Παπασταύρου για τα θαλάσσια πάρκα: Σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας

Τι είπε για τις αντιδράσεις της Τουρκίας

Παπασταύρου για τα θαλάσσια πάρκα: Σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Στη θεσμοθέτηση των δύο θαλάσσιων πάρκων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε νότιες Κυκλάδες και Ιόνιο, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤΝews, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως είναι «ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των θαλασσών μας», κάτι που όπως είπε «αναγνωρίζεται ήδη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι θάλασσές μας είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την οικονομία μας και θα έλεγα με την καρδιά της εθνικής μας ταυτότητας. Άρα από σήμερα ξεκινάμε μια προσπάθεια να έχουμε ένα δίχτυ προστασίας σε πάνω από το 35% των χωρικών μας υδάτων» ανέφερε αρχικά για να προσθέσει:

«Γι’ αυτό προτεραιότητα δίνονται και στο Ιόνιο που έχουμε την τάφρο του Ιονίου και στις νότιες Κυκλάδες. Είναι περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και έχουν ένα ιδιαίτερο οικολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο παγκόσμιο πληθυσμό στη μεσογειακή φώκια. Η πλειοψηφία βρίσκει στην περιοχή της Πολυαίγου και των νότιων Κυκλάδων, άρα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον που απαιτεί μια συνολική και ολιστική αντιμετώπιση. Με τα δύο αυτά πάρκα ξεπερνούμε τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού που είχε ανακοινώσει κατά 20-25% και φτάνουμε τον στόχο του 2030 πολύ πιο νωρίς και πρωτοπορούμε και σε επίπεδο Ευρώπης. Στην απαγόρευση της μηχανότρατας είμαστε πρωτοπόροι, μας ακολουθεί η Δανία και η Σουηδία. Η χώρα μας είναι στην πρωτοπορία και σωστά της προστασίας των θαλασσών της».

Για τα επόμενα βήματα ανέφερε πως η δημόσια διαβούλευση «τελειώνει στις 22 Σεπτεμβρίου, στη συνέχεια ολοκληρώνονται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες. Κατατίθεται το Προεδρικό Διάταγμα, τίθενται σε εφαρμογή, υπολογίζω στους επόμενους 8-10 μήνες και μετά την εφαρμογή, θα δούμε και στην πράξη. Η μεγάλη πρόκληση είναι το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί, να μην μείνει στα χαρτιά, να υπάρχουν πραγματικές λειτουργικές συνέργειες ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει εποπτεία, να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία, τα drones, να έχουμε επιτήρηση σε πραγματικό χρόνο και με βάση τα πρώτα συμπεράσματα να δούμε πως θα κινηθούμε στα υπόλοιπα».

Τέλος όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης, ανέφερε: «Νομίζω και στον τομέα αυτό βλέπουμε πως η χώρα μας με αυτοπεποίθηση, με σχεδιασμό προχωρά στην ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων και η πιθανή συμμετοχή της Chevron και η ανάδειξή της σαν ανάδοχος σε αυτό τον διαγωνισμό νομίζω θα έδειχνε τη de facto αναγνώριση και από το εξωτερικό των δικαιωμάτων μας και θα μας έδινε θα ξεκινούσε μια νέα περίοδος όπου να μπορέσει η χώρα μας επιτέλους να διερευνήσει την μορφή των υδρογονανθράκων που πιθανώς υπάρχουν. Με βάση τις συζητήσεις που έχουμε μέχρι τώρα, θεωρώ ότι και η Chevron και άλλες πιθανόν εταιρείες θα εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τα συγκεκριμένα οικόπεδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ