Δυσκολεύει όλο και περισσότερο το τοπίο όσον αφορά στο φυσικό αέριο, μετά την απόφαση της Ρωσίας να κλείσει την “κάνουλα” σε “μη φιλικές χώρες”. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σημάδι κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, με σημαντικό αντίκτυπο στις τσέπες των καταναλωτών.
Η Μόσχα την Τετάρτη, σε μια κίνηση επίδειξης ισχύος, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία, ενώ απείλησε άμεσα όποιες χώρες τολμήσουν να εμπλακούν πιο άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Φυσικά, οι εξελίξεις αυτές έχουν σημάνει συναγερμό τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ήδη μελετώνται εναλλακτικά σχέδια για την ενεργειακή επάρκεια.
Η Ευρώπη αντιστέκεται στον εκβιασμό Πούτιν και ετοιμάζει απάντηση
“Η κίνηση της κρατικής Gazprom να αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία ήταν η πιο σκληρή απάντηση που έχει δώσει μέχρι στιγμής η Ρωσία κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων και της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ουκρανία” επισημαίνουν οι New York Times.
Από την πλευρά του, το CNN χαρακτηρίζει τις εξελίξεις ως μια “σημαντική κλιμάκωση στην οικονομική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης” και κάνει λόγο για την “πιο σοβαρή απάντηση της Μόσχας” απέναντι στα πέντε πακέτα ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Πάντως, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός και διεμήνυσε ότι ακόμη και αν διακόπτονταν και οι ροές προς τη Γερμανία, η χώρα έχει τα αποθέματα που απαιτούνται για να αντέξει ως τον επόμενο χειμώνα.
Παράλληλα, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε πως η Βουλγαρία και η Πολωνία παίρνουν τώρα φυσικό αέριο από γειτονικές τους χώρες μετά τη διακοπή των ροών από τη Ρωσία.
“Η ανακοίνωση της Gazprom ότι σταματά μονομερώς την παράδοση φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ευρώπη είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως μέσο εκβιασμού… Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Είμαστε σε στενή επαφή με όλα τα κράτη-μέλη” είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης και ότι η απάντηση θα είναι συντονισμένη.
Πώς θα πληρώσει η Αθήνα τον Πούτιν
Μέσα σε αυτό το δυσμενές τοπίο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε την Τετάρτη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς καθώς στις 20 Μαΐου η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει την οφειλή της στη ρωσική Gazprom.
Η Αθήνα είναι καθησυχαστική και διαμηνύει πως έχει ήδη καταρτίσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Επίσης, στη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής και υπογραμμίστηκε πως δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της διορία 23 ημερών, οπότε είναι προγραμματισμένες οι πληρωμές των ελληνικών εταιρειών προς τη ρωσική Gazprom.
Οι πληρωμές θα γίνουν ούτως ή άλλως σε ευρώ, αλλά βάσει του προεδρικού διατάγματος Πούτιν στη συνέχεια η Gazprombank -που έχει εξαιρεθεί των κυρώσεων από το σύστημα Swift- θα τα μετατρέπει σε έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια, δημιουργώντας πλασματική ζήτηση στο ρωσικό νόμισμα.
Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και τηρεί στάση αναμονής για την οριστική χάραξη της στρατηγικής της Ελλάδας.
Φυσικό αέριο: Το plan B της Αθήνας
Στην περίπτωση πάντως που η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Τι προβλέπει το plan Β της Αθήνας:
-Επίσπευση των διαδικασιών για νέα πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα.
-Αύξηση των ροών ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του TAP.
-Πέντες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο και είναι έτοιμες να λειτουργήσουν, αν χρειαστεί, με diesel.
-Να τεθούν ξανά σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες
-Να προμηθευτεί η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιπλέον φορτία LNG από διεθνείς αγορές, αν κριθεί αναγκαίο.
-Εξετάζεται η αποθήκευση αερίου στην Ιταλία και η υποθαλάσσια αποθήκη στην Καβάλα.
-Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ
-Ολοκλήρωση κρίσιμων υποδομών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας
Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Δευτέρα 2 Μαΐου συνέρχεται εκτάκτως το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. όπου θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.
Οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στις απαιτήσεις που εγείρει η Μόσχα ως προς τον τρόπο πληρωμής των ποσοτήτων του ρωσικού αερίου.
Η πρώτη φωτογραφία της Ιωάννας Παλιοσπύρου χωρίς τη μάσκα – “Ήρθε η ώρα να ξανασυστηθούμε”
Η Sony Pictures ανακοίνωσε το sequel του “Ghostbusters: Afterlife”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"