Πέθανε σε ηλικία 84 ετών η κορυφαία ιστορικός και βυζαντινολόγος Χρύσα Μαλτέζου την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου.

Η Χρύσα Μαλτέζου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές στο Αβερώφειο Γυμνάσιο. Ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος του Πανεπιστημίου Μεσογειακών Σπουδών (Aix-en-Provence), πτυχιούχος του Corso di Perfezionamento του Πανεπιστημίου της Πάδοβας και πτυχιούχος της Σχολής Παλαιογραφίας, Αρχειονομίας και Διπλωματικής των Κρατικών Αρχείων της Βενετίας.

Διετέλεσε καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης (1982-1995), όπου δίδαξε το μάθημα της Ιστορίας της Βενετοκρατίας στον ελληνικό χώρο, ένα γνωστικό αντικείμενο που εισήχθη για πρώτη φορά σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα, και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (1995-1998). Δίδαξε επίσης ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας. Υπήρξε Εταίρος του Dumbarton Oaks Centre for Byzantine Studies, Ουάσινγκτον (1987), διευθύντρια του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1980-1994) και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (1998-2012). Ήταν ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ήταν ξένη εταίρος του Istituto Veneto di Scienze, Lettere ed Arti και της Deputazione di Storia Patria per le Venezie, αντεπιστέλλον μέλος του Ateneo Veneto και του Istituto Siciliano di Studi Bizantini e Neoellenici “Bruno Lavagnini”, επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ένωσης Μεσαιωνολόγων (Associetas Historicorum Russorum Medii Aevi) και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας. Από το 2012 ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, 2003), με το Βραβείο Dante Alighieri (Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, με έδρα τη Ραβέννα, 2007) και με το Οφφίκιο της Άρχοντος Διδασκάλισσας του Γένους του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας (2018).

Το επιστημονικό της έργο (περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις) επικεντρώνεται στις σχέσεις του Νέου Ελληνισμού με τη Δύση και στις αρχειακές, παλαιογραφικές και διπλωματικές έρευνες. Κυριότερα αυτοτελή έργα της είναι: Βενετική παρουσία στα Κύθηρα. Αρχειακές μαρτυρίες (Αθήνα, 1991), Η Βενετία των Ελλήνων (Αθήνα, 1999), Χαρακτικά του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας (Βενετία, 2000), Από την Κύπρο στη Βενετία. Κύπριοι στη Γαληνοτάτη μετά την τουρκική κατάκτηση του νησιού (Λευκωσία, 2003), Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά. Μια τραγική μορφή ανάμεσα στον βυζαντινό και τον νέο ελληνικό κόσμο (Βενετία, 2004), Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Οδηγός του Αρχείου (Βενετία/Αθήνα, 2008), Βενετοκρατούμενη Ελλάδα. Προσεγγίζοντας την ιστορία της (Αθήνα/Βενετία, 2010), Σχέσεις της Μονής Πάτμου με τον δυτικό κόσμο. Αρχειακές αποδείξεις (13ος-18ος αι.) (Αθήνα, 2017), Το βενετικό αρχείο της μονής Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων. Σκρετούρες παλιές (1688-1715) (Αθήνα, 2020), και Τέχνη, πίστη και ιστορική συνάφεια: Εικόνες της Παναγίας με δική τους ιστορία (Αθήνα, 2020).

Χρύσα Μαλτέζου: Η ανακοίνωση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη

Πληροφορούμενη την απώλεια της Χρύσας Μαλτέζου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετούμε τη Χρύσα Μαλτέζου, την επιφανή ιστορικό που αφήνει ξεχωριστό αποτύπωμα στη μελέτη της μεσαιωνικής ιστορίας μας. Με την πολύχρονη ερευνητική της δραστηριότητα σε κορυφαία ιδρύματα, αλλά και την επί δεκαετίες διδασκαλία της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, κατόπιν, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Χρύσα Μαλτέζου συνέβαλε ουσιαστικά στη μελέτη του ενετοκρατούμενου Ελληνισμού, ενός επιστημονικού αντικειμένου που ουσιαστικά συνδιαμόρφωσε. Αναμφίβολα, ξεχωριστή στιγμή της πολυσχιδούς σταδιοδρομίας της στάθηκε η πολυετής διεύθυνση του του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, στο οποίο έδωσε νέα πνοή. Επιστέγασμα και αναγνώριση της προσφοράς της υπήρξε η εκλογή και η γόνιμη θητεία της στην Ακαδημία Αθηνών.

Η Χρύσα Μαλτέζου καταλείπει ένα ογκώδες συγγραφικό έργο, που συγκροτείται από εκατοντάδες συμβολές, το οποίο συνδύασε αρμονικά με την αδιάλειπτη πανεπιστημιακή διδασκαλία. Αφήνει ένα έκτυπο παράδειγμα αφοσιωμένου επιστήμονα, με πολύπλευρη και διαρκή προσφορά.

Στους οικείους και τους φίλους της απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου.

Ειδήσεις σήμερα:

Έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις: Ποιοι ανώτατοι αξιωματικοί προάγονται και ποιοι αποστρατεύονται

Άλιμος: Προφυλακιστέος ο 52χρονος καθηγητής που κατηγορείται για ασελγείς πράξεις σε βάρος 14χρονης μαθήτριας

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις