέθεσαν οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η πρώτη ημέρα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ήταν μαραθώνια, με την ΕΕ να εμφανίζεται ξανά διχασμένη.

Σύνοδος Κορυφής: Δεν τα βρήκαν για το ευρωομόλογο

Η πρόταση της Γαλλίας για ευρωομόλογο που θα χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, καθώς και το σχέδιο για αύξηση των αμυντικών δαπανών, δεν προχώρησαν.

Ο οικοδεσπότης της Συνόδου Εμανουέλ Μακρόν κατέθεσε πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύεται στα κράτη-μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων για τη χρηματοδότηση των δαπανών τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Με την πρόταση Μακρόν τάχθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία.

Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ήταν κάθετα αντίθετος με την έκδοση του ευρωομολόγου, καθώς όπως υποστήριξε μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας. Στο πλευρό του Βερολίνου τάχθηκαν η Ολλανδία, Αυστρία και η Δανία.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου.

Σύνοδος Κορυφής: Στα μέτρα που εξετάζονται η πρόταση Μητσοτάκη

Όσον αφορά στην ακρίβεια, που έχει κάνει τα νοικοκυριά να στενάζουν, στη δέσμη προτάσεων που προτείνει η ΕΕ να εξετάσει η Κομισιόν συγκαταλέγεται και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Στη Σύνοδο συμφωνήθηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο έξι σημείων του κ. Μητσοτάκη, να αποτελέσει σημείο συζήτησης.

Πάντως, στο σημείο που υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των 27 ηγετών είναι η ανάγκη για στήριξη των πληττόμενων καταναλωτών.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας“.

Στόχος η απεξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ, καθώς αναζητούνται τρόποι της άμεσης μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται αποφασισμένοι να στραφούν υπέρ της αγοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) μέχρι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την λειτουργία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ωστόσο, αγκάθι αποτελεί η έλλειψη χώρων αποθήκευσης του υγροποιημένου αερίου.

Δεύτερο θετικό σημείο της Συνόδου για τους σχεδιασμούς της ελληνικής αποστολής είναι η συμφωνία για ενίσχυση της άμυνας και της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα “λευκά” περιοχές της Αττικής – Πού χρειάζονται αλυσίδες – Ποια σχολεία είναι κλειστά

Μια “ανάσα” από το Κίεβο τα ρωσικά στρατεύματα – Πλησιάζει η μεγάλη επίθεση – Υπό πολιορκία πόλεις “κλειδιά” (vids)

Ιστορική συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις