Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης που συγκεντρώνει οικογένεια και φίλους γύρω από το εορταστικό τραπέζι.

Πριν όμως από το πασχαλινό τραπέζι είναι η περίοδος νηστείας και μετά ακολουθεί ένα διάστημα «υπερφαγίας» με πολλούς πειρασμούς. Η συνέχεια είναι γαστρεντερικά και καρδιολογικά προβλήματα για αρκετούς.

Η μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα ή μια άλλη σούπα μετά την Ανάσταση θα μπορούσε να προλάβει ένα διατροφικό σοκ πριν την κρεατοφαγία και μετά από τη νηστεία. Αποτελεί ένα ενδιάμεσο στάδιο καθώς είναι ένα πολύ θρεπτικό πιάτο που μπορεί να μας χορτάσει και να μας προετοιμάσει για την επόμενη μέρα.

Όχι στις υπερβολές

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων μετά το τραπέζι ανήμερα του Πάσχα, είτε γιατί έφαγαν πολύ, είτε γιατί κατανάλωσαν πολύ αλκοόλ.

Αυτό που πρέπει να ξέρουν, ιδιαίτερα οι καρδιοπαθείς, είναι ότι η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού, μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα.

«Όχι» στο αρνί, «ναι» στο κατσίκι λένε οι ειδικοί. Το αρνί είναι πλούσιο σε λιπαρά. Για αυτό τον λόγο καλό είναι να αφαιρούμε την πέτσα και περιττό λίπος ή αν είναι δυνατόν να προτιμήσουμε κατσίκι.

Δεν τσιμπάμε όρθιοι, την ώρα που σουβλίζουμε, γιατί χάνουμε την αίσθηση του μέτρου.

Γεμίζουμε μια φορά το πιάτο. Στο μισό βάζουμε σαλάτα και λαχανικά και στο υπόλοιπο το κρέας, τις πατάτες και τα άλλα συνοδευτικά μας.

Τα αυγά έχουν τεράστια διατροφική αξία, όμως είναι πολύ χορταστικά και καλό είναι να φάμε ένα, την Κυριακή του Πάσχα.

Δεν ανακατεύουμε τα ποτά όπως, τσίπουρο, κρασί και μπύρα και δεν πίνουμε πολύ και ειδικά αν οδηγούμε μετά.

Μην ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερό.

Τα πασχαλινά τσουρέκια, οι σοκολατένιοι λαγοί και τα κουλουράκια υπάρχουν σε αφθονία, όμως μπορούν να διαταράξουν το σάκχαρο. Παχύσαρκα άτομα, καθώς και άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, υψηλή χοληστερίνη ή άλλες διαταραχές των λιπιδίων του αίματος, καλό είναι να αποφεύγουν τα γλυκά ή να περιορίζονται σε μια πολύ μικρή ποσότητά. Ειδικά για τα παιδιά η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Τα προβλήματα μετά την «υπερφαγία»

Η υπερκατανάλωση τροφίμων, αλκοόλ και γλυκών «πέφτουν βαριά» στο στομάχι και πολλές φορές νιώθουμε πως θα σκάσουμε. Ναυτία, φούσκωμα, δυσπεψία είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που αρκετοί από εμάς νιώθουμε, ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν διαγνωσθεί με κάποιο χρόνια νόσημα.

Ήπια αφεψήματα όπως χαμομήλι και περπάτημα μπορεί να βοηθήσουν. Εάν τα συμπτώματα δεν περνάνε μετά από 8 με 10 ώρες ή έχετε ταχυκαρδία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ειδήσεις σήμερα:

Βόμβα στη Hellenic Train: Η ΕΛΑΣ “ακουμπάει” τους βομβιστές – Θέμα χρόνου η σύλληψή τους

Θερμό επεισόδιο Τραμπ με δημοσιογράφο του CNN: “Είστε αρρωστημένοι, κανάλι με χαμηλά νούμερα” (Βίντεο)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις