Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε λίγες ημέρες θα συμπληρώσει τις 30 ημέρες και όλο αυτό το διάστημα έχουν συντελεστεί αλλαγές σε όλο τον κόσμο που θα χρειάζονταν υπό κανονικές συνθήκες ολόκληρες δεκαετίες για να πραγματοποιηθούν.

Μέσα σε λίγες ημέρες, όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ευρώπη, μία ολόκληρη ήπειρος ξύπνησε από τον λήθαργο, με δεκάδες χώρες να τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας που βομβαρδίζεται απ’ άκρη σε άκρη, κι άλλες με την “ουδέτερη” στάση τους να κλείνουν εμμέσως το μάτι στη Ρωσία.

Και ανάμεσα σε αυτά τα δύο μπλοκ που έχουν δημιουργηθεί έρχεται η Τουρκία, η οποία έχει μία δική της τακτική. Είναι ξεκάθαρο πως από την αρχή της ουκρανικής κρίσης κρατά λεπτές ισορροπίες απέναντι στη Μόσχα και στο Κίεβο προσπαθώντας να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως και το Ισραήλ. Αυτό διαφάνηκε ξεκάθαρα τόσο από την πρόσκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων επί τουρκικού εδάφους, όσο και από την διαμεσολάβηση της Τουρκίας για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι.

Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα ακροβατεί σε δύο βάρκες, προσπαθώντας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία πουλάει ακόμα τα λεγόμενα drones Μπαϊρακτάρ, αλλά και στο πλευρό της Ρωσίας, αρνούμενη να συμμετάσχει στις οικονομικές κυρώσεις -κάτι που άλλωστε έχει επισημάνει και η Υπηρεσία Έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.

Αυτή η στάση της Τουρκίας για πολλούς κρύβει πολλούς κινδύνους με τους διεθνολόγους να θεωρούν πως πίσω από μία τέτοια στάση κρύβεται η διάθεση της γείτονα χώρας να αποκομίσει κέρδη, τα οποία εν συνεχεία δεν αποκλείουν να τα χρησιμοποιήσει εις βάρος της Ελλάδας στις διενέξεις που χρόνια τώρα υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Για το λόγο αυτό πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν άριστη διπλωματική κίνηση από τον Έλληνα πρωθυπουργο, Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την πρωτοβουλία να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να υπάρξει μετά από αρκετούς μήνες, μία διπλωματική οδός συνεννόησης σε “ήρεμα νερά”.

Ωστόσο, ο φόβος πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την δραματική κατάσταση στην Ουκρανία έχοντας οφέλη ακόμα και στα ελληνοτουρκικά υπάρχει.

Διαβάστε επίσης: Πρόταση “βόμβα” των ΗΠΑ στην Τουρκία – “Δώστε τους S-400 στην Ουκρανία και θα πάρετε F-35”

Μπροστά σε αυτά τα γεωπολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας το DEBATER καλεί τους χρήστες να λάβουν μέρος σε ένα ακόμα debate για τους σκοπούς αυτής της στάσης που έχει η γειτονική μας χώρα.

Πιστεύετε, λοιπόν, πως η Τουρκία μέσα από τη στάση της θα προσπαθήσει να έχει οφέλη απέναντι και εις βάρος της Ελλάδας, όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και την επόμενη ημέρα;

Ψηφίστε γιατί η ψήφος σας μετράει!

Ειδήσεις σήμερα:

“Οσμή θανάτου” σε κάθε γωνία της Μαριούπολης – “Εκατοντάδες άνθρωποι παγιδευμένοι στο θέατρο της πόλης” λέει ο Ζελένσκι

Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας ο Έλληνας πρόξενος – Η ανάρτηση του Νίκου Δένδια

Απίστευτη δήλωση Δημητρακόπουλου για τον Πέτρο Φιλιππίδη – “Αν δεν έχει αποδημήσει εις Κύριο, θα είναι στη δίκη”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις