Γιατί ο Χαφτάρ έριξε “πόρτα” στην ευρωπαϊκή αποστολή για το μεταναστευτικό – Τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Το παρασκήνιο του διπλωματικού επεισοδίου στη Βεγγάζη

Πλούσιο είναι το παρασκήνιο της πρωτοφανούς διπλωματικής κρίσης, μετά το μπλόκο του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Ο Χαφτάρ -κυριολεκτικά- έδιωξε από τη Βεγγάζη της Λιβύης τον επίτροπο της Κομισιόν και τους υπουργούς τριών χωρών που τον συνόδευαν.
Η ευρωπαϊκή αποστολή, αποτελούμενη από τον επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν ο υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας Θάνος Πλεύρης και οι υπουργοί Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, επισκέφθηκε νωρίτερα την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στα δυτικά της χώρας, όπου είχε συνάντηση με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.
Στόχος της αποστολής ήταν να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από το μεταναστευτικό, τα δρομολόγια διακίνησης μεταναστών και η ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές για τον περιορισμό των ροών.
Ωστόσο, όταν τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Βεγγάζη, όπου έχει τον έλεγχο ο Χαφτάρ, ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις.
Αρχικά, μεταφέρθηκε η αξίωση του Χαλίφα Χαφτάρ να συναντήσει την αντιπροσωπεία της ΕΕ με όλο το υπουργικό του συμβούλιο. Κάτι το οποίο αρχικώς δέχθηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Μεσολάβησαν διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες και την Κομισιόν, προκειμένου να μη φανεί ότι η ΕΕ αναγνωρίζει το καθεστώς Χαφτάρ, που φαίνεται ότι εξαγρίωσε τον Λίβυο στρατηγό, ο οποίος το θεώρησε προσβλητικό.
Έτσι, επανήλθε με νέο αίτημα να συναντηθούν οι υπουργοί του με τον επίτροπο, χωρίς να συμμετέχει ο ίδιος ο Χαφτάρ, κάτι το οποίο απέρριψε διαρρήδην ο κ. Μπρούνερ, με συνέπεια να ναυαγήσουν οι όποιες διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευρωπαίος επίτροπος προσπαθούσε όλο αυτό το διάστημα να εξαντλήσει τα περιθώρια προκειμένου να γίνει η συνάντηση, ωστόσο η εικόνα που αποκόμισαν συμμετέχοντες στην αποστολή ήταν ότι ο Χαφτάρ βρήκε το περιθώριο να δυναμιτίσει τη συνάντηση, κάνοντας λόγο για «προσχεδιασμένη κίνηση».
Στη συνέχεια, η λιβυκή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ ακύρωσε την επίσκεψη των υπουργών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Μάλτας και του επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ. «Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης να αναχωρήσει αμέσως και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητη».
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, που μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Stampa επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το περιστατικό αποδίδεται σε παρεξήγηση που σχετίζεται με ζητήματα πρωτοκόλλου.
Διπλωματικές πηγές που επικαλείται η ιταλική εφημερίδα ανέφεραν ότι το περιστατικό δεν συνιστά εχθρική ενέργεια, αλλά οφείλεται σε έλλειψη επίσημης άδειας προσγείωσης και απουσία συνεννόησης για προγραμματισμένη συνάντηση με τις τοπικές αρχές.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, που επικαλείται πηγή του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών, ο χαρακτηρισμός «persona non grata» φαίνεται να αφορά μόνο ένα από τα μέλη της αποστολής και όχι τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι.
Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η ανακοίνωση της Κομισιόν, σχετικά με όσα έγιναν στη Λιβύη, καθώς επρόκειτο για αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης Μάγκνους Μπρούνερ, τον οποίο συνόδευαν 3 υπουργοί κρατών -μελών της Ε.Ε.
Χαφτάρ: Οι δύο λόγοι για την “πόρτα” στους Ευρωπαίους
Ο ομότιμος καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης, παρουσίασε, με ανάλυσή του στο Action24, τους δύο πιθανούς λόγους για τους οποίους ο Χαλίφα Χαφτάρ έδιωξε την ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης.
«Πρώτα απ’ όλα να σημειώσουμε πως είναι μία πρωτοφανής απαράδεκτη ενέργεια, διπλωματική. Δεν έχει σημειωθεί στο πρόσφατο παρελθόν αν και υπάρχει παρεμφερές με Έλληνα υπουργό, όταν είχε πάει στην Τρίπολη» είπε ο καθηγητής αρχικά, παραθέτοντας στη συνέχεια τους λόγους για το μπλόκο στη Λιβύη.
«Τώρα γιατί το έκανε ο Χαφτάρ. Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναγνωρίσει την ύπαρξή του, να αναγνωρίσει το κράτος της ανατολικής Λιβύης. Και ως εκ τούτου ζήτησε από την αντιπροσωπεία, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να βρίσκονται και οι υπουργοί της κυβέρνησής του. Αυτό το αρνήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν τον αναγνωρίζει» εξήγησε ο καθηγητής.
«Ο δεύτερος σημαντικός λόγος είναι ότι η επίσκεψη στη Βεγγάζη έγινε από την Τρίπολη, παραβιάζοντας ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Μάλιστα, ο Χαφτάρ θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» κατέληξε ο καθηγητής στην ανάλυσή του για τη Λιβύη.
Ο Πλεύρης ενημερώνει Μητσοτάκη – Οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης, που επέστρεψε αργά το απόγευμα της Τρίτης στην Αθήνα, στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού.
Επίσης, εκτιμάται πως ο χαρακτηρισμός «persona non grata» δεν αφορά ούτε τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγό Χαφτάρ.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν επιθυμεί να ανεβάσει τους τόνους απέναντι στην Βεγγάζη.
Πρώτον, γιατί οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές προέρχονται από την Ανατολική Λιβύη προς την Κρήτη και εκτιμάται πώς ο «τσαμπουκάς» του στρατάρχη Χαφτάρ αφορά τις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, η Αθήνα θεωρεί πώς υπάρχουν γέφυρες με την Ανατολική Λιβύη και την πλευρά Χαφτάρ, ύστερα και από την συνάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργου Γεραπετρίτη την περασμένη Κυριακή.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις