Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές“, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα.

Η πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα:

Σύμφωνα με τον ίδιο, “απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία“.

Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν” σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα. “Αυτές τις κρίσιμες στιγμές απαιτείται από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, απαιτείται εθνική σύνεση και πολιτική ειλικρίνεια” υπογράμμισε.

Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας” ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την “απαράδεκτη αναθεωρητική λογική” στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή.

Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του” τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι “η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης“.

“Οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο σε αυτήν την κατεύθυνση και ορθώς συμμετέχουμε σε αυτές, σημείωσε ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Οι διώξεις σε Ρώσους φοιτητές, η απαγόρευση ρωσικών καλλιτεχνικών και αθλητικών εκδηλώσεων είναι λάθος.

Πρέπει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό ενεργά με στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, αλλά και να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στον ουκρανικό λαό και να βοηθήσουμε την Ουκρανία για την ένταξή της στην ΕΕ. Πρέπει να στηρίξουμε τους εταίρους μας στην ανατολική Ευρώπη που ανησυχούν για την ανάπτυξη της Ρωσίας αν και αυτοί δεν το έκαναν στη δική μας περίπτωση” υπογράμμισε και είπε “να βοηθήσουμε ώστε να δημιουργηθούν οδοί ασφαλούς επαναγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρώπη”.

Ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης ότι οι Ουκρανοί είναι πραγματικοί πρόσφυγες ενώ όσοι έρχονται από άλλες χώρες και δεν είναι λευκοί δεν είναι πραγματικοί πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε πάντα τις προσφυγικές ροές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “η κρίση στην Ουκρανία κινδυνεύει να μας επαναφέρει σε έναν ψυχρό πόλεμο, που θα οδηγήσει σε ένα σκληρό οικονομικό ανταγωνισμό και σε μια βαθιά ενεργειακή κρίση. Όπως είπε μπροστά μας ανοίγονται διλήμματα για τη θέση της Ελλάδας στη νέα συγκυρία“.

Στη συνέχεια άσκησε κριτική σε κάποιες από τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες που όπως υποστήριξε δεν λαμβάνει υπόψιν την ευαίσθητη χωροταξία της χώρας. Καυτηρίασε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έστειλε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς καν να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτή η πρωτοβουλία στις πρωτοβουλίες των οργανισμών που συμμετέχουμε.

Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων διεθνών οργανισμών, αλλά μονομερώς. Αναρωτιέμαι ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από διαρκώς εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης να εμπλέκεται σε πρωτοβουλίες πολέμου” είπε και πρόσθεσε ότι “δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη κι αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Και δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας“.

Θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει στο ιστορικό πισωγύρισμα που συντελείται στην Ευρώπη που εισέρχεται σε φάση ψυχρού πολέμου. Αυτές οι εξελίξεις, ο διπολισμός, δεν ωφελούν την ΕΕ ούτε γεωπολιτικά ούτε οικονομικά. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Πούτιν αλλά θα ήταν λάθος εάν δεν βλέπαμε τα λάθη και τις ευθύνες της ΕΕ, όπως την παθητικότητά της στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου διαχρονικά, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο” συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, “υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη Δύση για την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με επεμβάσεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και στη Γιουγκοσλαβία. Με αυτές τις εξελίξεις γεωπολιτικά ωφελούνται τρίτοι και οικονομικά ζημιώνεται η ΕΕ, υπογράμμισε. Η ΕΕ πρέπει να επιχειρήσει να παρέμβει στις συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας, και να έχει αρκετή απόσταση από το ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει έναν αυτοτελή ρόλο“.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την ουκρανική κρίση για μικροπολιτικά οφέλη, θέλοντας να επιδοθεί σε μία νέα κούρσα εξοπλισμών ενώ δεν λαμβάνει πρωτοβουλία για να θέσει η ίδια ατζέντα στην Τουρκία.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι αυτοσκοπός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η ειρήνη και η προκοπή του λαού.

Ως προς το πεδίο της ενέργειας, ζήτησε να “μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες σας για τις τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια και τις επιλογές σας που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία”. Είπε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας, “εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων” και πως δεν υπάρχει δικαιολογία για την “ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης“.

Υπογράμμισε ότι απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής τής χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τόνισε ότι διαφορετικά, αν συνεχίσει η κυβέρνηση να επιδοτεί τις ανατιμήσεις με χρήματα των φορολογούμενων, όπως είπε, “ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, θα μας οδηγήσει σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση“.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι “η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις που αν δεν θέλει και δεν μπορεί η σημερινή κυβέρνηση να τις πάρει, οφείλει να δώσει την ευκαιρία ο λαός σε μια άλλη, προοδευτική κυβέρνηση να τις λάβει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας“.

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα μελέτη για το εμβόλιο της Pfizer – Λιγότερο αποτελεσματικό στα παιδιά 5-11 ετών

Κραυγή αγωνίας από τη Ρουσλάνα – “Σταματήστε να σκοτώνετε τον λαό μου” (vid)

O Μάρκος Λεζές αποκαλύπτει – “Όταν γεννήθηκα δεν είχα δέρμα” – Πώς κατάφεραν να τον σώσουν

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις