Μίκης Θεοδωράκης: Όλη η Ελλάδα πενθεί για την απώλεια του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, του “κορυφαίου των κορυφαίων” καλλιτεχνών, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική αλλά και πολιτική σκηνή της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει ακούσει κάποιο από τα τραγούδια του και που να μην έχει συγκινηθεί στο άκουσμά τους.

Μίκης Θεοδωράκης

Ο Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών, πλήρης ημερών, όπως ακριβώς ήθελε, στο σπίτι του στη συμβολή των οδών Επιφανούς και Γαριβάλδι, κάτω από την Ακρόπολη. Τις τελευταίες μέρες η υγεία του μουσικοσυνθέτη είχε επιβαρυνθεί αρκετά. Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, αφού επιθυμία του ήταν να πεθάνει στο σπιτι του, βλέποντας την Ακρόπολη από το παράθυρό του.

Στο πλευρό του είχε γιατρούς που τον παρακολουθούσαν και του χορηγούσαν οξυγόνο, ωστόσο ο Μίκης δεν άντεξε τελικά και απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης.

“Αθάνατος”, φώναζαν έξω από το σπίτι του

Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας “αθάνατος”. Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα η τραγουδίστρια Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού. Την σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.

Με μια συγκλονιστική ανάρτηση τον αποχαιρέτησε ο κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός

Τριήμερο πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο με αναφορά στον θανατό του.

Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε λέγοντας πως η συνεδρίαση του υπουργικού επισκιάζεται από την απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη. “Η φωνή του σίγησε και μαζί του σίγησε και ολόκληρος ο Ελληνισμός. Όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός. Μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει“, ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα και για τις επόμενες τρεις μέρες, κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε με το δικό του στίγμα ο καθένας τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη. Ο πρωθυπουργός έκανε ένα συγκινητικό tweet στο οποίο γράφει: “Η Ελλάδα σήμερα πενθεί τον Μίκη Θεοδωράκη, έναν εμβληματικό συνθέτη. Έναν αγωνιστή της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Είμαστε βαθιά λυπημένοι για το θάνατό του και παρηγοριόμαστε μόνο από τη γνώση ότι η κληρονομιά του θα ζήσει, εμπλουτίζοντας τις ζωές σε όλο τον κόσμο, για τις επόμενες γενιές”.

Με “βαθιά συγκίνηση και ακατάπαυστο χειροκρότημα” τον αποχαιρέτησε το ΚΚΕ, “τον αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος. Άλλωστε, ταυτίστηκε για πολλά χρόνια με την αριστερά, αφού προερχόταν από το κομμουνιστικό κίνημα, στο οποίο ήταν ενεργά στρατευμένος.

Με επιστολή του στον Δημήτρη Κουτσούμπα στις 5 Οκτωβρίου 2020, έγραφε: “Τώρα στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”. Έτσι βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομουνιστής.”

Σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι από την ψυχή της Ελλάδας”, είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ μια συγκινητική ανάρτηση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης”, έγραψε σε ανάρτηση ο Αλέξης Τσίπρας.

Το δικό τους “αντίο” στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη και άνθρωπο είπαν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα, λοιποί υπουργοί, οργανισμοί και στελέχη της πολιτικής ζωής.

Μίκης Θεοδωράκης
Όλη η υφήλιος έκλαψε για τον κορυφαίο μουσικοσυνθέτη

Για τον Μίκη Θεοδωράκη όμως δεν πενθεί μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλη η υφήλιος, αφού η προσωπικότητα του Μίκη είχε διεθνή επιρροή και εμβέλεια. Η είδηση του θανάτου του κάνει τον γύρο των μεγαλύτερων διεθνών μέσων, τα οποία αναφέρονται με διθυραμβικά σχόλια για τον κορυφαίο συνθέτη.

Στον Γαλατά Χανίων η κηδεία του

Ο Μίκης Θεοδωράκης θα κηδευτεί στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων. Αυτή ήταν η τελευταία του επιθυμία, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον Πρόεδρο του “Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη”, Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, το Γαλατά Χανίων.

Η ζωή και το έργο του μουσικοσυνθέτη που πήγε την Ελλάδα “λίγο ψηλότερα”

Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, γι’ αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν οι ψαλμωδίες της ορθόδοξης εκκλησίας, στις οποίες έπαιρνε μέρος σαν ψάλτης.

Μίκης Θεοδωράκης

Τη διετία 1937-1939 πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Ωδείο Πατρών και δημιούργησε τα πρώτα του τραγούδια, συνθέσεις οι οποίες βασίστηκαν σε στίχους των Σολωμού, Παλαμά, Δροσίνη και Βαλαωρίτη, τους οποίους έβρισκε άλλοτε στα σχολικά βιβλία και άλλοτε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται.

Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου το 1943 ξεκινάει μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και γνωρίζεται με την έντεχνη ευρωπαϊκή μουσική. Ως εκείνη την εποχή, έχει επηρεαστεί από τη βυζαντινή μουσική, έχει σχηματίσει χορωδία και έχει συνθέσει τραγούδια και κομμάτια για βιολί και πιάνο. Παράλληλα αναπτύσσει αντιστασιακή δράση. Εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και το 1944 γίνεται γραμματέας εκπολιτισμού. Τον ίδιο χρόνο εντάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθηνών και λαμβάνει μέρος σε μάχες κατά των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, καθώς και στα Δεκεμβριανά. Λόγω των προοδευτικών του ιδεών, καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές. Για ένα διάστημα ζει παράνομος στην Αθήνα χωρίς να σταματήσει την επαναστατική του δράση. Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρεται στη Μακρόνησο, όπου βασανίστηκε μέχρι παραλύσεως. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έκανε στις 18 Απριλίου 1949 δήλωση μετανοίας, ενώ λίγο αργότερα απολύεται ως ανάπηρος μετά από παρέμβαση του πατέρα του και του θείου του.

Ο καλλιτέχνης ο οποίος έχει δημιουργήσει αριστουργήματα τα οποία παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και προκαλούν μεγάλη συγκίνηση σε μικρούς και μεγάλους, έχει αφήσει τη σφραγίδα του και στον παγκόσμιο κινηματογράφο καθώς έγραψε τη μουσική για τον θρυλικό “Ζορμπά” που χόρεψε μαζί με το σημαντικό καλλιτέχνης και ηθοποιός Άντονι Κούιν.

Τα σημαντικότερα έργα του

ΕπιτάφιοςΕπιφάνειαΠολιτεία Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄, ΛιποτάκτεςΜικρές ΚυκλάδεςΧρυσοπράσινο ΦύλλοΗ Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν + Κύκλος ΦαραντούρηΡωμιοσύνηRomancero GitanoΘαλασσινά φεγγάριαΟ ήλιος και ο χρόνοςΔώδεκα λαϊκάΝύχτα θανάτουΑρκαδίεςΤα τραγούδια του ΑγώναΤα τραγούδια του ΑνδρέαΔεκαοχτώ λιανοτράγουδα της Πικρής ΠατρίδαςΜπαλάντες (σε ποίηση Μανώλη Αναγνωστάκη), Στην ΑνατολήΤα λυρικά (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), ΧαιρετισμοίΕπιβάτηςΡαντάρΔιόνυσοςΦαίδραΚαρυωτάκηςΤα πρόσωπα του ήλιουΜνήμη της πέτραςΩς αρχαίος άνεμοςΜήπως ζούμε σ’ άλλη χώρα;Μια θάλασσα γεμάτη μουσικήΗ Βεατρίκη στην οδό ΜηδένΑσίκικο ΠουλάκηΛυρικώτεραΛυρικώταταΣερενάτεςΤα Πικροσάββατα.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις