Η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιου ρυθμό μας, το βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει τον ύπνο και την εγρήγορση. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει το να αποκοιμηθούμε και να παραμείνουμε ξύπνιοι κατά την διάρκεια της νύχτας.
Πιο αναλυτικά, η έκθεση στο φως το βράδυ καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο. Η μείωση της μελατονίνης μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου, αϋπνία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος με ανοιχτό φως το βράδυ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και η μείωση της μελατονίνης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την όρεξη, το μεταβολισμό και την αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των ασθενειών.
Ανησυχητικά, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έκθεση στο τεχνητό φως τη νύχτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη. Ο μηχανισμός με τον οποίο το τεχνητό φως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου δεν είναι πλήρως κατανοητός, ωστόσο, εικάζεται ότι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού και η μείωση της παραγωγής μελατονίνης παίζουν ρόλο.
Πώς να κοιμάστε καλύτερα σε ένα σκοτεινό περιβάλλον
Κλείστε τα φώτα
Βεβαιωθείτε ότι έχετε κλείσει όλα τα φώτα στο υπνοδωμάτιό σας πριν από τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένων των φώτων από ξυπνητήρια, τηλεοράσεις και ηλεκτρονικές συσκευές. Ακόμα και το αχνό φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας.
Χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης
Εάν το υπνοδωμάτιό σας δέχεται φως από έξω, χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης για να το σκοτεινιάσετε. Οι κουρτίνες συσκότισης μπορούν να αποκλείσουν το μεγαλύτερο μέρος του φωτός του δρόμου και άλλων εξωτερικών πηγών φωτισμού.
Μειώστε τον χρόνο οθόνης πριν από τον ύπνο
Η μπλε ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις οθόνες των υπολογιστών, tablets και smartphones μπορεί να διαταράξει τον
Φρέντι Μπελέρης: Καθαιρέθηκε από δήμαρχος Χειμάρρας
Ιός του Δυτικού Νείλου: Στη Λάρισα το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"