Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στις Βερσαλλίες για το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που προκύπτει με την αγορά της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του για τη σύγκρουση στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός μίλησε για “βίαιη ενηλικίωση της ευρωπαϊκής ηπείρου“, ενώ ζήτησε “χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή“. Ο πρωθυπουργός δήλωσε τον αποτροπιασμό του για τα γεγονότα της Τετάρτης 9/3 στη Μαριούπολη και για τις “τραγικές” εικόνες με το βομβαρδισμό του μαιευτηρίου. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι από τις εμπόλεμες περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν τις συνέπειες της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Επιπλέον, τόνισε τη σημασία επαναβεβαίωσης της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία.

Οι προτάσεις για την ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα θέσει προς συζήτηση το ζήτημα της ενέργειας, ζητώντας να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αναλυτικά, δήλωσε ότι “θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου”.

Καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή“.

Ειδήσεις σήμερα:

Ένας Καναδός “Ράμπο”- θρύλος στο πλευρό της Ουκρανίας – Ο ελεύθερος σκοπευτής που σκορπάει το θάνατο από χιλιόμετρα (pics)

Ταινίες της εβδομάδας – Ο Κόλιν Φάρελ σε έναν κόσμο “ευαίσθητων ρομπότ”

Μια νεαρή Ουκρανή φωτογράφος καταγράφει τη ζωή της στην εμπόλεμη ζώνη στο TikTok και γίνεται viral (vid)

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις