O Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος σήμερα πέρασε στην αθανασία, ήταν μια εμβληματική φιγούρα της αντίστασης κατά της δικτατορίας των συνταματαρχών.

Στις 21 Απριλίου του 1967, ο Έλληνας συνθέτης κάνει το πρώτο βήμα και καλεί τον κόσμο να αντισταθεί στην δικτατορία στις 23 Απριλίου.

Το ΠΑΜ – η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της δικτατορίας – ιδρύεται τον Μάιο του 1967 από τον ίδιο και από άλλους και εκλέγεται πρόεδρος του.

O Μίκης Θεοδωράκης συνελήφθη τον Αύγουστο του 1967 όπου και τον απομόνωσαν στις φυλακές στην οδό Μπομπουλίας. Ακολούθησε η μεταφορά του στις φυλακές Αβέρωφ όπου και αποφάσισε να κάνει μεγάλη απεργία πείνας η οποία τον οδήγησε στο νοσοκομείο.

Ακολούθησε η αποφυλάκιση και ο κατ’ οίκον περιορισμός,η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας, και τέλος το στρατόπεδο Ωρωπού.

Πολλές μουσικές του δημιουργίες κατάφερε να τις μεταβιβάσει στο εξωτερικό και μεγάλες προσωπικότητες όπως η Μελίνα Μερκούρη και η Μαρία Φαραντούρη τις τραγούδησαν.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε όταν βρισκόταν στον Ωρωπό, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει θύελλα διαμαρτυριών. Προσωπικότητες, όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Άρθουρ Μίλερ, Λώρενς Ολίβιε, Υβ Μοντάν και άλλοι, δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά, υπό την πίεση αυτή αποφυλακίζεται και ταξιδεύει στο Παρίσι τον Απρίλιο του 1970.

Μετά το ξέσπασμα, ο Μίκης Θεοδωράκης κάνει νέο κάλεσμα για να πέσει η δικτατορία και ζητά να επανέλθει η δημοκρατία στην Ελλάδα.

Το 1972 συναντιέται στο Ισραήλ με τον Γιασέρ Αραφάτ και πραγματοποιεί συναυλίες.

Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα καθώς “έπεσε” η δικτατορία.

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις