Μαζικώς φεύγουν οι κάτοικοι της Σαντορίνης από το νησί μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

Στο λιμάνι του Πειραιά, λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν πάνω από 1000 άτομα από το νησί.

Φύγαμε για τους σεισμούς, είχε κάθε δύο-τρία λεπτά, αλλά πιο πολύ φύγαμε για το ηφαίστειο” δήλωσε στο DEBATER ένας επιβάτης.

Κουνάει ασταμάτητα κι έχουμε πανικοβληθεί, περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις για να γυρίσουμε“, λέει χαρακτηριστικά μια άλλη επιβάτης.

Βρήκαμε από τα τελευταία εισιτήρια, ήμασταν τυχεροί“, ανέφερε μια τρίτη κάτοικος της Σαντορίνης.

Έξι σεισμοί άνω των τεσσάρων Ρίχτερ μέσα σε μια ώρα – Δεν αποκλείει έκρηξη του ηφαιστείου ο Συνολάκης

Δεν έχουν τέλος οι σεισμικές δονήσεις στην θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, με τους κατοίκους να φεύγουν άρον άρον από το νησί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, μέσα σε μια ώρα, σημειώθηκαν έξι σεισμοί πάνω από τέσσερα Ρίχτερ.

Ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης, μιλώντας στο MEGA, εξέφρασε την ανησυχία του για το ηφαίστειο της Σαντορίνης, δεδομένης της σεισμικής ακολουθίας στο νησί, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν αποκλείεται μικρή έκρηξη καθώς ανεβαίνει το μάγμα προς την επιφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτή είναι ίσως η στιγμή, είναι εκεί κάτω ο ΟΑΣΠ, να γίνει έλεγχος στα σπίτια για να δούμε, ειδικά αυτά τα οποία είναι πάνω στην καλντέρα, πώς είναι κατασκευασμένα», λέει στο MEGA ο Κωνσταντίνος Συνολάκης, καθηγητής φυσικών καταστροφών. «Είναι πάρα πολύ καλή αυτή πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε να αδειάσουν οι πισίνες γιατί κρατάνε πάρα πολύ νερό. Συνήθως οι πισίνες δεν έχουν την ίδια θεμελίωση όπως έχουν τα σπίτια, άρα πολύ εύκολα μπορεί να φύγει μια πισίνα μαζί με το νερό και να παρασύρει και άλλες κατασκευές».

Εξηγώντας πώς δημιουργούνται οι σεισμοί και περιγράφοντας τι μπορεί να συμβεί με το ηφαίστειο, ο κ. Συνολάκης διερωτάται: «Το θέμα μας είναι το εξής για το οποίο δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Το μάγμα, όπως έγινε το 2011 που ανέβηκε μέχρι την επιφάνεια, θα φτάσει ως την επιφάνεια οπότε θα βγει προς τα έξω και θα κάνει έκρηξη ή θα σταματήσει; Το 2011 κράτησε η σεισμική δραστηριότητα περίπου έναν χρόνο. Αυτή, η τωρινή, φαίνεται ότι είναι πιο έντονη η δραστηριότητα από ήταν τότε».

Όπως λέει ο ίδιος: «Κατά πάσα πιθανότητα, αν φτάσει ως την επιφάνεια, δεν πρόκειται να έχουμε μία μεγάλη έκρηξη όπως ήταν η μινωική. Θα έχουμε μια έκρηξη σαν και αυτήν, αυτό είναι εικασία, σαν τις εκρήξεις του ’50 ή του 1922. Η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις, ιστορικά, κάθε περίπου 50 χρόνια κατά μέσο και κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε 10.000 – 15.000».

Ειδήσεις σήμερα:

Χειμωνιάτικος καιρός με βροχές και κρύο διαρκείας – Πού θα χιονίσει

Νέος σεισμός 4,4 Ρίχτερ κοντά στη Σαντορίνη – «Σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη» , λέει ο Λέκκας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις