Είναι ένα από τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων που δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας, μοιάζουν με μπισκότα μελωμένα που θα μπορούσαμε να τρώμε όλο το χρόνο και έχουν την τιμητική τους κάθε χρόνο τέτοια εποχή! Φυσικά, μιλάμε για τα αγαπημένα μας μελομακάρονα που είτε αγοράζουμε, είτε φτιάχνουμε και χάνουμε το μέτρημα αν σκεφτούμε πόσα τρώμε μέσα στις γιορτές!

Παρακάτω σας έχουμε μια κλασική συνταγή για να τα φτιάξετε και να μυρίσει το σπίτι από νωρίς Χριστούγεννα. Διαβάστε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε και την εκτέλεση της συνταγής:

ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 φλιτζάνι ζάχαρη

1 κουτ. σούπας κανέλα

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα 3 πορτοκαλιών

1 κουτ. γλυκού σόδα

1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

500 γρ. νερό

700γρ. ζάχαρη

1 πορτοκάλι

2 ξυλάκια κανέλας

100 γρ μέλι

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

Τριμμένο καρύδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι και τη ζάχαρη για περίπου 10 λεπτά. Έπειτα ρίχνουμε το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.

Περνάμε το μπέικιν πάουντερ και το αλεύρι από σουρωτήρι και στη συνέχεια το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μίγμα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή να μην σφίξει πολύ ζύμη.

Αφού χτυπήσουμε στο μίξερ το μίγμα στη συνέχεια ζυμώνουμε και με το χέρι.

Τώρα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς, και αφού δώσουμε το σχήμα που    θέλουμε στα μελομακάρονα , τα τρυπάμε από πάνω με πιρούνι σε τρία σημεία.

Λαδώνουμε ένα ταψί, βάζουμε σε σειρά τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.

Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε το σιρόπι για το μέλωμα.

Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη για περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε το μέλι και το χυμό από λεμόνι και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 2 λεπτά (αφαιρούμε τον αφρό).

Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι. Αφήνουμε μερικά λεπτά να περάσουν και τα γυρνάμε ανάποδα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία 2-3 φορές με το αναποδογύρισμα ρίχνοντας το σιρόπι και στη συνέχεια τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τέλος, τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι και είναι έτοιμα για να τα τοποθετήσουμε σε μια πιατέλα και να στολίσουμε το τραπέζι μας με το πιο χριστουγεννιάτικο γλύκισμα!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις