Ο Στέλιος Παρλιάρος, ο καταξιωμένος και αγαπημένος μας ζαχαροπλάστης, λίγο πριν τα Χριστούγεννα προτείνει δύο μοναδικές συνταγές για μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Κάθε χρόνο περιμένουμε με ανυπομονησία να τα απολαύσουμε, μπαίνοντας συχνά στο δίλημμα σε ποιο από τα δύο να αντισταθούμε για να μην το παρακάνουμε…

Το αιώνιο χριστουγεννιάτικο debate: Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;

Ποιο από τα δύο κερδίζει τελικά τις εντυπώσεις τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο; Το κάθε ένα έχει φανατικό κοινό, αν και υπάρχουν πολλοί που λατρεύουν και τα δύο και δεν σταματούν να τα απολαμβάνουν από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Ο «μάγος» της ζαχαροπλαστικής, Στέλιος Παρλιάρος, μας συστήνει να φτιάξουμε και να ρίξουμε στη μάχη των Χριστουγέννων «χιονισμένους» κουραμπιέδες και μυρωδάτα μελομακάρονα και ας κερδίσει… «ο καλύτερος»! Μέσα από δύο υπέροχες συνταγές, μας καθοδηγεί βήμα-βήμα για την εκτέλεση τους, ώστε να δημιουργήσουμε τα δύο πατροπαράδοτα χριστουγεννιάτικα γλυκά και να ικανοποιήσουμε απόλυτα οικογένεια και φίλους!!!

Διαβάστε παρακάτω τις δύο συνταγές και τα υλικά που θα χρειαστείτε, για να φτιάξετε μελομακάρονα με πλούσιο άρωμα από κανέλα, γαρύφαλλο και πορτοκάλι, καθώς και κατάλευκους κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα, που θα κερδίσουν και τον πιο φανατικό οπαδό της «αντίπαλης ομάδας».

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

  • 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 260 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό μισό)
  • 30 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 15 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουτ. του γλυκού σόδα
  • 1 κουτ. του γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:

  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 50 γρ. μέλι
  • μέλι για το μέλωμα
  • χοντροκομμένο καρύδι για πασπάλισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό,  το πορτοκάλι κομμένο στα δύο και τα ξυλάκια κανέλας. Αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό, από το σημείο βρασμού, και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ:

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε την άχνη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη σόδα, το ξύσμα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω. Δεν τα ζυμώνουμε για πολύ ώρα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα πιέζουμε σε μία σίτα ελαφρά, για να πάρουν το σχήμα. Τα τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί, καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Τα ραντίζουμε με λίγο μέλι, τα πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο καρύδι.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ:

  • 300 γρ. καθαρό* βούτυρο αγελάδος (από 400-450 γρ. βούτυρο)
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 30 γρ. ρούμι
  • 150 γρ. καραμελωμένα αμύγδαλα**

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ:

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο χτυπάμε το μείγμα τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη και πιο αφράτοι οι κουραμπιέδες). Ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 10 λεπτά. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες στρογγυλούς με διάμετρο 3 εκ. πιέζοντας με το δάχτυλό μας ελαφρώς την κορυφή. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160οC για 25 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. Βουτάμε μια ποσότητα κουραμπιέδες σε μπολ με άχνη. Μετά τους τοποθετούμε σε πιατέλα σε σειρά και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τους υπόλοιπους.

CLARIFIED BUTTER (ΚΑΘΑΡΟ ΒΟΥΤΥΡΟ) *

Λιώνουμε 400-450 γραμμάρια βούτυρο αγελάδος  σε μπεν μαρί σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα στην χαμηλότερη βαθμίδα. Χωρίς να ανακινήσουμε καθόλου, περιμένουμε ώσπου να χωρίσει το καθαρό βούτυρο, που στέκεται στην επιφάνεια, από το γάλα που μένει τον πάτο. Παίρνουμε με μία κουτάλα το καθαρό βούτυρο από την επιφάνεια και το βάζουμε σε βάζο. Χρησιμοποιούμε την ποσότητα που θέλουμε για την παρασκευή γλυκών και φαγητών.

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ **

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ

  • 150 γρ. αμύγδαλο λευκό
  • 50 γρ. ζάχαρη
  • νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ:

Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη, προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να καραμελώσουν. Τα απλώνουμε πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Όταν κρυώσουν, τα σπάμε σε μεγάλα κομμάτια.

Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε η Ροζίτα Σώκου – Νοσηλευόταν με κορονοϊό

To spoiler που όλοι περίμεναν – Το πρώτο φιλί της Ευδοκίας και του Νίκου είναι γεγονός

Ποιο είναι το ιδανικό Ρεβεγιόν Χριστουγέννων για κάθε ζώδιο; (α’ μέρος)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις