F-35: Στις προκλήσεις της Τουρκίας και στο περιστατικό με την πτήση των μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από την Αλεξανδρούπολη που οδήγησε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς, αναφέρθηκε ο τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ο κ. Διακόπουλος αναφέρθηκε στην επικείμενη αγορά των F-35 από τη χώρα μας, αναφερόμενος και στο “διωγμό” της Τουρκίας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
“Το F-35 είναι ένα αεροσκάφος μίας γενιάς πέρα από όσον υπάρχουν στην περιοχή. Ακόμα και τα Rafale θεωρούνται 4,5 γενιάς, ενώ τα F-35 είναι 5ης γενιάς“, είπε αρχικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Διακόπουλος και σημείωσε πως μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα F-16.
“Τα F-35 είναι stealth, δεν μπορεί να τα πιάσει το ραντάρ, αόρατα αεροσκάφη που μπαίνουν και χτυπάνε χωρίς να εντοπιστούν από άλλα αεροσκάφη και την αεράμυνα δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και ελέγχου που περνάνε σε άλλη διάσταση“, είπε για τις δυνατότητες του νέου υπερσύγχρονου μαχητικού και σημείωσε πως δίνει πιο μεγάλη ισχύς σε επιχειρηματικό επίπεδο.
“Μια αεροπορία που θέλει να εκσυγχρονίζεται πρέπει να κινηθεί προς τα εκεί“, είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως “η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός των μαχητικών F-35, θα έπαιρνε 100 μαχητικά θα έκαναν το Αιγαίο σουβλάκι. Η αναβάθμιση (με F-35) θα δώσει τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα όσον αφορά τον αεροπορικό πόλεμο“.
Ακόμα εξήγησε ότι τα F-35 δεν είναι ετοιμοπαράδοτα, “υπάρχει γραμμή παραγωγής, θα είναι έτοιμα προς παράδοση από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin το 2027 με 2028, αλλά και η χώρα μας το 2028 θα διαθέτει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναβαθμίσεις των F-16″, είπε αρχικά.
“Δεν είναι μόνο η αγορά που είναι 80 εκατ. δολάρια, το κάθε μαχητικό, είναι και η ώρα πτήσης πανάκριβη. Η άμυνα είναι ακριβή. Πληρώνουμε τεράστιο φόρο για να έχουμε ασφάλεια με το γείτονα που έχουμε“, προσέθεσε.
“Εκτός ορίων” η “πολιτική εκβιασμών” της Τουρκίας
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας την οποία χαρακτήρισε “εκτός ορίων” και “εκτός ελέγχου”, ωστόσο εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν γεγονότα σαν αυτά του 2020 που σύμφωνα με τον ίδιο ανέφερε ότι τότε “η Τουρκία ήθελε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο“.
Ακόμα σχολίασε τη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν σε ό,τι έχει να κάνει με το αίτημα ένταξης Σουηδίας και Φιναλνδίας στο ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για “πολιτική εκβιασμών και παζαριού”.
“Το να καταφεύγει μια χώρα σε εκβιασμούς δεν είναι ένδειξη επιρροής και δύναμης, είναι ένδειξη αποτυχίας, είναι ένδειξη της απομείωσης της επιρροής που είχε άλλοτε” εξήγησε
“Η Τουρκία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό, μια χώρα εξαιρετικά σημαντική θέση όσον αφορά το μέγεθος της, όσον αφορά τη γεωγραφική και γεωπολιτική της θέση, και έχει φτάσει από τη μια να εκβιάζει από την άλλη να μην μπορεί να πετύχει ούτε καν την αναβάθμιση των F-16 που έχει, όχι την πρόσκτηση νέων F-16“, κατέληξε μεταξύ άλλων ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Ο Νίκος Σπυρόπουλος στο DEBATER – “Θα κριθεί στις λεπτομέρειες ο τελικός ΠΑΟ-ΠΑΟΚ”
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"