Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την περασμένη Κυριακή έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα. Ότι οι ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνουν και ότι ο χρόνος για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου μετράει πλέον αντίστροφα. Στο συνέδριο διαμορφώθηκαν οι βασικές προϋποθέσεις για την “κυβερνώσα Αριστερά”. Πρώτον, ένα πειστικό προγραμματικό πλαίσιο, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απέναντι στον ελληνικό λαό, εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Δεύτερον, οι αποφάσεις που έλαβε το συνέδριο με μεγάλη πλειοψηφία για ένα σύγχρονο και ανοιχτό κόμμα της Αριστεράς, ραχοκοκαλιά της προοδευτικής παράταξης, με την αποφασιστική συμμετοχή των μελών του στην ανάδειξη της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά το προγραμματικό πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας συμπύκνωσε σε 5 + 1 δεσμεύσεις την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την πολιτική αλλαγή. Πέντε βασικές τομές, άμεσα υλοποιήσιμες τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, συν μία μεσομακροπρόθεσμη, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή στην οποία απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει ως πολιτική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, οι δεσμεύσεις αυτές αφορούν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ανάκτηση της εργασίας, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Με αυτή τη δέσμη προγραμματικών προτάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα απευθυνθεί στην κοινωνία ζητώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και στις άλλες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση.

Για να πείσουμε, όμως, την κοινωνία ότι είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή και ότι πραγματικά στόχος μας είναι να εκπροσωπήσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, οφείλουμε πρώτοι εμείς να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να ανοίξουμε το κόμμα μας και να αγκαλιάσουμε κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις από τη ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση που έλαβε το συνέδριό μας, ώστε ο πρόεδρος του κόμματος και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται απευθείας από τη βάση. Σε μια εποχή που φέρνει σοβαρούς μετασχηματισμούς στην εργασία, στα ωράρια, στον ελεύθερο χρόνο και οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν και κοινωνικοποιούνται οι άνθρωποι, πρέπει να βρούμε νέους τρόπους ώστε να δώσουμε πνοή στην πολιτική συμμετοχή και δράση. Πρέπει να δώσουμε ευκαιρίες και δυνατότητες πολιτικής συμμετοχής σε ανθρώπους που οι συνθήκες της σύγχρονης καθημερινότητας δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθούν τις παραδοσιακές διαδικασίες των κομμάτων.

Ο στόχος της νίκης στις εκλογές και της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών αφορά την κοινωνία και το πώς η Αριστερά θα δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Είμαστε η “κυβερνώσα Αριστερά”, που δεν αποφεύγει τις ευθύνες της και δεν διστάζει να μπαίνει στη φωτιά προκειμένου να βελτιώσει με τις πολιτικές της τη ζωή των πολιτών. Ειδικά σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, όπου το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων μειώνεται απότομα, λόγω του τρομακτικού κύματος της ακρίβειας, είναι χρέος της Αριστεράς να διοχετεύσει την ανασφάλεια, την απογοήτευση και τον θυμό σε μια κατεύθυνση πολιτική, δημοκρατική και προοδευτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιδιώκει να είναι ένα ανοιχτό κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς, ένα κόμμα της πραγματικής ανανέωσης, όχι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, ούτε ένα κόμμα που ταυτίζεται με τον κυβερνητισμό. Ένα σύγχρονο κόμμα που δεν αποτελεί “ κυβερνητική Αριστερά” ενδιαφέρεται όμως για την διακυβέρνηση της χώρας, με ένα αριστερό προοδευτικό πρόγραμμα. Είμαστε η “κυβερνώσα Αριστερά” της χώρας που ενδιαφέρεται για τους μη προνομιούχους και θέλει να βελτιώσει με τις πολιτικές της τη ζωή των πολιτών σήμερα και όχι σε ένα αόριστο μέλλον. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος

Διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Ειδήσεις σήμερα:

Παγκόσμια ανησυχία για την “περίεργη” ηπατίτιδα – Έχει ήδη εντοπιστεί σε 5 χώρες της Ευρώπης

Πασχαλινά, κόκκινα αυγά – Tips για να μην σπάσουν και να έχουν υπέροχο χρώμα!

Παξιμάδι – Όσα δεν γνωρίζουμε για το σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής!

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις