Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται πλέον για 10 ημέρες και ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με τεράστια αγωνία τις εξελίξεις στην ανατολική Ευρώπη. Ο ουκρανικός λαός αντιστέκεται σθεναρά στον ρωσικό εχθρό, σε μια μάχη άνιση και πρωτοφανή για τα δεδομένα του δυτικού κόσμου. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, κυρίως μέσω Πολωνίας, και ήδη συντελείται μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Ουκρανίας.

Η απάντηση της Δύσης ήταν άμεση στον Ρώσο πρόεδρο, με στοχευμένες κυρώσεις στο εμπόριο, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις μετακινήσεις. Σύσσωμες οι δυτικές χώρες καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και η απομόνωση της Ρωσίας κυρίως σε οικονομικό επίπεδο επαναφέρει ψυχροπολεμικές μνήμες.

Το “πάγωμα” των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT έχει ήδη μειώσει σημαντικά το οικονομικό μέγεθος της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Capital Economics, η Ρωσία από την 11η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που ήταν στα τέλη του περασμένου έτους, με ΑΕΠ 1,65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι το τέλος του 2022 θα μπορούσε να πέσει στην 14η θέση, με το ΑΕΠ της να φτάνει τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, η JPMorgan προειδοποιεί πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία έχουν αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα η χώρα να αθετήσει το δημόσιο χρέος της σε δολάρια και άλλες διεθνείς αγορές.

Ο κίνδυνος πτώχευσης της ρωσικής οικονομίας είναι πλέον υπαρκτός. Ήδη, οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody’s έχουν προχωρήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρωσίας κατά έξι βαθμίδες -στην κατηγορία “junk”- θέτοντας έτσι εν αμφιβόλω την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το χρέος της. Υπενθυμίζεται, πως η ήδη η διαχειρίστρια εταιρεία του μεγαλύτερου project της Ρωσίας, του αγωγού Nord Stream 2, κήρυξε πτώχευση μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης της Shell.

Οι εκτιμώμενες απώλειες 83 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν αφήνουν ανεπηρέαστους και τους Ρώσους ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται, βλέποντας το καθαρό τους εισόδημα να μειώνεται ήδη στο ήμισυ.

Οι δυτικές κυρώσεις πλήττουν και την ευρωπαϊκή οικονομία

Όσο αυξάνονται οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τόσο ανεβαίνει και ο πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών να εκτινάσσονται. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες έχουν αρχίσει να προειδοποιούν πως οι οικονομικές ζημιές και οι κοινωνικές συνέπειες εξαιτίας των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία θα είναι στο άμεσο μέλλον ακόμη πιο αισθητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχει προειδοποιήσει πως οι εταιρείες, οι άνθρωποι και η καθημερινή ζωή “θα επηρεάζονται από βαθιές αλλαγές τους επόμενους μήνες”.

Πρόσφατα, το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. επεσήμανε την ανάγκη λήψης «εκτάκτων μέτρων» για τη διάσωση της ευρωπαϊκής κτηνοτροφίας και γεωργίας, που επηρεάζονται από την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, ιδίως λόγω της διακοπής των εξαγωγών από τη Ρωσία και την Ουκρανία, από όπου η Ένωση εισάγει σημαντικές ποσότητες δημητριακών.

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας “Figaro” υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη “είναι αντιμέτωπη με το άγνωστο ενός πιο ακριβού κόσμου” και γνωστοί αναλυτές επισημαίνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μια “σκληρή επιλογή” να σταματήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια και έτσι να αποτρέψουν μείωση της κατανάλωσης ή να διατηρηθούν χαμηλά τα επιτόκια και έτσι να προστατευθεί η παραγωγή.

Η “Economist Intelligence Unit” (EIU) του Λονδίνου επισημαίνει ότι “η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αλλαγές στην Ευρώπη”.

Η EIU προειδοποιεί επίσης ότι “η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από ρωσικό αέριο εάν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα ως αντίποινα για τις κυρώσεις, θα αντιμετωπίσει μια μαζική εισροή Ουκρανών προσφύγων και μια τεράστια αναστάτωση της χρηματοπιστωτικής αγοράς και διαταραχή του εμπορίου”.

Το γερμανικό “Eurointelligence” επισημαίνει ότι το τεράστιο άλμα των τιμών του φυσικού αερίου αποφέρει μεγάλα κέρδη στη Ρωσία, καθώς η Ευρώπη δεν έχει πού να πάει και δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέλος, η “Eurointelligence” σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η κατάσταση στην οποία “η ΕΕ είναι υπέρ της Ουκρανίας επί του παρόντος από την απόσταση, παρακολουθώντας από τα ζεστά σπίτια της, που θερμαίνονται από ρωσικό αέριο”.

Κυρώσεις με αποδέκτη (και) την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ λοιπόν οι κυρώσεις κατά της ρωσικής οικονομίας εντείνονται καθημερινά, οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα παρουσιάζουν πρωτοφανή εκτόξευση, κυρίως λόγω της εξάρτησης από τις ρωσικές και ουκρανικές εισαγωγές. Αυτές τις φουσκωμένες τιμές καλούνται, όμως, να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από τις τσέπες τους και το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο δυσοίωνο.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, στο σημερινό μας debate είναι το εξής: Συμφωνείτε με την αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, παρά το τεράστιο κόστος που επιφέρουν στις οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας;

Ψηφίστε στο νέο μας debate και πείτε μας τη γνώμη σας. Γιατί στο DEBATER, η γνώμη σας μετρά πάντα!

Ειδήσεις σήμερα:

10η μέρα πολέμου στην Ουκρανία – Ανελέητο “σφυροκόπημα” των Ρώσων στην Μαριούπολη – Η πόλη έχει αποκλειστεί

Η Βόρεια Κορέα “πάτησε” το κουμπί – Η νέα εκτόξευση πυραύλου και οι φόβοι των αναλυτών

Δυτικά ΜΜΕ αναστέλλουν τη λειτουργία τους στη Ρωσία – Ο Πούτιν ποινικοποίησε τη διασπορά fake news για τον πόλεμο

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις