Σαν σήμερα: Η Ημέρα Υγείας του Μαστού οργανώθηκε πρώτη φορά το 2009, και από τότε καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο, με πρωτοβουλία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Europa Donna” και της διάσημης αθλήτριας του τένις από την Ισπανία, Αράντσα Σάντσεθ Βικάριο.

Αυτή η ημέρα αφιερώνεται μέσα από διάφορες δράσεις και ενημερωτικές καμπάνιες στην ενημέρωση και στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, στα πλαίσια του “Μήνα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού” που είναι όλος ο Οκτώβριος.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Europa Donna” συσπειρώνει στις τάξεις της οργανώσεις από 47 χώρες της Ευρώπης και εργάζεται καθημερινά για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού και έχει ως σκοπό την άμεση κινητοποίηση αναφορικά με την υποστήριξη των Ευρωπαίων γυναικών προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για περισσότερη, πιο βελτιωμένη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τον καρκίνο του μαστού, κατάλληλο προ-συμπτωματικό έλεγχο, βέλτιστη θεραπεία και αυξημένη χρηματοδότηση για έρευνα.
Ακόμα, η “Europa Donna” εκπροσωπεί τα συμφέροντα των γυναικών της Ευρώπης σχετικά με τον καρκίνο του μαστού τόσο στις τοπικές και εθνικές Αρχές όσο και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την χώρα μας στον συγκεκριμένο οργανισμό εκπροσωπεί το μη κερδοσκοπικό Σωματείο, Europa Donna Hellas με πρόεδρο της Έλενα Κουντουρά. Ως μέλος του “Europa Donna – The European Breast Cancer Coalition” και πιστοποιημένο κατά το νόμο, έχει ως στόχο κάθε γυναίκα στην Ελλάδα να έχει την ίδια πρόσβαση σε αρίστης ποιότητας έγκαιρη ανίχνευση, διάγνωση, θεραπεία και μετεγχειρητική φροντίδα, ανεξάρτητα από το οικονομικό της υπόβαθρο, τη φυλή, το μορφωτικό επίπεδο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό της ή όποιον άλλον παράγοντα.

Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, πέραν της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τον καρκίνο του μαστού ως Σωματείο ασκούνται πιέσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πολιτικό ή μη, συνεργαζόμενοι με την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική ομάδα για τον Καρκίνο του Μαστού (EPGBC) και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον μέσα στους στόχους του οργανισμού είναι η αύξηση των πόρων που διατίθενται στην έρευνα για τον καρκίνο του μαστού, η δημιουργία εθνικού μητρώου καρκίνου, ο ποιοτικός και τακτικός έλεγχος του ιατρικού εξοπλισμού, η άριστη εκπαίδευση και επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας, η εξασφάλιση πρόσβασης σε ειδικά κέντρα μαστού κ.α.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση, καθώς σύμφωνα με διεθνή στοιχεία 1 άνδρας για κάθε 100 γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα παρουσιάζει καρκίνο σε αυτό το σημείο.

Ειδήσεις σήμερα

Άσχημα νέα για όσους πάσχουν από long Covid – Μπορεί να παραταθεί έως και 18 μήνες

Εβδομαδιαίες προβλέψεις για όλα τα ζώδια 17 – 23 Οκτωβρίου

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις