Του «χειρόγραφου» γίνεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων με εικόνες να θυμίζουν παλιές εποχές.

Ξαφνικά παρατηρήθηκε μια «κουστωδία» από υπαλλήλους των δικαστηρίων να σέρνουν με δυσκολία σε εξωτερικό χώρο, καρότσια σούπερ μάρκετ στα οποία μέσα υπήρχαν μεγάλες χάρτινες κούτες που έξω έγραφαν «απολογίες» !

Χάθηκε να υπάρχει ένας υπολογιστής να τα γράφουν σε ένα αρχείο κειμένου (word) και να τα στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) ώστε να μην πηγαίνει ο υπάλληλος που είναι έτοιμος να πάρει σύνταξη – κάποιοι από αυτούς – να σέρνει με δυσκολία ένα καρότσι σούπερ μάρκετ γεμάτο έντυπα;

«Το σύστημα της μηχανογράφησης και της μηχανοργάνωσης στα δικαστήρια η αλήθεια είναι έχει αργήσει πάρα πολύ να προχωρήσει…» τονίζει στο DEBATER ο Πρόεδρος συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Αθήνας, Σωτήρης Τριπολιτσιώτης.

Σε εποχή κορονοϊού πολλά πράγματα χρειάστηκε να αλλάξουν γύρω μας και ίσως μερικά να παγιωθούν. Ένα θετικό που συνέβη μέσα σε όλη αυτή την τρέλα της πανδημίας που βιώνουμε όλοι μας είναι η ταχύτατη εξέλιξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government). Ψηφιοποίηση πολλών υπηρεσιών ώστε να μην ερχόμαστε σε επαφή, να μην υπάρχουν έντυπα πολλά – καλό και για το περιβάλλον αυτό φυσικά – και γενικά να αποφεύγονται οι σωματικές επαφές με αντικείμενα που θα ανταλλάσσονται. Για παράδειγμα χειρόγραφα έγγραφα !

Γιατί συμβαίνει αυτό στα δικαστήρια της Ευελπίδων;

«Λόγω του κορονοϊού περισσότερο από ανάγκη έχουν προχωρήσει κάπως στην ψηφιοποίηση. Παρά όλα αυτά είμαστε αρκετά πίσω και υπάρχουν προβλήματα και από άποψη υποδομής, αλλά υπάρχει και ένα ζήτημα πόσο δεκτικοί είναι οι μεγαλύτεροι άνθρωποι ακόμα και συνάδελφοι μου.

Εμείς με έναν τρόπο υποχρεωνόμαστε και έχουμε ανταποκριθεί σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό. Ακόμα και κάποιοι δικηγόροι, αλλά και δικαστές.

Υπάρχουν δικαστικοί που θέλουν ακόμη τις αποφάσεις τους – δεν μιλάμε για τα ποινικά – μιλάω για τα πολιτικά, θέλουν τις αποφάσεις τους γραμμένες στο χέρι. Κληθήκαμε τώρα λόγω του κορονοϊού ώστε να αποφεύγεται να έρχονται οι διάδικοι και κυρίως οι δικηγόροι στα δικαστήρια για να παίρνουν τις αποφάσεις τους μέσα από το Ίντερνετ με ψηφιακές υπογραφές. Δηλαδή σαν να είναι ακριβές αντίγραφο από την υπηρεσία. Να σκανάρουμε όλες τις αποφάσεις που υπήρχαν ώστε να τις ανεβάζουμε στο διαδίκτυο. Διαπιστώσαμε κυρίως στο εφετείο της Αθήνας ότι τις είχαν γραμμένες στο χέρι. Από 16 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν επιβάλει στους δικαστές καμιά απόφαση δεν θα δημοσιεύεται αν δεν είναι σε ψηφιακή μορφή» αναφέρει ο κος Τριπολιτσιώτης.

Ενώ προσθέτει ότι:

“Είμαστε αρκετά πίσω και φταίει το γεγονός ότι τα χρήματα έπρεπε να δοθούν σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπάρχει και μία άρνηση. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι οι περισσότεροι δικηγόροι σε μεγάλο βαθμό τις αγωγές τους τις καταθέτουν με αυτοπρόσωπη παρουσία, ενώ θα μπορούσαμε να γλιτώσουμε πάρα πολύ χρόνο, θα μπορούσαμε να γλιτώναμε πάρα πολύ έντυπο υλικό που χρειάζεται να τυπώνουν και εκείνοι, αλλά και εμείς από αυτές που θέλουμε. Επειδή οι μεγαλύτερη δικηγόροι δεν έχουν πάρει ψηφιακές υπογραφές. Μερικά παραδείγματα είναι για πολιτικές υποθέσεις κυρίως”

“Υπάρχουν υποθέσεις που μπορεί να δείτε πέντε κούτες για μια υπόθεση!” – Ευελπίδων

Αν και οι ίδιοι έχουν κάνει επανειλημμένα προτάσεις, υπάρχουν προβλήματα… Τώρα μάλιστα που αυτή την περίοδο οι δικηγόροι είναι πολύ πιεσμένοι οικονομικά και πιέζονται πραγματικά στο να ανοίξουν και να πάρουν χρήματα.

Για τις «βόλτες» των απολογιών από κτίριο σε κτήριο που αντικρίσαμε, ο κος Τριπολιτσιώτης απαντά ότι:

“Αλλού είναι οι δικογραφίες αλλού είναι τα τα ακροατήρια, οπότε και αυτά μετακινούνται. Πάλι κάποια στιγμή με χρηματοδότηση αγοράστηκαν κάποια καροτσάκια ηλεκτροκίνητα που τα έχουν δύο επιμελητές, αλλά αυτά δεν φτάνουν και χρησιμοποιούνται ακόμα και καρότσια σουπερμάρκετ! Δυστυχώς είμαστε πίσω σε αυτό ακόμη”.

Η εικόνα που επικρατεί στα δικαστήρια της Ευελπίδων λόγω κορονοϊού:

Προσέρχεται τόσος πολύς κόσμος στα δικαστήρια και χάνεται λίγο ο έλεγχος. Να σας πω σήμερα για παράδειγμα στο ειρηνοδικείο στο τμήμα που γίνονται οι αποποιήσεις. Είναι ένα τμήμα που έχει πάρα πολλή δουλειά καθώς οι κληρονόμοι κληρονομούν μόνο χρέη και όλοι τρέχουν να κάνουν αποποιήσεις. Όλο αυτό το διάστημα του κορονοϊού πήγαν όλες οι προθεσμίες που είχαν πίσω ξαφνικά. Ενώ σταμάτησαν πλέον να μετράνε οι προθεσμίες, δεν έδωσαν ένα χρόνο όπως ζητήθηκε μάλιστα από την προϊσταμένη δικαστή – ένα μήνα ακόμη παράταση των προθεσμιών – ώστε να κυλίσει λίγο φυσιολογικά η διαδικασία της προσέλευσης των πολιτών που θέλουν να αποποιηθούν και ξαφνικά πλακώνει τόσος πολύς κόσμος. Είχαμε ένα κρούσμα στο τμήμα αποποιήσεων και 14 άτομα μπήκαν σε καραντίνα και ξαφνικά θα κάνουμε μόνο τα επείγοντα“.

Ενώ κλείνοντας, ο πρόεδρος δικαστικών υπαλλήλων προβληματισμένος μας εξομολογείται ότι:

“Είμαστε σε μια εποχή που δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή η εικόνα. Τα δικαστήρια στο εξωτερικό έχουν περάσει στην ψηφιακή εποχή πολύ νωρίτερα”.

Γράφει ο Λάζος Μαντικός 

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις