Όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι έφηβοι μπροστά στις οθόνες, τόσο πιο μελαγχολικοί γίνονται, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η έρευνα που έκαναν Σουηδοί επιστήμονες έδειξε πως ο χρόνος μπροστά στις οθόνες επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου και πώς αυτά τα προβλήματα ύπνου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS Global Public Health περιέλαβε 4.810 μαθητές 12 έως16, που παρακολουθήθηκαν για ένα έτος. Συνέλεξαν στοιχεία σχετικά με τον ύπνο, τα συμπτώματα κατάθλιψης και τον χρόνο που αφιερώνουν στην οθόνη σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα ο χρόνος στις οθόνες ωθούσε τους εφήβους να μεταθέτουν τον ύπνο για αργότερα, επηρεάζοντας τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Τα συμπτώματα κατάθλιψης στα κορίτσια ήταν υπερδιπλάσια από εκείνα στα αγόρια, μια διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που έχει διαπιστωθεί και σε άλλες μελέτες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 38% έως 57% των συμπτωμάτων κατάθλιψης των κοριτσιών μπορούσαν να εξηγηθούν από αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου που οφείλονται στη χρήση οθόνης.
Και τα αγόρια που περνούσαν περισσότερο χρόνο στις οθόνες, παρουσίασαν διαταραχές στον ύπνο, αλλά δεν συνδέονταν σημαντικά με συμπτώματα κατάθλιψης.
Οι έφηβοι που σπαταλούν το χρόνο τους σε οθόνες βλέποντας video, παίζοντας παιχνίδια ή ασχολούμενοι με τα κοινωνικά δίκτυα διαπιστώθηκε πως ο ύπνος τους έχει μικρότερη διάρκεια και είναι χαμηλότερης ποιότητας, ενώ ξενυχτούν αρκετά.
Έτσι επηρεάζεται το βιολογικό τους ρολόι και είναι πιο δύσκολο να έχουν την αναγκαία ξεκούραση.
Με τον καιρό, αυτά τα προβλήματα ύπνου οδηγούν σε περισσότερα σημάδια κατάθλιψης -ιδιαίτερα σε κορίτσια.
Η Σουηδική Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας συνιστά στους εφήβους να μην περνούν πάνω από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα στις οθόνες.
Ενώ η μείωση του χρόνου θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για την υγεία των εφήβων και κυρίως των κοριτσιών.

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"