Σημερινό Debate
Ψήφισε Εδώ

Τα 5 μυστικά για τις πιο τέλειες και τραγανές πατάτες φούρνου

Θα κάνουν την διαφορά
Πατάτες φούρνου

Οι πατάτες φούρνου είναι ένα φαγητό που λίγο πολύ όλοι έχουμε φτιάξει, ωστόσο θεωρούμε ότι δεν συγκρίνονται με τίποτα με τις τηγανιτές. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά μυστικά που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε τις πιο τέλειες, τραγανές και νόστιμες οι οποίες συναγωνίζονται άνετα αυτές που έχουμε τηγανίσει σε λάδι. Τα πλεονεκτήματα είναι πάρα πολλά, καθώς είναι και πιο υγιεινές και μπορούν πολύ εύκολα να μαγειρευτούν στο φούρνο παράλληλα με το κρέας μας, χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε τηγάνι.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα 5 μυστικά για τις πιο τραγανές και νόστιμες πατάτες φούρνου:

1. Η σωστή προετοιμασία

Συνήθως για να κάνουμε πατάτες φούρνου, τις πλένουμε, τις κόβουμε σε χοντροκομμένα κομμάτια και τις τοποθετούμε στο ταψί μας. Αυτό δεν είναι λάθος, ωστόσο πολλές φορές ακόμη και αν ψηθούν πολλές ώρες στην πραγματικότητα στο κέντρο τους είναι ωμές με αποτέλεσμα να μην είναι νόστιμες. Το κόλπο είναι να τις βράσουμε για 10 λεπτά πριν τις βάλουμε στο φούρνο, εξασφαλίζοντας έτσι σίγουρα σωστό μαγείρεμα. Επιπλέον η προσθήκη λίγης μαγειρικής σόδας στη κατσαρόλα μας, κάνει το pH πιο αλκαλικό άρα και πιο τραγανή κρούστα.

2. Στέγνωμα

Ένα μυστικό που πρέπει να ακολουθήσουμε είτε θέλουμε να φτιάξουμε πατάτες φούρνου, είτε τηγανιτές είναι πριν τις βάλουμε στο φούρνο ή το τηγάνι αντίστοιχα, να τις στεγνώσουμε καλά σε μία πετσέτα κουζίνας.

3. Κόψιμο και σχήμα

Καλό θα είναι να τις κόψουμε σε όσο το δυνατόν ομοιόμορφο σχήμα και σχετικά χοντροκομμένο. Αρχικά, το ομοιόμορφο σχήμα θα πετύχει και ομοιόμορφο ψήσιμο ενώ τα μεγάλα κομμάτια θα κάνουν πιο έντονη της αντίθεση της τραγανής κρούστας με το μαλακό εσωτερικό.

4. Σωστή θερμοκρασία

Ιδανικά θα πρέπει να τις ψήσουμε για λίγα λεπτά στους 200-220 βαθμούς, προκειμένου να πάρουν έντονο χρώμα και να δημιουργήσουν τραγανή κρούστα. Στην πορεία και μόλις έχουν πάρει το επιθυμητό χρώμα, κατεβάζουμε την θερμοκρασία μας στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμό μας.

Προθερμασμένο ταψί

Συνήθως προθερμαίνουμε τον φούρνο μας χωρίς κάποιο σκεύος μέσα και όταν έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία τοποθετούμε το ταψί ή πυρέξ μας έχοντας μέσα το τρόφιμό μας και ξεκινάει το ψήσιμο. Κι όμως, στην περίπτωση που κάνουμε πατάτες φούρνου είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προθερμάνουμε και το ταψί μας διατηρώντας το δηλαδή μέσα στο φούρνο, με σκοπό όταν τις τοποθετήσουμε να σχηματιστεί αμέσως τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Exit mobile version