Ο Γιάννης Μιχαηλίδης έγινε γνωστός στις αρχές το 2006, όταν συνελήφθη για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, ενώ συνελήφθη ξανά το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από τον καζίνο Μον Παρνές. Ευρέως, όμως, έγινε γνωστός το 2011 ως «ο τοξοβόλος του Συντάγματος», όταν συμμετείχε σε αντιμνημονιακά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, κουβαλώντας μαζί του ένα τόξο. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ήταν ένας αριστούχος μαθητής, με ιδιαίτερη αγάπη για το διάβασμα και με πολλές ανησυχίες, όπως αρκετοί νέοι και νέες της ηλικίας του. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αρίστευσε, με την τότε υπουργό Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου να τον βραβεύει για τις επιδόσεις του. Πέρασε στο πανεπιστήμιο και έδειχνε να έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να δημιουργήσει και να πετύχει. Εντούτοις, επέλεξε να καταστρέψει. Να καταστρέψει ένα σύστημα που ο ίδιος και οι σύντροφοί του θεωρούν σάπιο, στοχεύοντας τις τράπεζες και τα κρατικά σώματα καταστολής.

Ο πατέρας του Γιάννη, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, ο οποίος είναι γνωστός ως ένας σπουδαίος μουσικός και μαέστρος, στο παρελθόν είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον γιο του, κάνοντας λόγο για έναν νέο με οικολογικές ανησυχίες και φίλα προσκείμενο στον αντεξουσιαστικό χώρο, χωρίς ωστόσο να δηλώνει οργανωμένος σε κάποιο μπλοκ.

Δεν είναι γνωστό πότε γνωρίστηκε με τον Νίκο Ρωμανό -κολλητό φίλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 6 Δεκεμβρίου από τις σφαίρες του Επαμεινώνδα Κορκονέα– ωστόσο δεν άργησαν να δράσουν από κοινού στο πλαίσιο της παρανομίας.

Οι ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης

Ήταν 1η Φεβρουαρίου του 2013 όταν άγνωστα άτομα πραγματοποίησαν ένοπλη ληστεία στην Αγροτική τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, αποσπώντας το συνολικό ποσό των 180.000 ευρώ. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσαν η ποικιλία και οι τύποι των όπλων που έφεραν οι δράστες -περίστροφα, τουφέκια, αυτόματα πυροβόλα, Καλάσνικοφ, Scorpion και Beretta.

Μιχαηλίδης, Ρωμανός, Πολίτης, Μπουρζούκος, Ντάλιος, Χαρίσης ήταν τα ονόματα των νεαρών συλληφθέντων, τα περισσότερα γνωστά στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση τους στον αντεξουσιαστικό χώρο. Οι πρώτοι δύο, δηλώσαν αμέσως αναρχικοί και αντάρτες των πόλεων. Για την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού μάλιστα, το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον εμφάνισε ενταγμένο στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς από τα 16 του χρόνια, λίγο μετά από τη δολοφονία του φίλου του, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το βούλευμα αυτό «στιγμάτισε» τους συλληφθέντες για έναν τουλάχιστον χρόνο, μέχρι να ανατραπεί από την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Μάλιστα, εκείνη την εποχή είχαν προκαλέσει αλγεινή εντύπωση οι φωτογραφίες που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. με τους έξι συλληφθέντες. Η επεξεργασία τους μέσω photoshop ήταν εμφανής, επιβεβαιώνοντας έτσι την κακοποίηση που κατήγγειλαν οι νεαροί συλληφθέντες από τους αστυνομικούς.   

Τον Οκτώβριο του 2014 και ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο επέβαλε πολυετείς καθείρξεις από 11 έως 16 έτη στους έξι κατηγορούμενους για τις ληστείες στην Αγροτική τράπεζα και στα ΕΛΤΑ στο Βελβεντό Κοζάνης, κάνοντας ωστόσο δεκτή την εισαγγελική πρόταση να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον τρομοκρατικό νόμο. Με λίγα λόγια, απαλλάχθηκαν όλοι από την κατηγορία για εμπλοκή και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Αναφορικά με τον Γιάννη Μιχαηλίδη, του επιβλήθηκε η ποινή κάθειρξης 16 ετών, τεσσάρων μηνών και 10 ημερών για τις ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης. Οι δικαστικές του περιπέτειες, όμως, θα έχουν συνέχεια.

Η ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη και η ποινή 20 ετών

Η υπόθεση που συνεχίζει μέχρι σήμερα να «καίει» τον Γιάννη Μιχαηλίδη αφορά την ένοπλη συμπλοκή στην Πεύκη τον Μάιο του 2011, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί κι ένας νεαρός, ενώ ένας εκ των δραστών -ο Γιάννης Μιχαηλίδης- διέφυγε καθ’ ομολογία του με περιπολικό της ΕΛ.ΑΣ. Μάλιστα, κατά την διάρκεια της διαφυγής, ένας αστυνομικός επιχείρησε να τον σταματήσει κρεμασμένος από το τζάμι του περιπολικού, με αποτέλεσμα να πέσει και να τραυματιστεί στο γόνατο. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή για να απαγγελθεί εναντίον του η κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά του αστυνομικού.

Το δικαστήριο που έλαβε χώρα το 2014 ήταν καταπέλτης για τον Γιάννη Μιχαηλίδη. Κρίθηκε ένοχος για τις δυο ληστείες στην Κοζάνη, για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά του αστυνομικού το 2011, καθώς και για οπλοκατοχή και κατοχή πυρομαχικών. Συνολικά, επιβλήθηκε εις βάρος του -κατά συγχώνευση- ποινή κάθειρξης 20 ετών, την οποία εκτίει ως σήμερα.

Η απόδραση, οι νέες ληστείες και η εκ νέου σύλληψη

Ο Γιάννης Μιχαηλίδης ενώ εξέτιε την ποινή του στις φυλακές της Τίρυνθας και ήταν υπεύθυνος βοσκός για την φύλαξη των προβάτων των φυλακών, κατάφερε να αποδράσει από περιφραγμένο χώρο εξωτερικά του σωφρονιστικού καταστήματος τον Ιούνιο του 2019.

Η εκ νέου σύλληψή του, ωστόσο, δεν άργησε να έρθει και συγκεκριμένα συνέβη τον Ιανουάριο του 2020, όταν η Αντιτρομοκρατική προχώρησε σε τρεις συλλήψεις στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε βαρύς οπλισμός και ο Γιάννης Μιχαηλίδης βρέθηκε ξανά κατηγορούμενος για οπλοκατοχή και διάπραξη δύο ληστειών, κατά το διάστημα που ήταν φυγόποινος.

Το αίτημα αποφυλάκισης και η απεργία πείνας

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο 2022, με τον Γιάννη Μιχαηλίδη να έχει εκτίσει 8 έτη και πάνω από 10 μήνες πραγματικής κράτησης για ποινή κατά συγχώνευση 20 ετών. Όπως υποστηρίζει τόσο ο ίδιος, όσο και ο δικηγόρος που τον εκπροσωπεί, Θόδωρος Μαντάς, ο Γιάννης Μιχαηλίδης έχει ήδη συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο για την αποφυλάκισή του, παραμένοντας κρατούμενος για εννέα χρόνια και πραγματοποιώντας τις σπουδές του μέσα από τις φυλακές. Δικαιούται δηλαδή -σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα- την αποφυλάκιση του.

Πρόκειται, εντούτοις, για ένα αίτημα που δεν κάνει δεκτό η ελληνική δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα ο Γιάννης Μιχαηλίδης να προβεί στην έσχατη λύση της απεργίας πείνας για να διεκδικήσει το δίκιο του. Και πλέον βρισκόμαστε στον 3ο μήνα της απεργίας πείνας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει σοβαρά η υγεία του.

28 Ιουλίου 2022 – Απορρίπτεται το αίτημα αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη

Το πρωί της Πέμπτης 28 Ιουλίου 2022, το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε εκ νέου το αίτημα της υφ’ όρων αποφυλάκισης του Γιάννη Μιχαηλίδη, τη στιγμή που η ζωή του κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή και κινδυνεύει να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Αυτή η απόφαση προκάλεσε την οργή του ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, της ΟΕΝΓΕ, αλλά κυρίως των συλλογικοτήτων του εντεξουσιαστικού χώρου που καλούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους.

Το μέλλον φαντάζει αβέβαιο πλέον για τον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος πληρώνει για τις επιλογές του και ορθώς έχει καταδικαστεί από την ελληνική δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει με όλους τους παραβατικούς πολίτες. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που καταδικασμένοι βιαστές ανηλίκων αποφυλακίζονται, αρκετός κόσμος διερωτάται γύρω από το κοινό περί δικαίου αίσθημα…

Ειδήσεις σήμερα:

Πολύ δύσκολες ώρες για τη Super Kiki – Έχασε το μωρό της

Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS – “θαλάσσιος καύσωνας” απειλεί τα οικοσυστήματα – Ανησυχία από την εξάπλωση της γιγάντιας μέδουσας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις