«Στοιβαγμένοι» αναγκάζονται να διαμένουν οι υγειονομικοί στα ελληνικά νησιά λόγω των χαμηλών μισθών που λαμβάνουν, σε σχέση με το πολύ υψηλό κόστος ζωής.

Σύμφωνα με όσα «καταγγέλλει» ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος το ΕΣΥ δεν κατάφερε να «αναγεννηθεί» μετά την πανδημία και τα κενά και οι ελλείψεις δυστυχώς είναι πάμπολλα.

Τέλος, ο ίδιος τονίσει την υποστελέχωση και υποχρηματοδόστηση των μονάδων στα νησιά που συντελεί σε μια απελπιστική εικόνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μιχάλη Γιαννάκου

«ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ

ΔΙΑΜΕΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΙΝΗΤΡΩΝ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.

ΔΕΣΤΕ ΦΩΤΟ

Δυστυχώς στη διάρκεια της πανδημίας χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία αναγέννησης του ΕΣΥ, παρ’ ότι αναδείχθηκε ο πολύτιμος και αναντικατάστατος ρόλος του.

Δεν είμαστε σε θέση λόγω ελλείψεων προσωπικού να λειτουργήσουμε τον υπερσύχρονο εξοπλισμό που προσφέρθηκε στο ΕΣΥ από δωρεές στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι πολιτικές ευθύνες μεγάλες και διαχρονικές.

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις για τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν βοηθάνε.

Χρειάζεται εθνική προσπάθεια και ειλικρίνεια για να αναταθεί το ΕΣΥ.

Η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής με το υγειονομικό προσωπικό και δεν την εμπιστευόμαστε.

Στη διάρκεια της πανδημίας μας υποσχέθηκαν καλύτερους μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, μονιμοποίηση των συμβασιούχων που ξεπερνάνε τους 20.000 στα Νοσοκομεία αλλά τίποτα.

Κοροϊδεύουν και δεν προσλαμβάνουν μονίμους υγειονομικούς. Η μοναδική προκήρυξη 4.000 θέσεων για μόνιμο προσωπικό που εκδόθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας στο ΑΣΕΠ, ενώ είχαν υποσχεθεί επί υπουργίας του Κου Κικίλια ότι θα ολοκληρωθεί.

Και από την προκήρυξη αυτή δεν πρόκειται να πάρουμε νέο προσωπικό. Οι περισσότεροι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι βέβαιον ότι εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι στο ΕΣΥ αφού συμμετέχουν στη προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση. Άρα θα έχουμε ανακύκλωση του ίδιου λειψού προσωπικού.

Οι συνθήκες εργασίας δυσμενείς λόγω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Γι αυτούς λοιπόν τους λόγους κανείς γιατρός, νοσηλευτής διασώστης δεν δέχεται να πάει να δουλέψει στα νησιά μας. Προτιμούν το εξωτερικό ή τον ιδιωτικό τομέα.

Πως θα τα βγάλουν πέρα; Ο γιατρός με 1850 ευρώ το μήνα, ο νοσηλευτής, ο διασώστης με 800 ευρώ το μήνα. Ο τραυματιοφορέας με 650 ευρώ το μήνα. Συνεχώς έχουμε παραιτήσεις υγειονομικών για να πάνε με καλύτερους όρους να δουλέψουν στο εξωτερικό.

Οι γιατροί υπογράφουν συμβόλαια δεκαετίας με τα νοσοκομεία της Κύπρου με 80.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά νέα αύξηση των αποδοχών. Μέσα τα συμβόλαια προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις.

Οι Νοσηλευτές υπογράφουν δεκαετή αντίστοιχα συμβόλαια με 40.000 ευρώ ετησίως για τα πρώτα πέντε χρόνια και μετά νέα αύξηση των αποδοχών καθώς επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις και οικογενειακές διευκολύνσεις.

Σε δέκα χρόνια οι αποδοχές εκεί θα είναι ίσες με 40 χρόνια δουλειάς εδώ. Δηλαδή για όλο τον εργαμάσιμο βίο. Ίδιες υψηλές αμοιβές σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ λειτούργησε το έτος 2016 με καθεστώς ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.
Πολλές φορές αποθεώθηκε η λειτουργία του. Και όμως δεν έχει εδώ και πολύ καιρό παθολόγο, δεν έχει πνευμονολόγο, δεν έχει αναισθησιολόγο, δεν έχει μικροβιολόγο.

Η κάλυψη του σε γιατρούς είναι χειρότερη από το ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ του νησιού που λειτουργούσε έως το άνοιγμα του Νοσοκομείου.

Γιατί δεν πάνε οι γιατροί και οι Νοσηλευτές αφού είναι Ανώνυμη Εταιρεία;

Με τέτοιους μισθούς γιατί να πάνε; Από το 2016 που λειτούργησε το νοσοκομείο το κλειστό Κέντρο υγείας μετατράπηκε σε σπίτι διαμονής δεκάδων εργαζόμενων του νοσοκομείου με καταγωγή εκτός του νησιού. 40 με 50 εργαζόμενοι διαμένουν στο κτίριο που στεγάζονταν το κέντρο Υγείας
Αποτρεπτικές συνθήκες για να προσελκύσουν εργαζόμενους.

Τους επισκέπτονται οι οικογένειες τους και μένουν όλοι μαζί εκεί. Και πάλι καλά να λέμε. Για φανταστείτε να μην ήταν και αυτό; Θα άδειαζε το νοσοκομείο από εργαζόμενους. Στα άλλα νησιά δεν υπάρχει ούτε τέτοιο κτίριο για να μείνουν.

Δέστε εικόνες που διαμένουν για να τα βγάζουν πέρα με το πενιχρό μισθό.

Που είναι τα κίνητρα; Που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να καλύψει το κόστος διαβίωσης;

Με τη πρώτη ευκαιρία θα λακίσουν και όσοι έχουν απομείνει !!!!!!!!!»

Γιαννάκος

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο στην Κηφισίας – Στο ύψος της Κηφισιάς (pics)

Πανελλήνιες 2023: Ιστορία, Φυσική και Οικονομία σήμερα – Τα θέματα και οι απαντήσεις στο DEBATER

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις