Απογοητευμένες εμφανίζονται οι οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών από το πόρισμα του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ).

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης (27.02) στο Mega τόνισε ότι ουδέποτε υπήρξε κεντρική εντολή για μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος, ενώ, συμπλήρωσε ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη αντίδρασης σε περίπτωση ενός τέτοιου δυστυχήματος.

«Όσοι πήγαν εκεί, βλέπεις ένα άγχος και μια αγωνία να αποκατασταθεί ο χώρος. Σε ένα δυστύχημα, να ξέρουμε ότι δεν είναι σαν το ”Ήλιος”. Ίσως είχαν στο μυαλό τους ότι πρέπει να αποκατασταθεί η κυκλοφορία», για να προσθέσει: «Υπήρχε τρόπος να γίνουν όλα, αρμόδιοι δεν υπήρχαν που να ξέρουν πώς να το διαχειριστούν. Το αντιμετώπισαν σαν τροχαίο δυστύχημα», ανέφερε.

«Δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση»

Ο κ. Παπαδημητρίου, όταν ρωτήθηκε, αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση στο ζήτημα, τόνισε ότι: «Δεν βρήκα καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης. Δεν είχα ούτε εγώ ο ίδιος το δήλωσα σήμερα. Ασχέτως το τι θα έκανα αν είχα και το πως χειρίζεται την αξιοπρέπειά του, κανείς δεν πήρε τηλέφωνο να μου πει “κάνε αυτό ή εκείνο”.

Και να θυμίσω κάτι: αν θέλαμε να κρύψουμε κάτι, δεν θα είχαμε φέρει τους πιο ειδικούς ανθρώπους στην Ευρώπη για να διερευνήσουν το δυστύχημα», υπογράμμισε.

«Η κακή διαχείριση το μεγαλύτερο πρόβλημα»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εξ΄ αρχής ήταν η κακή διαχείριση της τραγωδίας απ’ όλες τις αρμόδιες αρχές.

«Η διαχείριση μετά το δυστύχημα έγινε εντελώς λανθασμένα. Από εκεί και πέρα η επιτροπή διαπίστωσε πως χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία, δεν μπόρεσε να βρει κάποιον περίφημο κεντρικό σχεδιαστή που διέταξε μπάζωμα ή να κρυφτούν στοιχεία.

Η άποψή μου ήταν ότι υπήρχε μία παντελής άγνοια. Δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να το γνωρίζουν και να το εφαρμόσουν, δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για τέτοιες συγκρούσεις. Υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσης και σχεδίου για να αντιμετωπιστεί κάτι τόσο τραγικό», σημείωσε.

«Θα ταξιδεύατε με αεροπλάνο αν ξέρατε ότι ο ελεγκτής είναι μόνος του και έχει λιγότερο από μήνα υπηρεσία;»

Αναφερόμενος στον σταθμάρχη ο κ. Παπαδημητρίου, στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην απειρία του σταθμάρχη, επισημαίνοντας ότι βρέθηκε μόνος του σε νυχτερινή βάρδια σε ένα δύσκολο πόστο, μετά από μόλις ένα μήνα υπηρεσίας.

«Πιθανότερο σενάριο που είναι η ύπαρξη εύφλεκτου υλικού περίπου 2,5 τόνων»

Σχετικά με την έκρηξη ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «εννοείται ότι μεταφέρονται και καύσιμα, αλλά υπάρχει νομοθεσία. Εμείς ψάξαμε με τα διαθέσιμα στοιχεία που είχαμε. Δεν είμαι ειδικός για να πω όλη την επιστημονική προσέγγιση. Προσπαθήσαμε να δώσουμε το πιθανότερο σενάριο που είναι η ύπαρξη εύφλεκτου υλικού περίπου 2,5 τόνων.

Έχουμε βεβαίωση από το ΑΠΘ, όπου λέει ότι δεν μπορεί να γίνει έκρηξη από έλαια. Υπάρχουν θεωρίες για το που μπορεί να ήταν αυτό το υλικό, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω. Μπορεί να είναι ξυλόλιο. Η έρευνά μας δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται».

Σχετικά με τη σύμβαση 717 υπογράμμισε ότι «θα δημιουργούσε πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. Αν την είχες ολοκληρωμένη μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι δεν θα είχε συμβεί αυτό. Χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δυστυχήματα δεν συμβαίνουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Τα κύρια σημεία του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – Η έκρηξη, το “άγνωστο” καύσιμο και τα χαμένα στοιχεία

Τζιν Χάκμαν: Η τελευταία δημόσια εμφάνιση με τη σύζυγό του – Πριν εντοπιστούν νεκροί στο σπίτι τους

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις