Εγκληματικότητα: Η φρικιαστική δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, έφερε στην επιφάνεια δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν πλέον έντονα την ελληνική κοινή γνώμη. 

Το πρώτο είναι το θέμα της αστυνόμευσης. Μεγάλος αριθμός πολιτών – στην πλειοψηφία τους κάτοικοι απομονομένων περιοχών – αισθάνονται ότι δεν υπάρχει αρκετή αστυνόμευση και δεν νοιώθουν απολύτως ασφαλείς. Μάλιστα, η αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί αρκετά τα αστυνομικά τμήματα στις γειτονιές της Αθήνας. Αρκετοί πολίτες, λοιπόν, ζητούν από την πολιτεία να ενισχυθεί η αστυνομία και να γίνονται περισσότεροι έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι οι γειτονιές θα γίνουν περισσότερο ασφαλείς. 

Δεύτερο είναι το θέμα των ποινών που εκτίουν τελικά όσοι καταδικάζονται για κακουργηματικές πράξεις, ακόμη και για άγρια εγκλήματα όπως αυτό της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά. Τα ισόβια δεν είναι ισόβια και οι δράστες καταλήγουν να εκτίουν ποινές 16 ετών. Μεγάλος αριθμός πολιτών πιστεύει ότι αν οι ποινές αυστηροποιηθούν, οι κακοποιοί θα είναι διστακτικοί και θα αποφεύγουν πράξεις που θα τους οδηγήσουν για πολλά χρόνια στη φυλακή. Η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα προανήγγειλε αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα ώστε να αντιμετωπιστούν ζητήματα που σε μεγάλο βαθμό πλήττουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα. 

Άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε περισσότερα καταστήματα φυλακών, αλλά λιγότερους κακοποιούς που θα οδηγούνται σε αυτά.

Αυτό είναι και το νέο μας debate. Πιστεύετε ότι η εγκληματικότητα θα καταπολεμηθεί αν υπάρξει περισσότερη αστυνόμευση ή αν γίνουν αυστηρότερες οι ποινές; 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις