Η Πρωταπριλιά, η ημέρα των φαρσών και των αθώων ψεμάτων, έχει χαρίσει στην ιστορία μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα περιστατικά, με την φάρσα του BBC το 1957 να ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο επιτυχημένα και διαχρονικά παραδείγματα.
Την Πρωταπριλιά του 1957, το BBC μετέδωσε ένα ρεπορτάζ που έκανε τους τηλεθεατές να πιστέψουν ότι τα μακαρόνια φύονται σε δέντρα. Το τρίλεπτο βίντεο παρουσίαζε εικόνες από την «συγκομιδή σπαγγέτι» στο Τιτσίνο, ένα χωριό στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας, όπου γυναίκες μάζευαν σπαγγέτι από δέντρα και τα άπλωναν στον ήλιο για να στεγνώσουν.
Διαβάστε επίσης: Πρωταπριλιά: Γιατί λέμε ψέματα σήμερα – Πώς ξεκίνησε το έθιμο
Πώς είχαν πραγματοποιήσει την φάρσα
Ο παρουσιαστής Ρίτσαρντ Ντίμπλμπι, ένας από τους πιο αξιόπιστους δημοσιογράφους της εποχής, περιέγραψε με σοβαρότητα την «καλλιέργεια σπαγγέτι», εξηγώντας πώς οι ειδικοί καλλιεργητές κατάφεραν να παράγουν σπαγγέτι ίδιου μεγέθους. Η αληθοφάνεια του ρεπορτάζ, σε συνδυασμό με την αξιοπιστία του παρουσιαστή, έκανε πολλούς τηλεθεατές να πιστέψουν στην ύπαρξη των «μακαρονόδεντρων».
Η φάρσα του BBC προκάλεσε πανικό, με το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού να κατακλύζεται από τηλεφωνήματα τηλεθεατών που ζητούσαν πληροφορίες για το πώς να καλλιεργήσουν τα δικά τους μακαρονόδεντρα.
Η απάντηση που έπαιρναν από τις τηλεφωνήτριες ήταν: «Φυτέψτε ένα κλωνάρι σπαγγετιάς σε μια κονσέρβα με σάλτσα ντομάτας και να ελπίζετε για το καλύτερο».
Θεσσαλονίκη: Προφυλακιστέος ο 60χρονος οδηγός για το θανατηφόρο τροχαίο στον Λαγκαδά
Νότης Σφακιανάκης: Αυτό είναι το μαγαζί όπου θα εμφανίζεται – Οι όροι που έθεσε
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"