Ο μεγάλος δημιουργός του ελληνικού πολιτισμού Μίκης Θεοδωράκης, έφυγε για την αθανασία, αφήνοντας πίσω το λαμπρό έργο της ρωμιοσύνης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο μουσικοσυνθέτης έδωσε τη αγάπη που είχε για την μουσική και την σύνθεση στον ελληνικό λαό, παραδίδοντας σπουδαία τραγούδια και ακόμα πιο σπουδαίες μελοποιήσεις ελληνικών ποιημάτων.

Αυτό το πάθος το κράτησε μαζί του μέχρι και την τελευταία του πνοή, ποτέ δεν παράτησε την σύνθεση, κράτησε μέχρι τέλους το πνεύμα και την ανάγκη για νέα δημιουργία.

Αυτό φαίνεται και από ένα βίντεο, το οποίο δημοσίευσε ο ηθοποιός Γιάννης Στάκονγλου και δείχνει τον αθάνατο Μίκη καθηλωμένο σε αναπηρικό αμαξίδιο να διευθύνει την ορχήστρα στους ρυθμούς του τραγουδιού “Το περιγιάλι το κρυφό”.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο

Η ερμηνεία είναι συγκλονιστική και ανατριχιάζει κάθε θεατή που την βλέπει και δείχνει το απίστευτο ταλέντο και την δύναμη αυτού του συνθέτη, του οποίου η μνήμη θα μείνει ανεξίτηλη για πολλές ακόμα δεκαετίες.

Το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τ:εχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

 Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος….η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

Διαβάστε την σχετική είδηση εδώ

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις