Ο πόλεμος στην Ουκρανία όχι μόνο δεν εκτονώνεται αλλά αντιθέτως κλιμακώνεται. Την ώρα που η Δύση εξοπλίζει το Κίεβο και το βοηθά να αντισταθεί στις ρωσικές επιθέσεις, η Ρωσία να προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και ξαναβάζει στο “τραπέζι” τα πυρηνικά όπλα.
Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία και παράλληλα η Μόσχα πήρε την απόφαση να κόψει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία, γεγονός που έχει μεγάλες συνέπειες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε σε νυχτερινό του διάγγελμα ότι η Μόσχα επιδιώκει το διαμελισμό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. “Κανείς στον κόσμο δεν είναι ασφαλής μετά τις απειλές στους πυρηνικούς σταθμούς” τόνισε ο Ζελένσκι.
Με το κλίμα, λοιπόν, να μυρίζει “μπαρούτι”, η διαμεσολαβητική προσπάθεια που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες. Βέβαια, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί με πυρηνικό πόλεμο
Η ρητορική περί τρίτου παγκόσμιου πολέμου που επανέφερε η Ρωσία έχει προκαλέσει συναγερμό, παρόλο που οι σχετικές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ αποδοκιμάστηκαν από τις ΗΠΑ.
“Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος” δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας τον “κίνδυνο ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου“.
Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι “αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο, κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος“.
‘Ukraine clearly believes that it can win, and so does everyone here,’ said U.S. Defense Secretary Lloyd Austin, as he kicked off defense talks with more than 40 countries at the Ramstein Air Base in Germany https://t.co/WWYHV18YoE pic.twitter.com/VXPcdyW9z4
— Reuters (@Reuters) April 26, 2022
Αλλά και η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι “κανείς δεν θέλει να δει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η διαδικασία προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας“.
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει τη Βρετανική κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, τότε θα υπάρξει μια άμεση “ανάλογη απάντηση“.
Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι σχολίασε τις ρωσικές απειλές, λέγοντας ότι είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων και τόνισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει πλέον στο Κίεβο έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση στέλνει όπλα στο Κίεβο
Σημειώνεται πως μετά τις αποφάσεις των υπουργών Άμυνας 40 χωρών, σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, η Ουκρανία αποκτά μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση.
“Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν” τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιείται πλέον κάθε μήνα για να εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μάλιστα όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά και στη συνέχεια με σκοπό τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία” είπε χαρακτηριστικά ο Όστιν.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η απόφαση του Βερολίνου να συναινέσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard. Επίσης η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς θα προμηθεύσει το Κίεβο με τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά πυροβόλα Flakpanzer Gepard.
Από την πλευρά της, η Γαλλία στέλνει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, ενώ και η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.
Και η Ολλανδία στέλνει στο Κίεβο τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιομέτρων.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κλείνει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου
Εν τω μεταξύ, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom αναστέλλει από σήμερα Τετάρτη 27/04 τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ της Τρίτης τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας πως έχουν προετοιμαστεί για αυτό.
“Στις 26 Απριλίου 2022, η Gazprom ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή της να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης (για τον αγωγό) Yamal (…) στις 27 Απριλίου“, ανέφερε η πολωνική κρατική εταιρεία σε δελτίο Τύπου.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής, διαβεβαίωσε η υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα, υπογραμμίζοντας πως “δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου στα πολωνικά σπίτια“. “Από την πρώτη ημέρα του πολέμου, έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για πλήρη ανεξαρτησία από τις ρωσικές πρώτες ύλες“, συμπλήρωσε.
Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom, τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτρ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.
Λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η Gazprom ενημέρωσε τη βουλγαρική κρατική εταιρεία διανομής φυσικού αερίου Bulgargaz για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από σήμερα Τετάρτη.
Το βουλγαρικό υπουργείο αναφέρει έχει λάβει μέτρα για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων σε ό,τι αφορά τις προμήθειες φυσικού αερίου και τη διαχείριση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες τις οποίες χαρακτηρίζει “μη φιλικές” να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.
Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε απειλήσει να κλείσει την “κάνουλα” του φυσικού αερίου σε περίπτωση που οι αξιώσεις του δεν ικανοποιούνταν πλήρως.
Τραγωδία στην άσφαλτο – ΙΧ έπεσε από γέφυρα στη Νέα Ιωνία – Ένας νεκρός (vid)
Μάιος 2022 – Ο τελευταίος μήνας της άνοιξης θα χαρίσει σε τρία ζώδια μοναδικές στιγμές!
Ζέστη σε όλη τη χώρα την Τετάρτη – Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"