Στις αναταραχές που έχει προκαλέσει στις αγορές και τα χρηματιστήρια ο Ντόναλντ Τραμπ με τους δασμούς που έχει επιβάλλει αναφέρεται το BBC.
Παράλληλα, διερωτάται αν οι εξελίξεις αυτές οδηγήσουν σε μια ύφεση την παγκόσμια οικονομία και πόσο αναμένεται να επηρεαστούν οι χώρες που είναι μέσα στη λίστα των δασμών.
«Οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πυροδοτήσει πυρκαγιές στα παγκόσμια χρηματιστήρια, αλλά αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς ύφεση;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονιστεί είναι ότι αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο δεν είναι το ίδιο με αυτό που συμβαίνει στην οικονομία – η πτώση των τιμών των μετοχών δεν σημαίνει πάντα οικονομική μιζέρια μπροστά. Αλλά μερικές φορές το κάνουν. Πολύ μεγάλες μειώσεις στις χρηματιστηριακές αξίες, όπως αυτές, σημαίνουν ότι έχει γίνει μια θεμελιώδης επανεκτίμηση των μελλοντικών κερδών για τις εταιρείες που απαρτίζουν τα χρηματιστήρια του κόσμου» αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα για να προσθέσει:
«Αυτό που εύλογα αναμένουν οι αγορές είναι ότι τα αυξημένα τιμολόγια θα σημαίνουν ότι το κόστος θα αυξηθεί και τα κέρδη θα μειωθούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη, αλλά οι πιθανότητες είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερες από ό,τι ήταν πριν ο Τραμπ ανακοινώσει τους πιο αυστηρούς και ευρείας κλίμακας δασμούς που έχουν δει τον τελευταίο αιώνα.
Ως οικονομία ορίζεται η ύφεση όταν το σύνολο των πάντων που ξοδεύουμε ή εξάγουμε εμείς και η κυβέρνηση συρρικνώνεται για δύο διαδοχικές τρίμηνες περιόδους. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,1% και τα τελευταία μηνιαία στοιχεία έδειξαν ότι συρρικνώθηκε κατά το ίδιο ποσό τον Ιανουάριο.
Η πρώτη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Παρασκευή. Άρα, είμαστε πολύ μακριά για να μπορέσουμε να πούμε αν έχουμε πετύχει αυτόν τον ορισμό».
Από εκεί και πέρα, το BBC αναφέρει: «Ωστόσο, στο λουτρό αίματος των χρηματιστηριακών πτώσεων, υπάρχουν κάποια ιδιαίτερα θλιβερά και ανησυχητικά θύματα.
Οι τράπεζες θεωρούνται συχνά ως πληρεξούσιοι για τις οικονομίες. Όπως μου είπε σήμερα ένας αξιοσέβαστος παρατηρητής της αγοράς: «Αυτό που με έκανε να πάρω ανάσα ήταν η πτώση στις τράπεζες». Η HSBC και η Standard Chartered – που δραστηριοποιούνται στη διασταύρωση του διεθνούς εμπορίου μεταξύ ανατολής και δύσης – υποχώρησαν και οι δύο περισσότερο από 10% κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν ανακτήσουν κάποιο έδαφος. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια δεν είναι στα χρηματιστήρια αλλά στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.
Οι τιμές του χαλκού και του πετρελαίου θεωρούνται βαρόμετρα της παγκόσμιας οικονομικής υγείας. Και οι δύο έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% από τότε που ο Τραμπ έριξε τη βόμβα των δασμών. Δεν υπήρξαν πολλές πραγματικά παγκόσμιες υφέσεις. Η δεκαετία του 1930, ο απόηχος της Μεγάλης Οικονομικής Κρίσης και ο πανικός γύρω από την πανδημία είναι τρία σπάνια παραδείγματα όταν είδαμε συγχρονισμένες πτώσεις σε μεγάλες οικονομίες.
Εξακολουθεί να θεωρείται απίθανο να δούμε κάτι σε τέτοια κλίμακα αυτή τη φορά, αλλά οι πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά από τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές. Στα θετικά για την καγκελάριο του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς, το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης είναι πιθανό να μειωθεί κατά περίπου 5 έως 6 δισ. £ ετησίως, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στη σχετική ασφάλεια των κρατικών ομολόγων. Αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί περισσότερο από τα χτυπήματα στα κρατικά φορολογικά έσοδα εάν και όταν η οικονομία στο σύνολό της αντιστραφεί».
Δημοσκόπηση GPO: Πρωτιά για ΝΔ με 9,9% διαφορά από την Πλεύση Ελευθερίας
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"