Την τελευταία του πνοή άφησε την Παρασκευή 27/8 το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στο νοσοκομείο.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε μια ιστορική μορφή στη διαδρομή της μεταπολίτευσης. Για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ήταν σταθερά μέλος των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1981 της Αλλαγής μέχρι το 2004. Το 1996, μάλιστα, έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού, ύστερα από την παραίτηση του Ανδρεά Παπανδρέου, ο οποίος αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας όπου και έχασε την ψηφοφορία από τον Κώστα Σημίτη στις λεπτομέρειες.

Τον Απρίλη του 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εδόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου του 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Τελικά αποφυλακίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2018 επικαλούμενος την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του.

Ο “βίος και πολιτεία” του Άκη Τσοχατζόπουλου

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη όπου μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένεια του το 1940. Ο πατέρας του καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και η μητέρα του από τα Γιάννενα.

Ως νεαρός έπαιζε μπάσκετ, φορώντας μάλιστα για 2 χρόνια τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε τις σπουδές του Πολιτικού Μηχανικού στο Πολυτεχνείο του Μονάχου και του Μηχανικού της Οικονομίας και Διοίκησης, ενώ εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Στη Γερμανία έζησε 16 χρόνια από το 1959 μέχρι το 1975 μέχρι την τελική επιστροφή του στην Ελλάδα.

Η πολιτική του σταδιοδρομία

Στη διάρκεια της δικτατορίας, η Χούντα του είχε απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα ενώ του είχε αφαιρεθεί και η ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1964 παντρεύτηκε την Γκούντρουν Μολντενχάουερ με την οποία απέκτησαν έναν γιό.

Το 1968 είναι μια σημαδιακή χρονιά για τον Άκη Τσοχατζόπουλο καθώς γνωρίζει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1970 γίνεται μέλος του αντιδικτατορικού ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) ενώ αργότερα υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, όντας για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του Κινήματος. Μάλιστα από το 1990 μέχρι το 1994 υπήρξε γραμματέας της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις εκλογές της “Αλλαγής” το 1981 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνέχισε να εκλέγεται από το 1985 ως το 2004 στην έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης. Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος εκπροσώπησε τη χώρα ως αναπληρωτής πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διεκδίκηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ και η αρχή του τέλους

Το 1996 αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτήθηκε από πρωθυπουργός, διεκδίκησε την πρωθυπουργία. Στην πρώτη ψηφοφορία ισοψήφισε με τον Κώστα Σημίτη. Στη δεύτερη ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του 1996 μετά το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, διεκδίκησε στο συνέδριο την προεδρεία, όπου ηττήθηκε από τον ήδη εκλεγμένο πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Στις 3 Ιουλίου του 2003, παραιτήθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος, μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ μέλους της κυβέρνησης και μέλους του ΕΓ.

Ο Τσοχατζόπουλος συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 2004, ενώ συμμετείχε και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Διετέλεσε βουλευτής από το 1974 ως το 2007. Το 2007 απέτυχε να εκλεγεί, ενώ το 2009 δεν συμμετείχε καν ως υποψήφιος. Στις 11 Απριλίου του 2011 διαγράφεται οριστικά από το ΠΑΣΟΚ. Η Βουλή ψηφίζει τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για τη διερέυνηση αξιόποινων πράξεων από τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στις 28 Απριλίου 2011, ύστερα από πρόταση που είχαν καταθέσει 112 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παραπέμφθηκε σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ανέλαβε να διερευνήσει τυχόν ευθύνες του στην υπόθεση των προβληματικών υποβρυχίων.

Την 1η Ιουλίου 2011, ύστερα από μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας της Βουλής, ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του με ευρεία πλειοψηφία και παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μετά από την έρευνα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, βγήκαν στη δημοσιότητα στοιχεία συμμετοχής πολιτικών προσώπων στο περιβόητο σκάνδαλο της Siemens. Το πόρισμα ανέφερε: “Ο κ. Τσοχατζόπουλος ελέγχεται για τις ενέργειες του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από το 1996 ως το 2001. Η επιτροπή συνδυάζει τις παραγγαλίες εξοπλιστικών συστημάτων που έγιναν επί υπουργίας του με τις καταθέσεις μαρτύρων που είχαν συνεργαστεί με την εταιρεία Siemens ότι είχαν δωροδοκήσει Έλληνες πολιτικούς και αξιωματούχους για τα Patriot

Από τα υπουργικά συμβούλια στον Κορυδαλλό

Τον Απρίλη του 2012 συλλαμβάνεται με το εισαγγελικό πόρισμα να αναφέρει: “ο Άκης Τσοχατζόπουλος και οι συνεργάτες του συνέστησαν εγκληματική οργάνωση“. Στις 16 Απριλίου 2012 μετά από πολύωρη απολογία του ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρίνεται προφυλακιστεός και οδηγείται στον Κορυδαλλό. Τον Οκτώβρη του 2013 καταδικάστηκε πρωτόδικα.

Στις 4 Μαϊου του 2017 ο Άκης Τσοχατζόπουλος αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους και με γραπτή του δήλωση επιμένει ότι η δίωξη του ήταν καθαρά πολιτική, κατηγορώντας τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη. Τελικά αποφυλακίστηκε οριστικά το 2018.

Σημαντική μορφή της μεταπολίτευσης και μια πολιτική προσωπικότητα που άφησε αναμφίβολα το στίγμα της στην εποχή που έζησε, ο Άκης Τσοχατζόπουλος πέθανε από ανακοπή καρδιάς τον Αύγουστο του 2021.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις