Παγκόσμιο χάος έχει προκληθεί μετά το μπλακ άουτ στο αεροδρόμιο του Χίθροου που προκλήθηκε από τη φωτιά που ξέσπασε.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά σε κοντινό υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης έθεσε επίσης εκτός λειτουργίας το εφεδρικό σύστημα ηλεκτροδότησης της περιοχής, προκαλώντας μαζική διακοπή ρεύματος στο Χίθροου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ευρώπης και πέμπτο στον κόσμο σε αριθμό επιβατών που εξυπηρετεί.

Τεράστιες φλόγες και καπνός φαινόντουσαν στον ουρανό στη διάρκεια της νύχτας προτού η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοινώσει ότι έθεσε υπό έλεγχο την πυρκαγιά στον υποσταθμό του δικτύου ηλεκτροδότησης του Χέιζ, δυτικό προάστιο της βρετανικής πρωτεύουσας. Νωρίς σήμερα το πρωί οι δρόμοι γύρω από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Βρετανίας ήταν ως επί το πλείστον έρημοι, με εξαίρεση κάποιους επιβάτες που έφευγαν πεζή από το αεροδρόμιο με τις αποσκευές τους.

EPA
EPA
EPA
EPA

Η διεύθυνση του Χίθροου ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο, το οποίο προγραμματιζόταν να διαχειριστεί 1.351 πτήσεις στη διάρκεια της σημερινής ημέρας, με έως και 291.000 επιβάτες, θα μείνει κλειστό έως τα μεσάνυχτα καθώς αντιμετώπιζε σημαντική διακοπή ρεύματος.

«Στους επιβάτες συνιστάται να μην πάνε στο αεροδρόμιο και να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για περαιτέρω πληροφορίες», πρόσθετε η διεύθυνση του αεροδρομίου σε ανακοίνωσή της. «Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση».

Η διακοπή ρεύματος στο Χίθροου που προκλήθηκε από την πυρκαγιά, η οποία αναφέρθηκε λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα χθες, Πέμπτη, (01:00 ώρα Ελλάδος σήμερα), υποχρέωσε αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν τις πτήσεις τους σε άλλα αεροδρόμια στη Βρετανία και την Ευρώπη, ενώ πολλές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων επέστρεψαν απλώς στο αεροδρόμιο από το οποίο είχαν αναχωρήσει.
Ο Μίλιμπαντ σημείωσε ότι η «καταστροφική» πυρκαγιά απέτρεψε τη λειτουργία εφεδρικού συστήματος ηλεκτροδότησης και ότι μηχανικοί εργάζονται για να θέσουν σε λειτουργία έναν τρίτο εφεδρικό μηχανισμό.

«Για κάθε περιστατικό σαν αυτό θέλουμε να κατανοήσουμε γιατί συνέβη και, αν υπάρχουν κάποια διδάγματα, να τα αντλήσουμε για τις υποδομές μας», δήλωσε στο Sky News.

Χίθροου: Δολιοφθορά η φωτιά που προκάλεσε το μπλακ άουτ; Και η Αντιτρομοκρατική στις έρευνες

Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν τα αίτια και τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε το περιστατικό, ενώ στις έρευνες συμμετέχει και η Αντιτρομοκρατική.

“Οι ερευνητές μας για την πυρκαγιά θα ξεκινήσουν την έρευνά τους και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα και να υποστηρίξουμε την κοινότητα”, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου σε ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

Όπως ανακοίνωσε η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, μονάδες και τμήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συμμετέχουν με ενεργό τρόπο στις έρευνες, καθώς πρόκειται για ένα περιστατικό σε κρίσιμες εθνικές υποδομές με σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και διεθνώς.

Η Αντιτρομοκρατική διαθέτει τους κατάλληλους και απαιτούμενους πόρους, αλλά και τις δυνατότητες για να επισπεύσουν την διαδικασία ώστε να εντοπιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς, αναφέρει επίσης η Μητροπολιτική Αστυνομία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η έρευνα γίνεται μέσω ισχυρισμών ότι θα μπορούσε να είναι μια ρωσική επίθεση δολιοφθοράς που συνδέεται με την εκστρατεία διατάραξης της λειτουργίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Το Heathrow εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης – αυτό δεν αποτελεί καλή διαφήμιση για την ικανότητά του να το κάνει με ασφάλεια. Εάν ήμουν ένα ξένο εχθρικό μέρος και ήθελα να διαταράξω ένα από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στον κόσμο, να προκαλέσω διεθνή αμηχανία, να δημιουργήσω πολλά, πολλά ερωτηματικά, θα στόχευα κάτι σαν έναν υποσταθμό. Οι Ρώσοι εξετάζουν τα πάντα. Κοιτάζουν τις οπτικές ίνες μας κάτω από τη θάλασσα, κοιτάζουν τους πυρηνικούς σταθμούς μας, ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εχθρική αναγνώριση. Έτσι, το γεγονός ότι αυτό (το Heathrow) κατέρρευσε τόσο εύκολα και προκάλεσε τέτοιο αντίκτυπο, πρέπει να πούμε ότι αν ήμουν στη Ρωσία, εκεί θα εστίαζα και εγώ την προσοχή μου» δήλωσε στη MailOnline ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Will Geddes, διευθυντής και ιδρυτής της International Corporate Protection GROUP.

Ειδικοί της βιομηχανίας προειδοποίησαν ότι επιβάτες, οι πτήσεις των οποίων χρειάστηκε να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια στην Ευρώπη, μπορεί να χρειαστεί να μείνουν σε χώρους αναμονής για τους επιβάτες μη απευθείας πτήσεων, αν δεν διαθέτουν τις θεωρήσεις εισόδου (βίζα), που απαιτούνται για να μπορούν να φύγουν από το αεροδρόμιο. Επίσης θα επηρεαστούν τα παγκόσμια προγράμματα πτήσεων, καθώς πολλά αεροπλάνα θα βρεθούν εκτός έδρας.

«Το Χίθροου είναι ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους παγκοσμίως», δήλωσε ο Ίαν Πετσένικ, εκπρόσωπος του ιστοτόπου παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24. «Αυτό θα διαταράξει τη λειτουργία αεροπορικών εταιρειών σε ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε.

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας του Χίθροου, είχε 341 πτήσεις που προγραμματιζόταν να προσγειωθούν εκεί σήμερα.

Το χάος έπληξε τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής IAG της British Airways.

Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας, η AEGEAN, ενημερώνει ότι θα παρέχει συνεχώς ενημέρωση από το επίσημο site της για τις πτήσεις που επηρεάζονται. «Το αεροδρόμιο London Heathrow είναι προς το παρόν εντελώς κλειστό λόγω βλάβης στο σύστημα ηλεκτροδότησης. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι πτήσεις μας Α3602-Α3603 για σήμερα 21 Μαρτίου από/προς το αεροδρόμιο έχουν ακυρωθεί. Όλοι οι επιβάτες που επηρεάζονται θα ενημερωθούν για την ανεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό μας κέντρο στο +30 210626100», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον FlightRadar24, τουλάχιστον 120 εισερχόμενες πτήσεις χρειάστηκε να εκτραπούν σε άλλα αεροδρόμια νωρίς σήμερα το πρωί.

Η Qantas Airways εξέτρεψε την πτήση της από το Περθ στο Παρίσι, πτήση από τη Νέα Υόρκη των United Airlines κατευθύνθηκε στο Σάνον, στην Ιρλανδία, και πτήση των United Airlines από το Σαν Φρανσίσκο επρόκειτο να προσγειωθεί στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια), αντί του Λονδίνου.

Ορισμένες πτήσεις από τις ΗΠΑ έκαναν αναστροφή ενώ βρίσκονταν περίπου στα μέσα του δρομολογίου τους για να επιστρέψουν στο σημείο από το οποίο αναχώρησαν.

Ταξιδιωτικοί ειδικοί επισήμαναν ότι η αναστάτωση αναμένεται να επεκταθεί πολύ πέραν του Χίθροου.

Τα προσεκτικά χορογραφημένα δίκτυα των αεροπορικών εταιρειών εξαρτώνται από τα αεροπλάνα και τα πληρώματα που βρίσκονται σε συγκεκριμένα μέρη σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές. Δεκάδες αερομεταφορείς θα αναγκαστούν να αναδιαμορφώσουν γρήγορα τα δίκτυά τους για να μετακινήσουν αεροπλάνα και πληρώματα.

«Το άλλο ζήτημα που τίθεται είναι, ‘Τι θα κάνουν οι αεροπορικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την καθυστέρηση των επιβατών;’», δήλωσε ο αναλυτής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας Χένρι Χάρτβελτ της Atmosphere Research Group. «Για κάνα δυο ημέρες θα είναι χαοτική κατάσταση», σημείωσε.

Το Χίθροου και άλλα μεγάλα αεροδρόμια του Λονδίνου έχουν πληγεί και στο παρελθόν τα τελευταία χρόνια από διακοπές ρεύματος, με πιο πρόσφατες μια αυτόματη βλάβη πύλης και μια κατάρρευση του συστήματος εναέριας κυκλοφορίας, και οι δύο το 2023.

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΕ: Οι αποφάσεις των “27” για άμυνα και μεταναστευτικό – Μήνυμα Μητσοτάκη για την παράνομη μετανάστευση

Καρέτσας: Το νέο “φαινόμενο” του ελληνικού ποδοσφαίρου – Ποιος είναι ο 17χρονος που εντυπωσίασε στο ντεμπούτο του με την Εθνική

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις