Σε «μάχη» για γερά νεύρα εξελίχθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με αποδοκιμασίες για τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και αποχωρήσεις από την διαδικασία για την «αντιπολίτευση».

Συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν από την ομιλία του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από μερίδα που βρέθηκε στον χώρο που διεξήχθη η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον μετά από όσα συνέβησαν το Σάββατο οι εργασίες συνεχίζονται αύριο το πρωί και ολοκληρώνονται το απόγευμα με την ψηφοφορία για το Σχέδιο Πολιτικής Απόφασης.

Η ομιλία του που διακόπηκε αρκετές φορές προκάλεσε μάλιστα την αποχώρηση του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Κασσελάκη. Από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Κασσελάκη ήταν η δήλωση ότι «μόνο όσοι ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν», μια σαφή αναφορά στα στελέχη της «Ομπρέλας» και ειδικότερα στους Πάνο Σκουρλέτη και Νίκο Βούτση που αποχώρησαν.

Μετά τη χθεσινή πρόταση για δημοψήφισμα που είχε εγείρει πλήθος αντιδράσεων και διαμαρτυριών ακόμα και από στελέχη που είναι κατά των διαφωνούντων,ο Στέφανος Κασσελάκης επιδίωξε σήμερα να φέρει για μία ακόμα φορά την Επιτροπή Δεοντολογίας στο επίκεντρο, δίνοντας διορία να δοθεί λύση για τη διαγραφή των τεσσάρων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Η διαρροή κειμένου από την πλευρά Ομπρέλας και των 6 + 6 και της Έφης Αχτσιόγλου περί ψηφοφορίας για την πρόταση του δημοψηφίσματος των διαγραφών των τεσσάρων, έδωσε στον κύριο Κασσελάκη ένα ακόμα όπλο για να μπορέσει να κινηθεί με αυτό τον τρόπο και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρότι θα ξεκινούσε την ομιλία του στις 12:00 , τελικά την ξεκίνησε με σχεδόν 2 ώρες καθυστέρηση.

Έτσι κράτησε τελικά το όπλο του δημοψηφίσματος στο τραπέζι, δίνοντας όμως περιθώριο να λυθεί το θέμα χωρίς να προσφύγει το κόμμα και τα μέλη του στην έσχατη λύση του δημοψηφίσματος όπως μεταφέρουν συνεργάτες του.

Για τους διαφωνούντες ανέφερε: «Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι μπήκε η ολιγαρχία και είναι στο κόμμα. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει. Αυτά τα στελέχη είναι στο δικό σας κόμμα. Πιστεύουν όλα αυτά για τον πρόεδρο τα στελέχη, τα μέλη και δεν φεύγουν. Και το ερώτημα είναι αν το επιτρέπετε. Σε άλλο κόμμα θα είχαν διαγραφεί μέσα σε λίγες ώρες. Είναι η πραγματικότητα που πονάει. Τα στελέχη που λένε ούφο τους ψηφοφόρους παραμένουν στο κόμμα. Δεν έχουν ανασκευάσει. Εσείς το επιτρέπετε;».

Για τις εσωκομματικές αντιδράσεις: «Αντί να μιλάμε για αυτά θα μιλήσουμε για τα μικρά. Σας το λέω και δεσμεύομαι. Είναι η τελευταία φορά που όσο είμαι πρόεδρος τα εσωκομματικά θα απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία φορά τέλος».

Για την κουλτούρα της Αριστεράς: Αριστερά δεν είναι να αναμασάς χιλιάδες λέξεις χωρίς να λες τίποτα. Είναι η κυβερνώσα αριστερά με συνοπτικό λόγο, ξεκάθαρες προτάσεις.

Σχετικά με την ανάπτυξη: «Χρειαζόμαστε τη δίκαιη και την απαιτητική ανάπτυξη και όχι τη φτηνή ανάπτυξη. Μας μιλούν από την κυβέρνηση για εξωστρέφεια και ρίσκο αλλά δεν γίνονται τέτοια πράγματα σε κράτος αλληλοεκβιαζομένων παραγόντων. Απαιτούν μια θεσμικά ισχυρή πολιτεία και όχι αυτή που διαλύεται με τα γούστα όποιου βρίσκεται στο Μαξίμου. Γι αυτά πρέπει να μιλήσει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε στο ορόσημο; Πρέπει να πάμε με μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Οι εκβιασμοί και οι καταναγκασμοί της προηγούμενης 10ετίας θα επανέλθουν αν είμαστε όπως τότε. Για αυτά πρέπει να μιλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιο παραγωγικό μοντέλο θα πάμε μπροστά; Το παραγωγικό μοντέλο για εμάς δεν ξεχωρίζει από το αίσθημα δικαιοσύνης, τη μείωση της ανισότητας. Τις δεύτερες και τις τρίτες ευκαιρίες σε όλους».

Για οικονομία και εργασία: «Στη φιλοσοφία μας οι πολλοί εργαζόμενοι και οι καλοί μισθοί εξασφαλίζουν την κοινωνική ασφάλιση… Μας δόθηκε ένα διάλειμμα να ξαναστήσουμε την οικονομία, να την κάνουμε εξωστρεφή καινοτόμα. Να φτιάξουμε μια οικονομία που θα κρατάει τους νέους στην πατρίδα τους με πολλές κερδοφόρες βιώσιμες επιχειρήσεις που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν το κοινωνικό κράτος. Πιο επίκαιρο από ποτέ…»

Για την διαγραφή των διαφωνούντων: «Εξασφαλίστε την ίαση του ΣΥΡΙΖΑ από όσους τον πληγώνουν».

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν οι Ομπρέλα, Αχτσιόγλου και Τεμπονέρας

Την έντονη αντίδραση όλων των τάσεων της εσωκομματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η απόρριψη του αιτήματος τους να τεθεί σε ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή  η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα των μελών με το ερώτημα της διαγραφής των κυρίων Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Από την κρίσιμη συνεδρίαση αποχώρησαν τα μέλη της ομπρέλας, η ομάδα 6 συν 6 και η ομάδα Τεμπονέρα.

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η “βάση” σε πολλά εισαγωγικά».

Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ’ ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Στη συνέχεια, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγώντας ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη, για διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική».

Συμπλήρωσε ότι «υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής», για να τονίσει πως «στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία». Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει και έξοδο από το κόμμα, ο κ. Τεμπονέρας απάντησε πως «αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας». «Δηλαδή είναι όλα ανοικτά;», ρωτήθηκε εκ νέου, απαντώντας: «Όλα ανοικτά».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα». Ειδικότερα, επεσήμανε πως όσον αφορά την πρόταση που απηύθυνε χθες στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι «πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος», πρόκειται για «μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για τη λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και άκρως διχαστική τελικά και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι έθεσε στο Σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, «γιατί δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα».

«Αν αυτό το θέμα δεν αποσαφηνιστεί, είτε δηλαδή να το αποσύρει ο πρόεδρος είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο περί δημοψηφίσματος», σχολίασε. Ακόμη, ανέφερε ότι είπε στην τοποθέτησή της πως «η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου, διότι ο πρόεδρος είπε χθες στο διάγγελμά του ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως τού τι θα πει η ΚΕ». «Υπ’ αυτήν την έννοια είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα και για μας και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία», συνέχισε. Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του προεδρείου αρνήθηκε να γίνει αυτό το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα υπό ψηφοφορία».

Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ζήτησε ακόμα και να ψηφιστεί το ενδεχόμενο «να συζητήσουμε πρώτα γι’ αυτό, δηλαδή να γίνει μια αμιγώς διαδικαστική ψηφοφορία προκειμένου να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», όμως «υπήρξε απόρριψη και αυτής της θέσης». Καταληκτικά, υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη της «κατά πλειοψηφία εντός της αιθούσης, πλειοψηφικά, τα μέλη της ΚΕ ήθελαν να λυθεί αυτό το θέμα, είτε να αποσυρθεί είτε να καταψηφιστεί».

«Δεν τέθηκε στην πραγματικότητα σε ψηφοφορία στο Σώμα κανένα ζήτημα, άρα ουσιαστικά η ίδια η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα», υποστήριξε. Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «αυτήν τη στιγμή δεν είχε νόημα η παραμονή μας στη συνεδρίαση γι’ αυτό αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση» και πως «δεν πρόκειται για ένα ζήτημα ούτε διαδικαστικό, δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής διαφωνίας, αλλά πρόκειται για ένα ζήτημα υπαρξιακό και θα έπρεπε οπωσδήποτε να είχε ξεκαθαριστεί από την αρχή». ‘

Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Ειδήσεις σήμερα:

Σάββατο με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

ΕΦΣΥΝ: “Ο Τσίπρας οφείλει να μιλήσει πριν να είναι αργά”

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις