Ποια ήταν η Κική Δημουλά – Η ποιητική συλλογή που αποκήρυξε και η πρόταση για Νόμπελ
Κείμενο της χρησιμοποιήθηκε στις Πανελλήνιες του 2022

Η Κική Δημουλά αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες ποιήτριες των τελευταίων χρόνων, με την ίδια να δημοσιεύει την πρώτη της ποιητική συλλογή στα 19 της έτη. Συνολικά κυκλοφόρησε 17 ποιητικές συλλογές, αλλά για την ίδια ήταν 16 αφού είχε αποκηρύξει την πρώτη της συλλογή.
Ποια ήταν η Κική Δημουλά, μία από τις πιο καταξιωμένες Ελληνίδες ποιήτριες όλων των εποχών με σημαντικές διακρίσεις.

Το βιογραφικό της Κικής Δημουλά
Η Κική Δημουλά, γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1931 ως Βασιλική Ράδου στην Αθήνα αλλά είχε καταγωγή από τη Μυτιλήνη. Αρχικά εργαζόταν ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδας από το 1943 μέχρι και το 1973, παράλληλα με την ενασχόληση της με τη ποίηση.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1952, σε ηλικία μόλις 19 ετών και είχε τίτλο “Ποιήματα” ωστόσο γρήγορα την αποκήρυξε. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον σύζυγό της, τον επίσης ποιητή Άθω Δημουλά, του οποίου το επίθετο άρχισε να χρησιμοποιεί, ενώ απέκτησαν και δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).
Η επίσημη πρώτη της ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1956 με τίτλο “Έρεβος” ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες ποιητικές της συλλογές όπως οι συλλογές “Ερήμην”, “Επί τα ίχνη” και “Το λίγο του κόσμου”. Η τελευταία απέσπασε μάλιστα και το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως το 1972. Το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης το απέσπασε το 1989 με το “Χαίρε πολύ”, ενώ κέρδισε και το Βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της απονεμήθηκε για την “Εφηβεία της λήθης”.

Άλλες ποιητικές της συλλογές είναι οι “Ενός λεπτού μαζί”, “Ήχος απομακρύνσεων”, “Εκτός σχεδίου”, “Χλόη θερμοκηπίου”, “Μεταφερθήκαμε παραπλεύρως”, “Τα Εύρετρα”, “Δημόσιος Καιρός” και “Άνω τελεία”. Για το συνολικό της έργο τιμήθηκε το 2009 με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας και το 2010 με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.
Τα έργα της έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες διεθνώς, όπως τα Αγγλικά, τα Γαλλικά, τα Ισπανικά, τα Ιταλικά, τα Πολωνικά, τα Βουλγαρικά, τα Γερμανικά, τα Σουηδικά κ.α.. Πέρα από την ποιητική της συλλογή, έχει δημοσιεύσει και τρία πεζά κείμενα, ένα εκ των οποίων περιλαμβάνεται στο βιβλίο “Εκτός Σχεδίου” (2005). Έχουν δημοσιευθεί, επίσης, η ομιλία που εκφώνησε στην Ακαδημία Αθηνών κατά την τελετή υποδοχής της με τίτλο “Ο Φιλοπαίγμων Μύθος” (2004) και η ομιλία της στην Αρχαιολογική Εταιρεία με τίτλο “Έρανος σκέψεων” (2009).
Το 2002 εκλέχθηκε και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, όντας μόλις η τρίτη γυναίκα που το κατάφερε μέχρι εκείνη τη περίοδο.
Στις 16 Ιανουαρίου 2020 η Κική Δημουλά προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Λίγους μήνες μετά στις 2 Φεβρουαρίου 2020 εισήχθη σε ΜΕΘ λόγω της χρόνιας αναπνευστικής ανεπάρκειας από την οποία έπασχε. Μετά από 20 ημέρες στις 22 Φεβρουαρίου η Κική Δημουλά “έφυγε” από τη ζωή από καρδιακή ανακοπή που προκλήθηκε εξαιτίας σοβαρής χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας.
Κηδεύτηκε τρείς ημέρες μετά στις 25 Φεβρουαρίου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη, παρουσία συγγενών, εκπροσώπων των γραμμάτων και τεχνών, του πολιτικού κόσμου και της πολιτικής ηγεσίας.
Η “Μiss BumBum” ξεμπροστιάζει τον Πικέ – “Με ρωτούσε πόσο μεγάλος είναι ο πισινός μου”
Το νέο τρέιλερ του Κορεάτικου “La Casa De Papel” βάζει “φωτιά” στο διαδίκτυο
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις