Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, τόσο το ενέσιμο φάρμακο για το διαβήτη, που όμως χρησιμοποιείται για το αδυνάτισμα εξαφανίζεται.
Και μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν ελλείψεις, τουλάχιστον όπως εκείνες που καταγράφηκαν πριν από ένα χρόνο, όμως το φάρμακο γίνεται ανάρπαστο, ειδικά αυτή την περίοδο από πολλούς που θέλουν να χάσουν βάρος.
Το σκεύασμα αυτό δίνεται μόνο σε διαβητικούς ασθενείς με ηλεκτρονική συνταγή, ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί βρίσκουν τρόπο για να το εξασφαλίσουν.
«Βαφτίζονται» διαβητικοί
Σε μια εξοργιστική καταγγελία προχώρησε ο γιατρός Ευάγγελος Φραγκουλης Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημία Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Αναπληρωτής Αρχίατρος στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως, για τη χορήγηση του Ozempic για την παχυσαρκία σε μη διαβητικούς ασθενείς.
Σε ανάρτηση του αναφέρει πως μέσα σε μια μέρα είδε τρεις ασθενείς που τους είχαν πει, γιατροί και φαρμακοποιοί, να πάρουν το συγκεκριμένο φάρμακο χωρίς βέβαια να είναι διαβητικοί.
«Τον έναν τον βάφτισαν διαβητικό και του το συνταγογράφησαν μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και υπό ασφαλιστική κάλυψη. Τον άλλον τον βάφτισαν διαβητικό, αλλά του έδωσαν χειρόγραφη συνταγή για το φαρμακείο, ώστε να μην υπάρχει καταγραφή στον ηλεκτρονικό του φάκελο του διαβήτη (που δεν έχει) και έχει πρόβλημα με την ιδιωτική ασφάλεια του. Στον τρίτο ο φαρμακοποιός του πρότεινε το φάρμακο ως λύση για την απώλεια βάρους για να το συζητήσει μαζί μου και να πάρει χειρόγραφη συνταγή…»
Συμπεράσματα:
Κλειδώστε άμεσα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και υποχρεώστε τα εργαστήρια να εισαγάγουν τις τιμές οι ίδιοι στο φάκελο. Μόνο έτσι θα διακοπεί η υπερσυνταγογράφηση και το βάφτισμα παχυσάρκων ως διαβητικών!
Κατατάξτε τα GLP1 στα υποχρεωτικώς ηλεκτρονικά συνταγογραφούμενα σκευάσματα!
Ελέγξτε αναδρομικά και με βάση τις εξετάσεις που πλέον υπάρχουν στο φάκελο ασθενούς, το σύνολο των ασθενών που λαμβάνουν ως πρώτη και μοναδική αγωγή για διαβήτη GLP1».
Η ανάρτηση απασχολεί το Υπουργείο Υγείας
Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και ΠΦΥ εξηγεί στο DEBATER γιατί τα φάρμακα αυτά έχουν προκαλέσει φρενίτιδα σε όλο το κόσμο.
Τα φάρμακα που θα αλλάξουν τον κόσμο;
O θόρυβος γύρω από το Ozempic (σεμαγλουτίδη) και παρόμοια φάρμακα Trulicity (ντουλαγλουτίδη), Mounjaro (τιρζεπατίδη), κλπ, που ανήκουν στην κατηγορία των GLP-1 αναλόγων είναι αναπόφευκτος.
Αναπτύχθηκαν αρχικά για τη διαχείριση του διαβήτη. Μιμούμενα μια φυσική ορμόνη βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα αυξάνοντας την έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας ως απόκριση στη γλυκόζη και καταστέλλουν την όρεξη επιβραδύνοντας την πέψη.
Γρήγορα φάνηκε πως ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην μείωση του σωματικού βάρους, με κάποια από αυτά να λαμβάνουν έγκριση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (Saxenda, Mounjaro και Wegovy).
Συγκεκριμένα, ενδείκνυνται για χρήση ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα με σκοπό τη ρύθμιση του σωματικού βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό δείκτη μάζας σώματος (BMI) ≥ 30 kg/m² (παχύσαρκος) ή ≥ 27 kg/m² (υπέρβαρος) με παρουσία τουλάχιστον μίας συννοσηρής πάθησης σχετιζόμενης με το βάρος, όπως π.χ. δυσγλυκαιμία (προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2), υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου.
Όταν οι ασθενείς λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα για απώλεια βάρους, σχεδόν το 80% αυτών χάνουν τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους, με το 42% να χάνει τουλάχιστον το 15% του σωματικού τους βάρους, αποτελέσματα εντυπωσιακά, που μέχρι τώρα πετυχαίναμε μόνο με βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις. Με τη μακροχρόνια χρήση τους η απώλεια βάρους συνήθως διατηρείται, αλλά μόλις τα άτομα σταματήσουν να τα παίρνουν, η αύξηση βάρους είναι συχνή.
Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν επιπλέον ότι τα GLP-1 ανάλογα σε παχύσαρκους μη διαβητικούς παρουσιάζουν καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς οδηγούν σε μείωση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων κατά 20%. Η νεφροπροστατευτική τους δράση είναι γνωστή, ενώ μελετάται η δράση τους στην νόσο Alzheimer, αλλά και στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Παρόλο που είναι ακόμη νωρίς, τα GLP-1 ανάλογα φαίνεται να έχουν όλα τα χαρακτηριστικά να αναδειχτούν ως μια από τις πιο επιτυχημένες κατηγορίες φαρμάκων στην ιστορία. Καθώς γίνονται φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση, υπόσχονται να βελτιώσουν δραματικά την υγεία και τη ζωή περισσότερων από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπων, με τεράστιο αντίκτυπο για τη βιομηχανία, την οικονομία και την κοινωνία.
Φέρνουν μια επανάσταση, πέρα από την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και στην ιατρική φροντίδα γενικότερα. Παραδοσιακά, οι οικογενειακοί γιατροί και οι παθολόγοι έχουμε επικεντρωθεί στη θεραπεία των επιπλοκών της παχυσαρκίας – υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις κλπ. Τώρα διδακόμαστε πως αντιμετωπίζοντας πρώτα την παχυσαρκία φαίνεται να ελαττώνουμε τελικά όλες τις άλλες συννοσηρότητες και τις επιπλοκές της.
Ελλείψεις και αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Ο Ευάγγελος Φραγκούλης μας εξηγεί πως «πολλά από τα GLP-1 ανάλογα, που σχεδιάστηκαν για τη θεραπεία του διαβήτη (και το φάρμακο Ozempic ειδικότερα), με την αυξανόμενη χορήγησή τους εκτός ενδείξεων για απώλεια βάρους σε ασθενείς χωρίς διαβήτη –που εν μέρει πυροδοτήθηκε από την υιοθέτησή τους από διασημότητες και την προσοχή που τράβηξαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– οδηγούν σε:
-Εκτροχιασμό της ήδη αυξημένης φαρμακευτικής δαπάνης.
-Ελλείψεις φαρμάκων για τον διαβήτη στην αγορά. Λόγω και της αλματώδους και απροσδόκητης αύξησης της ζήτησης τους παρουσίασαν ελλείψεις στην αγορά παγκοσμίως, με την κατάσταση να φαίνεται να εξομαλύνεται τελευταία. Στο διάστημα όμως αυτό πολλοί με ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο για να διαχειριστούν την νόσο τους.
-Ανησυχίες για την ασφάλεια. Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη χρήση GLP-1 αναλόγων για απώλεια βάρους εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων δεν έχουν μελετηθεί. Δεδομένα ασφάλειας για τη μακροχρόνια χρήση τους ακόμα συλλέγουμε, ενώ και οι ήδη γνωστές ανεπιθύμητες ενέργειες τους δεν είναι αμελητέες. Οι παρενέργειες από το γαστρεντερικό είναι συχνές και περιλαμβάνουν ναυτία, εμέτους, διάρροιες και δυσκοιλιότητα, μπορεί να επιμείνουν για αρκετές ημέρες, μπορεί να επηρεάσουν περισσότερους από 1 στους 10 ασθενείςκαι δυνατόν να οδηγήσουν ακόμα και σε αφυδάτωση. Υπογλυκαιμία μπορεί να εμφανιστεί σε μη διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν ορισμένους GLP-1 για τη διαχείριση του βάρους. Άλλες σοβαρές, αλλά λιγότερο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν την οξεία χολοκυστίτιτδα, την παγκρεατίτιδα και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις».
Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία
Όπως επισημαίνει ο κ. Φραγκουλης: «Βαφτίζοντας τους ασθενείς ως διαβητικούς η αγωγή χορηγείται υπό ασφαλιστική κάλυψη, έστω κι αν η αποτελεσματικότητά της αναμένεται να είναι σημαντικά υποδεέστερη από αυτή σκευασμάτων εγκεκριμένων για την παχυσαρκία, όπως το Mounjaro που κυκλοφορεί ήδη στη χώρα μας.
Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό ιατρικη επίβλεψη και σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις τους. Για τον περιορισμό της ανεπίτρεπτης εκτός ενδείξεων χορήγησής τους η πολιτεία θα πρέπει να εφαρμόσει την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους, με απόρριψη των χειρόγραφων συνταγών. Παράλληλα στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα πρέπει οι τιμές σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, που καθορίζουν τη διάγνωση διαβήτη, αλλά και την ανάγκη τιτλοποίησης της αντιδιαβητικής αγωγής να είναι προσυμπληρωμένες απευθείας από τα εργαστήρια που διενεργούνται και να μην επιτρέπουν αυθαιρεσίες».
Τα φάρμακα για την παχυσαρκία και οι ανισότητες
Όπως λέει ο κ. Φραγκούλης, «πολλοί είναι οι προβληματισμοί που εγείρονται γενικότερα με την αναδιομόρφωση του πεδίου της υγειονομικής περίθαλψης που φέρει η επανάσταση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας».
-Η ενσωμάτωση τους στα πρωτόκολλα θεραπείας της παχυσαρκίας και η κάλυψη τους από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό μπορεί να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς υγείας και να μετατοπίσει πόρους μακριά από άλλες κρίσιμες υπηρεσίες. Αν και είναι πιθανό και αναμενόμενο να υπάρξει μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση πόρων λόγω μειωμένων συννοσηροτήτων, επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία, το αρχικό και το τρέχον κόστος είναι σημαντικά και πρέπει να σταθμιστούν προσεκτικά.
-Ζήτημα ισότιμης πρόσβασης σε αυτά και διασφάλισης της πρόσβασης των πλέον ευάλωτων. Τα φάρμακα είναι ακριβά, κυμαίνονται από 96 – 354 ευρώ το μήνα και προς το παρόν δεν καλύπονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να είναι προσβάσιμα κυρίως σε πλουσιότερα άτομα. Αυτό επιδεινώνει τις ανισότητες στην υγεία, αφήνοντας όσους βρίσκονται σε χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο χωρίς πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή.
-Κοινωνικές επιπτώσεις της υπερβολικής εξάρτησης σε φαρμακολογικές λύσεις για την παχυσαρκία. Είναι ορατός ο κίνδυνος τα νέα φάρμακα να θεωρηθούν πανάκεια και ο ενθουσιασμός για αυτά να επισκιάσει κρίσιμες προσπάθειες δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας που επικεντρώνονται στην πρόληψη και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Οι χαράζοντες την πολιτική υγείας θα πρέπει να κοιτάξουν ένα- ένα τα ανωτέρω ζητήματα για την όσο το δυνατόν αρμονικότερη και αποδοτικότερη σε σχέση οφέλους- κόστους ένταξη των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης της και με ειδική μέριμνα για τους πλέον ευάλωτους.
Εγνατία Οδός: Η τραγωδία στον Πολύμυλο ξύπνησε μνήμες από τα πολύνεκρα τροχαία – Η μακάβρια λίστα
Ξάνθη: Καφετέρια παραδίδει καφέ εναέρια – Δείτε την πρωτότυπη ενέργεια με drone
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"