Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη γιορτή της Εκκλησίας μας, στις 15 Αυγούστου, αφιερωμένη στην Παναγία συνοδεύεται από πολλές εκδηλώσεις, γιορτές, πανηγύρια και έθιμα σε όλη την Ελλάδα και πολλά οικογενειακά τραπέζια που συνοδεύονται από παραδοσιακά εδέσματα και φαγητά.

Δείτε παρακάτω μερικές από τις γαστρονομικές, παραδοσιακές γεύσεις που μαγειρεύουν σε διάφορα νησιά αλλά και ηπειρωτικά μέρη της Ελλάδας τον δεκαπενταύγουστο που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε εκεί ή να μαγειρέψετε στο σπίτι:

KΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

Ένα λαχταριστό φαγητό που πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο τέτοια ημέρα στην Κέρκυρα είναι η παστιτσάδα με κόκορα. Η συνταγή ξεκινά με το μαγείρεμα του κόκορα σε φρέσκο βούτυρο, όπου σοτάρεται με διάφορα μυρωδικά όπως κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά και αφού ροδίσει, σιγοβράζει μέσα σε σάλτσα ντομάτας για περίπου δύο ώρες.

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΣΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά η παραδοσιακή συνταγή τον Δεκαπενταύγουστο έχει βασικό συστατικό το χοιρινό. Πρόκειται για το κυκλαδίτικο ρόστο, ένα πιάτο που έρχεται από την Ιταλία και περιλαμβάνει κρέας, πατάτες, καρότα, μανιτάρια και σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια.

Το κυκλαδίτικο ρόστο είναι δύο γεύματα σε ένα. Πρώτα ερχόταν στο τραπέζι τα μακαρόνια με τη σάλτσα και στη συνέχεια το κρέας κομμένα με τις πατάτες, τα καρότα και τα μανιτάρια. Το χοιρινό ρόστο το συναντάμε με παραλλαγές στο μαγείρεμα και τα μπαχαρικά στην Κεφαλλονιά αλλά και την Κύπρο.

ΕΥΒΟΙΟΤΙΚΟ ΣΤΙΦΑΔΟ

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο χωριό Οξύλιθος συνοδεύεται με ένα μεγάλο πανηγύρι. Όλοι οι κάτοικοι και πιστοί γιορτάζουν την Παναγία Πετριώτισσα ή Παναγία Χατηριάνισσα με χορούς, τραγούδια και ένα πεντανόστιμο στιφάδο με κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες και κρασί που σιγομαγειρεύεται από την παραμονή. Οι ντόπιοι μαγειρεύουν βάση της παράδοσης τους σε μεγάλα καζάνια που ξεπερνούν τα 170 κάποιες φορές και απλόχερα προσφέρουν σε όσους βρεθούν εκεί το παραδοσιακό τους πιάτο.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΙΔΑ ΒΡΑΣΤΗ & ΜΠΟΥΡΕΚΙ

Όλη η Κρήτη στρώνει γιορτινό τραπέζι στις 15 Αυγούστου και μαγειρεύει κυρίως κόκκινο κρέας αλλά και πολλά νόστιμα παραδοσιακά εδέσματα όπως, πίτες και τυροπιτάκια τηγανητά με μέλι, χόρτα, τα κρητικά καλτσούνια με τυρί, ντάκος με παξιμάδι, ντομάτα, λάδι και μυζήθρα.

Στα Χανιά αγαπούν πολύ το παραδοσιακό πιλάφι με γίδα βραστή ή το ψημένο κρέας σε φούρνο και κληματόβεργες. Το ρακόμελο, το κρασί και η τσικουδιά δεν λείπουν φυσικά από κανένα τραπέζι. Στο Ρέθυμνο πάλι της Κρήτης, πρωταγωνιστεί στο τραπέζι ανήμερα του δεκαπενταύγουστου το αρνίσιο κρέας και τα μακαρόνια με ανθότυρο ενώ ξεχωριστή παραδοσιακή θέση έχει το μπουρέκι.

Η λέξη προέρχεται από το τούρκικο borek που σημαίνει μικρή πίτα, ωστόσο το κολοκυθομπούρεκο είναι γνήσια κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει από κανένα σπίτι. Γενναιόδωρη ποσότητα σε αλεύρι και μυζήθρα, φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, και δυόσμος είναι τα μυστικά για ένα απολαυστικό έδεσμα που δεν μπορείς να αντισταθείς!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις