Σεισμός 4,3 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:46 το πρωί της Δευτέρας, 20 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, με εστιακό βάθος τα 16,7 χλμ. Το μπαράζ σεισμικών δονήσεων συνεχίζεται από το βράδυ στην περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης ακολουθώντας μία σχετική περίοδο νηνεμίας που διατηρήθηκε για 2-3 μέρες με δονήσεις κάτω από 4 Ρίχτερ.

Σημειώνεται πως κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 δονήσεις μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Δύο σεισμοί 4,5 και 4,2 βαθμών τη νύχτα – “Σταδιακή μείωση” της δραστηριότητας

Δυο σεισμοί καταγράφτηκαν αντίστοιχα τις πρώτες πρωινές ώρες και χθες βράδυ στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.

Στη 01:08 καταγράφτηκε δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και χθες Κυριακή στις 22:55 σεισμός 4,2 βαθμών 18 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της ίδιας κοινότητας, κατά την πηγή αυτή. Και οι δυο σεισμικές δονήσεις χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.

Σημειώνεται πως κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 26ης Ιανουαρίου και της Παρασκευής 14ης Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 16.900 δονήσεις μεγέθους άνω του ενός βαθμού στη ζώνη μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), υπό την προεδρία του προέδρου ΟΑΣΠ. Ευθύνη Λέκκα.

Μετά από συζήτηση μεταξύ των μελών των Επιτροπών και την εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώνονται ομόφωνα τα ακόλουθα, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες:

Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παρουσιάζει σχετική ύφεση, με περίπου 1.300 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.3).

Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και εντάσσεται στο ευρύτερο γεωδυναμικό πλαίσιο της περιοχής. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η δραστηριότητα αυτή οφείλεται σε συνδυασμό τεκτονικής και βαθύτερου μαγματισμού.

Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια επίπεδα, ενώ παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης αυξημένη εδαφική παραμόρφωση η οποία παρακολουθείται συνεχώς.

Τα δημόσια κτίρια, με βάση τους μέχρι τώρα ελέγχους, έχουν επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά στις σεισμικές φορτίσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραμπ: “Ο Πούτιν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα συναντηθούμε σύντομα”

Καιρός: Η νέα εβδομάδα φέρνει πολικό ψύχος – Πότε θα δούμε χιόνια στην Αττική

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις