Ρόδος: Δείτε τη στιγμή που κινητό εκρήγνυται μέσα σε τσάντα τουρίστριας δίπλα σε μικρό κοριτσάκι (βίντεο)
Από το ατύχημα δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός

Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου όλα κυλούν ήρεμα. Το ρολόι δείχνει 20:41 και οι τουρίστες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στα μαγαζιά. Ξαφνικά, από το τσαντάκι μιας τουρίστριας που περπατάει με το μικρό της κοριτσάκι, αρχίζουν να βγαίνουν φλόγες και καπνοί.
Η γυναίκα νιώθει κάψιμο και ακούει τον ήχο της φωτιάς. Πανικόβλητη βάζει τις φωνές, ενώ το κοριτσάκι δίπλα της απομακρύνεται. Ένας καταστηματάρχης με θάρρος τής φωνάζει να πετάξει το τσαντάκι της κάτω και σπεύδει να το πατήσει, προσπαθώντας να σβήσει τη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουν πάνω του νερό από ένα μπουκαλάκι και το απομακρύνουν από το σημείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για smartphone, πιθανότατα iPhone. Η τουρίστρια υπέστη ελαφρά εγκαύματα στο χέρι, ενώ ευτυχώς το φόρεμά της δεν πήρε φωτιά και το κοριτσάκι δεν τραυματίστηκε.
Τι μπορεί να συνέβη με το κινητό;
Η πιο συνηθισμένη αιτία έκρηξης ή αυτανάφλεξης ενός κινητού τηλεφώνου είναι η υπερθέρμανση ή αστοχία της μπαταρίας λιθίου.
Τέτοιες περιπτώσεις, αν και σπάνιες, συμβαίνουν όταν:
• Το κινητό υπερφορτίζεται ή χρησιμοποιείται με μη αυθεντικό φορτιστή.
• Υπάρχει εργοστασιακή αστοχία στη μπαταρία.
• Το τηλέφωνο εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. ήλιο μέσα σε τσάντα).
• Έχει προηγηθεί πτώση ή φυσική ζημιά στο κινητό που έχει επηρεάσει τη μπαταρία.
Αν η θερμοκρασία της μπαταρίας ανέβει υπερβολικά ή προκληθεί βραχυκύκλωμα, η χημική αντίδραση στο εσωτερικό της μπορεί να οδηγήσει σε φωτιά ή ακόμα και μικρή έκρηξη.
Είναι επικίνδυνα τα smartphones;
Τα περισσότερα smartphones είναι ασφαλή, αρκεί να χρησιμοποιούνται σωστά. Ωστόσο, τα περιστατικά υπερθέρμανσης, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, υπενθυμίζουν ότι η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή:
• Αποφεύγετε την έκθεση των συσκευών στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες.
• Χρησιμοποιείτε μόνο αυθεντικούς φορτιστές και εξαρτήματα.
• Μη φορτίζετε το κινητό κάτω από μαξιλάρια ή σε κλειστά τσαντάκια.
• Αν παρατηρήσετε φούσκωμα, υπερθέρμανση ή ασυνήθιστη συμπεριφορά, απενεργοποιήστε τη συσκευή και απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο τεχνικό.
Το συγκεκριμένο περιστατικό στη Ρόδο είχε ευτυχώς αίσιο τέλος, όμως αποτελεί μια σοβαρή υπενθύμιση για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις