“Αδειάζουν” το ένα μετά το άλλο στελέχη της κυβέρνησης τον πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρήστο Παπαδημητρίου, μετά το πρωτοφανές αλαλούμ με το πόρισμα του Οργανισμού και την αφαίρεση των αναφορών για την πυρόσφαιρα, που προκλήθηκε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη.
Το πρωί της Τετάρτης 9/4, με δηλώσεις τους επέκριναν τους χειρισμούς του κ. Παπαδημητρίου τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης.
Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ανέφερε: «Πράγματι, ως προς την πυρόσφαιρα, ο κ. Παπαδημητρίου τοποθετήθηκε με έναν τρόπο που δεν τον λες συνεκτικό, τις τελευταίες ημέρες, πέφτοντας σε παλινωδίες».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση από την αρχή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει.Ποιο είναι το μείζον θέμα σε όλην αυτήν την ιστορία; Προφανώς οι ευθύνες του σταθμάρχη και η κατάσταση του ΟΣΕ. Υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, δε θα σας πω το αντίθετο. Για αυτό άλλωστε έχουν ασκηθεί και 43 διώξεις μέχρι σήμερα και υπάρχει κι ένας υπουργός που είπε μόνος του να πάει στο Δικαστικό Συμβούλιο να κριθεί απευθείας.
«Δεν θέλουμε να συγκαλύψουμε κάποιον. Αν υπάρχει συγκάλυψη, υπάρχει συγκάλυψη της αλήθειας από ορισμένους που είχαν πορίσματα και τα έβαλαν στο συρτάρι και από όσους παριστάνουν τους πραγματογνώμονες ενώ δεν είναι», υποστήριξε ο κ. Χατζηδάκης.
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open, ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα κυρίως για τη συμπεριφορά του κυρίου Παπαδημητρίου και τις δηλώσεις του».
«Ο κ. Παπαδημητρίου και ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα δώσει τις απαντήσεις εκεί που πρέπει. Αλλά τρία είναι τα σημεία της κυβέρνησης: Η αναφορά ήταν πιθανολόγηση, ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν πήρε θέση. Δεύτερον τι να κάνει η κυβέρνηση να ζητήσει να φύγει η αναφορά για το παράνομο φορτίο επειδή πίστευε ότι δεν υπάρχει η συγκατάθεση του Πανεπιστημίου, που δεν το ήξερε. Η κυβέρνηση ήταν αμέτοχη, γιατί μια σοβαρά κυβέρνηση στη δικαστική διερεύνηση και στη διερεύνηση των ειδικών κάνει 10 βήματα πίσω και τους αφήνει να κριθούν και για τα σωστά και για τα λάθη τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Για την επιλογή του προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ο κ. Μαρινάκης είπε ότι «πρώτον φαίνεται ότι ακόμα και τις παλινωδίες ότι η κυβέρνηση δεν πήγε να κάνει συγκάλυψη και δεύτερον γεννώνται πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμπεριφορά του κ. Παπαδημητρίου».
«Δεν μηδενίζω τίποτα. Πέρα από το κομμάτι της πυρόσφαιρας δεν έχει αμφισβητηθεί τίποτε άλλο στο πόρισμα. Το αν ένα πόρισμα πρέπει να αλλάξει σε κάποια σημείο του θα το αποφασίσουν οι ειδικοί. Η ευθύνη του ΔΣ είναι δεδομένη, το τι θα γίνει θα αποφασιστεί και από τους αρμόδιους. Πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις από τους επιστήμονες για το πόρισμα και από την κυβέρνηση για το ΔΣ και το ρόλο του κ. Παπαδημητρίου» είπε ακόμα ο Παύλος Μαρινάκης.
Ενάμιση μήνα μετά τη συνέντευξη Τύπου και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, στο οποίο αναφερόταν ρητά ότι η πυρόσφαιρα στην τραγωδία των Τεμπών δεν προκλήθηκε από τα έλαια σιλικόνης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανού εύφλεκτου υλικού, ο Οργανισμός αποφάσισε να εξαιρέσει από το πόρισμα την επίμαχη παράγραφο μετά από τις αποστάσεις που φέρονται να κράτησαν στελέχη από το Πανεπιστήμιο της Γάνδης, αλλά και της Πίζας.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδημητρίου, όλη η συγγραφή του πορίσματος έγινε από τους ειδικούς του EPA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων) κ.κ. Άκου και Καρπινέλι, με τον ίδιο να ζητεί στις 17 Φεβρουαρίου να μην περιληφθεί το θέμα της πυρόσφαιρας στο πόρισμα, αίτημα που όμως δεν έγινε δεκτό.
Ωστόσο, το απόγευμα της Τρίτης, το συμβούλιο του Οργανισμού σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως στηρίζει το πόρισμα, τονίζοντας πως αποκλείστηκε η συμμετοχή των ελαίων σιλικόνης στην πρόκληση της πυρόσφαιρας, βάσει της βεβαίωσης του καθηγητή Κωνσταντόπουλου.
Μάλιστα, το ζήτημα που έχει προκύψει με το περιεχόμενο του πορίσματος, προκάλεσε την κατεπείγουσα παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με τη Γεωργία Αδειλίνη να ζητεί να ερευνηθούν οι αναφορές του προέδρου του Οργανισμού, ότι τόσο από τα πανεπιστήμια της Γάνδης όσο και της Πίζας, υπήρξαν διαψεύσεις, ότι έλαβαν μέρος σε οποιαδήποτε έρευνα ή στο συμπέρασμα της για την πυρόσφαιρα, που ακολούθησε την σύγκρουση των τρένων, καθώς και ποιος είναι ο ρόλος του μηχανικού και πραγματογνώμονα για λογαριασμό ορισμένων θυμάτων Κώστα Λακαφώση.
Εύβοια: Ποιος ήταν ο 50χρονος που δολοφονήθηκε από τον 75χρονο – “Δεν προκαλούσε ποτέ”
Άλιμος: Εφιαλτική νύχτα για επιχειρηματία και τη σύζυγό του στη βίλα τους – Ένοπλοι τους κράτησαν ομήρους
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"