Είναι γεγονός και παγκοσμίως γνωστό πως οι Αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στην ανθρωπότητα μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά, όπως, μεταξύ άλλων, τη Δημοκρατία και τη φιλοσοφία, αλλά γνωρίζατε ότι οι πρόγονοί μας εφηύραν και το… cheesecake;

Κι όμως, το cheesecake αποτελεί αρχαία ελληνική συνταγή! Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι το πεντανόστιμο αυτό γλυκό εφευρέθηκε στην βόρεια Ευρώπη και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Αμερική μέχρι να φτάσει στη Νέα Υόρκη και να καθιερωθεί στη ψημένη του εκδοχή ως “New York Chessecake”, στη πραγματικότητα φτιάχτηκε για πρώτη φορά στη Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από τον Αθηναίο τον Ναυκρατίτη (τέλη 2ου αι. μ.Χ. – αρχές 3ου αι. μ.Χ.), ο οποίος ήταν αρχαίος Έλληνας βιολόγος, φυτολόγος, ζωολόγος, γαστρονόμος, διαιτολόγος, ρήτορας και γραμματικός από την Ναυκράτιδα της Αιγύπτου. Έζησε στην Αλεξάνδρεια και αργότερα στην Ρώμη και κυριότερο έργο του ήταν το τριαντάτομο “Δειπνοσοφισταί”, από το οποίο σώζεται μόνο η “Σύνοψις” σε 15 βιβλία, και αυτά αποσπασματικά.

Στο έργο του Αθηναίου καταγράφεται για πρώτη φορά η πρώιμη εκδοχή της συνταγής του cheesecake, ως ενός γλυκού που προσφέρεται στους αρχαίους αθηναϊκούς γάμους. Μάλιστα, πρόκειται για την παλαιότερη γνωστή αρχαία ελληνική συνταγή που έχει διασωθεί.

Το αγαπημένο γλυκό της Νέας Υόρκης έχει ελληνικές ρίζες!

Η συνταγή που περιγράφει ο Αθηναίος στο “Δειπνοσοφισταί” είναι πολύ απλή και θυμίζει σχεδόν ακριβώς τη σημερινή κλασική συνταγή του cheesecake:

Χτυπάμε το τυρί μέχρι να γίνει κρέμα, το ανακατεύουμε στη συνέχεια με μέλι και αλεύρι και περιχύνουμε την πηχτή κρέμα σε ένα δοχείο. Τοποθετούμε το δοχείο στο φούρνο και αφού κρυώσει το σερβίρουμε”.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, στην Αρχαία Ελλάδα σέρβιραν το συγκεκριμένο γλύκισμα στους αθλητές στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. για να πάρουν ενέργεια!

Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Αρχαία Ελλάδα, τροποποίησαν τη συνταγή του cheesecake, προσθέτοντας θρυμματισμένο τυρί και αυγά και το σέρβιραν ζεστό. Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν “libuma” και σέρβιραν το γλυκό αυτό σε γιορτές. Με τα χρόνια, η συνταγή εξαπλώθηκε στη Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και οι ντόπιοι άρχισαν να πειραματίζονται, με κάθε περιοχή να χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά συστατικά της για να βάλει τη δική της μοναδική πινελιά στο αγαπημένο γλυκό cheesecake.  

Ειδήσεις σήμερα:

Απόρριψη το αιτήματος της Γεωργίας για αναβολή του ματς με την Ελλάδα – Πώς θα ξεκινήσει ο αγώνας

Επεισόδια με χημικά στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια (pics)

“Πλερέζα” για τον Κωστή του Big Brother – Η ατάκα του Στηβ Μιλάτου για τον γάμο τους στο… Λας Βέγκας! (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις