Μια από τις περιοχές που έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι μωβ μέδουσες είναι η Χαλκιδική ενώ οι ειδικοί ζητούν από τον κόσμο να είναι προσεκτικοί αλλά να μην ανησυχούν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας, Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου, ο οποίος μίλησε στο GRtimes, οι μέδουσες που φέρουν αυτό το ιδιαίτερο χρώμα είχαν καταστρέψει το τουριστικό προϊόν της περιοχής (Χαλκιδική) το 1978.

Το 1978, το συγκεκριμένο φαινόμενο, “είχε καταστρέψει το τουριστικό προϊόν στη Χαλκιδική και ο κόσμος έτρεχε να κάνει μπάνιο κοιτάζοντας τον… άνεμο, καθώς ο βοριάς έβγαζε τις μέδουσες από τις θάλασσες, ενώ ο νοτιάς τις έστελνε και πάλι μέσα” και σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου που έγινε στο Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, η έξαρση του φαινομένου των μεδουσών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, στην οργανική ρύπανση και στην υπεραλίευση.

“Η pelagia noctiluca, γνωστή και ως τσούχτρα, δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο είδος και έχει εμφανιστεί από τον περασμένο Νοέμβριο στη Χαλκιδική. Αφήνει πίσω της μία -εν δυνάμει- τοξική βλέννα που εμπεριέχει κνιδοκύτταρα τα οποία εκτινάσσονται όταν την πλησιάσουμε. Πρόκειται για μία ουσία που δεν μπορούμε να τη διακρίνουμε με τα μάτια μας”, αναφέρει ο καθηγητής.

Μάλιστα αναφέρει τον λόγο για τον οποίο δεν πρέπει να βγάζουμε τις μωβ μέδουσες στη στεριά λέγοντας :

“Πέντε μέδουσες να βγάλει κάποιος από τη θάλασσα, θα γεμίσει η παραλία με βλέννες που φέρουν τοξίνες, οι οποίες μας δημιουργούν κνησμό”.

Ειδήσεις σήμερα

Μυστήριο με το αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε περαστικούς στο Βερολίνο – Το κάλεσμα της αστυνομίας στους πολίτες (vids)

Όλα όσα δε ξέρατε για τη Σοφία Βογιατζάκη – Η ενασχόληση με την υποκριτική και οι ρόλοι της

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις