Η χθεσινή ψυχρολουσία που πήρε ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν έχει εξήγηση πέραν της προσωπικής τους αντιπαράθεσης, που κρατάει από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και έπειτα. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου στέλνει ένα σαφές μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του πως πρέπει να συμμορφωθεί με τις συμμαχικές του υποχρεώσεις, ως μέλος του ΝΑΤΟ, ειδάλλως, ρισκάρει την αποξένωσή του.

Προφανώς, έχει παρέλθει η ασυλία που ο Ερντογάν απολάμβανε επί Τραμπ, παρέχοντας του την ευχέρεια να κινείται ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ αλλά και να προσπαθεί να καλύψει με επιθετικό τρόπο το κενό που άφηνε η αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από την ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η κατάσταση δημιουργεί δύο αντικειμενικά προβλήματα στον Τούρκο πρόεδρο: αφενός, μετριάζει αισθητά τον στόχο της περιφερειακής ηγεμονίας, τον οποίο έχει συνδέσει με το έτος-ορόσημο του 2023 και αφετέρου, τον υποχρεώνει να αναδιπλωθεί σε κάποια μέτωπα για να αποφύγει περαιτέρω εκτροχιασμό της οικονομίας.

Η αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας θα προκαλέσει αρχικά συσπείρωση στο εσωτερικό, ακόμη και από τις δυνάμεις της κεμαλικής αντιπολίτευσης, γιατί άλλωστε μέρος των θηριωδιών έγινε επί Κεμάλ (είχε ξεκινήσει βέβαια το 2015 επί Σουλτάνου) και το αντιαμερικανικό αίσθημα θα ενταθεί στο εσωτερικό. Ωστόσο, η κατάσταση της οικονομίας απαγορεύει σκέψεις για πρόκληση ρήξης με τις ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι τελευταίες προσφέρουν στην Τουρκία και το «τυράκι» της προσέγγισης, επί παραδείγματι ενθαρρύνοντας την να συγκαλέσει διεθνή διάσκεψης για το μέλλον του Αφγανιστάν, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αλλά αναβλήθηκε λόγω της άρνησης των Ταλιμπάν να παραστούν. Δείχνει, όμως, ότι ο Μπάιντεν θα ακολουθήσει μία συνδυαστική πολιτική μαστιγίου και καρότου έναντι του Ερντογάν.    

*Ο Κωνσταντίνος Φίλης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΔΙΣ & αναλυτής διεθνών θεμάτων του ANT1

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις