Άγιος Δημήτριος: Η γιορτή του Αγίου Δημητρίου είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές για την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και σίγουρα όλοι έχουμε κάποιον Δημήτρη ή Δήμητρα για να του ευχηθούμε χρόνια πολλά!

Μια παραδοσιακή και εθιμική συνταγή που συνοδεύει αυτήν την ημέρα είναι τα Δημητροκούλουρα ή Αγιοδημητριάτικα κουλούρια που αποτελούν χαρακτηριστικό κέρασμα της εορτής του Αγίου στον Πλατανιά των Χανίων. Τα νόστιμα και αρωματικά κουλουράκια με το όνομα του Αγίου, είναι νηστίσιμα και μπορούν να γίνουν και παξιμάδια αν προλάβουν και δεν φαγωθούν γρήγορα γιατί είναι λαχταριστά … και είναι τέλεια ιδέα για να συνοδεύσετε τον καφέ ή το τσάι σας!

Δείτε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε για να τα φτιάξετε και την εκτέλεση της συνταγής:

ΥΛΙΚΑ

Για την προετοιμασία:

375 ml αλουσιάΑλουσιά είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε πολλές παραδοσιακές συνταγές και λέγεται αλλιώς και αλισίβα. Γίνεται με στάχτη από καθαρά ξύλα και φωτιά που έχουμε ανάψει με φυσικό προσάναμμα και όχι με χημικό: Βράζουμε μια κουταλιά στάχτη με μια κούπα νερό και αφήνουμε να κάτσει. Σουρώνουμε προσεκτικά με σουρωτήρι καλυμμένο με τούλι και βαμβάκι ή αλλιώς το περνάμε από φίλτρο καφετιέρας.

50 gr φρέσκια μαγιά

200 gr αλεύρι  δυνατό για τσουρέκι

Για τα κουλούρια:

75 ml ελαιόλαδο

200gr ζάχαρη

8 gr κόλιανδρο (1/4 από ένα φακελάκι)

1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού δάκρυα μαστίχας

30ml ούζο

2 βανίλιες

Ελάχιστο αλάτι

Περίπου 800-900 gr  αλεύρι δυνατό  για τσουρέκι

Σουσάμι για το τύλιγμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε την προετοιμασία για την εκτέλεση της συνταγής μια ημέρα πριν φτιάχνοντας την αλουσιά με 3 κουταλιές στάχτη και 3 κούπες νερό. Βράζουμε το μείγμα και το αφήνουμε να κάτσει και έπειτα παίρνουμε 1,5 κούπα από αυτό.

Ανακατεύουμε τα υλικά με τη μαγιά και σκεπάζουμε το χυλό και τον αφήνουμε να φουσκώσει. Το επόμενο πρωί βάζουμε σε μια λεκάνη το χυλό και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι για να γίνει σκληρή η ζύμη. Με σταθερό μίξερ το ανακάτεμα είναι πολύ εύκολο.

Όταν η ζύμη γίνει απαλή και ομογενής, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει σε ένα μέρος που είναι ζεστό. Όταν είναι έτοιμη την πατάμε για να κατέβει και την χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια.

Στη συνέχεια πλάθουμε μικρά στρογγυλά φραντζολάκια και τα τυλίγουμε με σουσάμι. Για να κολλήσει το σουσάμι στη ζύμη μπορούμε να το βρέξουμε σε σουρωτήρι και αφού το στραγγίξουμε, το απλώνουμε σε μια πετσέτα. Προαιρετικά το πασπαλίζουμε και με λίγη ζάχαρη.

Το επόμενο βήμα είναι να τα κόψουμε σε φέτες αλλά τα αφήνουμε στο κάτω μέρος ενωμένα και δεν τα χωρίζουμε ακόμα.

Τα βάζουμε προσεκτικά σε ένα ταψί που προηγουμένως έχουμε τοποθετήσει χαρτί ψησίματος.

Αφού φουσκώσουν ξανά τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα και στους 180ο βαθμούς για περίπου 30 με 35 λεπτά. Αν θέλουμε να γίνουν παξιμάδια τα κόβουμε σε φέτες και τα ψήνουμε ξανά για να σκληρύνουν και άλλο στους 150ο βαθμούς στον αέρα.

Τα παραδοσιακά “Δημητροκούλουρα” είναι έτοιμα για κέρασμα! Χρόνια πολλά!

Ειδήσεις σήμερα:

Αποχωρεί με “αιχμές” από την πολιτική ο Ερσάν Σανέρ μετά το σάλο με το ροζ βίντεο

Όταν το GNTM “απειλήθηκε” από τη μεγάλη φωτιά στις Αφίδνες – Η επιστροφή των μοντέλων μέσα από τα καμμένα (vid)

Στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο ο πάπας Φραγκίσκος – Με ποιους θα συναντηθεί

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις