Ντρέτα, ελιά, ολιά… Αυτές είναι οι 10 λέξεις που πρέπει να ξέρεις πριν πας στη Κρήτη
Απαραίτητες για την διαμονή σου στο νησί

Ντρέτα απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είναι μία λέξη άγνωστη μα συνάμα οικεία, αφού κι ο Παύλος Πολάκης την έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Πολλοί ήταν εκείνοι που άνοιξαν λεξικό προκειμένου να μπορέσουν να καταλάβουν τι εννοούσε καθώς επίσης και την προέλευσή της, με την απάντηση τελικά να είναι πιο απλή καθώς πρόκειται για μία λέξη προερχόμενη από την Κρήτη.
Το DEBATER έχει φτιάξει μία αναλυτική λίστα με 10 λέξεις που πρέπει να ξέρεις πριν το επόμενό σου ταξίδι στη Κρήτη:
1. Ντρέτα
Πρόκειται για μία λέξη που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην Κρήτη από τους ντόπιους και σημαίνει “ίσια” κι “ευθεία“. Μάλιστα, πολλές φορές χρησιμοποιείται και μεταφορικά και σημαίνει “ντόμπρα” και “σταράτα λόγια”.
2. Κοπέλι
Το κοπέλι είναι πολύ πιο γνωστή έκφραση σε σχέση με το “Ντρέτα” και σημαίνει το αγόρι ή το μικρό παιδί.
3. Σύντεκνος
Η λέξη σύντεκνος είναι επίσης γνωστή καθώς την έχουμε ακούσει όλοι σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, με την έννοιά της όμως να μην είναι αφηρημένη αλλά πολύ συγκεκριμένη. Ο σύντεκνος είναι ο κουμπάρος και συγκεκριμένα αυτός που έχει βαφτίσει το παιδί κάποιου.
4. Ολιά
Η λέξη ολιά χρησιμοποιείται επίσης πολύ συχνά και είναι απαραίτητο να την γνωρίζει κάποιος πριν ταξιδέψει στη Κρήτη. Σημαίνει “λίγο” και συνήθως συνοδεύεται με την λέξη ρακί, η οποία όπως είναι ήδη γνωστό ρέει άφθονη στο πανέμορφο νησί.
5. Ξα σου
Το “ξα σου” παρόλο που αρχικά ακούγεται σαν βρισιά, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι δεν με ενδιαφέρει και είναι δικός σου λογαριασμός. Για παράδειγμα εάν κάποιος θέλει να πει ότι χάλασα πολλά λεφτά το προηγούμενο ΣΚ, η πιο συνηθισμένη απάντηση θα είναι “ξα σου”, δηλαδή δικαίωμά σου.
6. Βαρεμένη
Μία λέξη που η ερμηνεία της στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φανταζόμαστε είναι η συγκεκριμένη, αφού σημαίνει “έγκυος“.
7. Παράωρος
Χαρακτηρίζοντας κάποιον “παράωρο” εννοούν ότι είναι προβληματικός.
8. Μανίζω
Το μανίζω είναι επίσης μία λέξη που χρησιμοποιούν συνέχεια και σημαίνει θυμώνω και εκνευρίζομαι.
9. Εργάω
Η λέξη “εργάω” σημαίνει κρυώνω.
10. Ντουκιάνι
Η Κρήτη είναι γεμάτη γραφικά “ντουκιάνια” που σημαίνει καφενεία.
Μενίδι: Βρήκε στην ταράτσα του αδέσποτες σφαίρες – Ανησυχία στους κατοίκους
Ακολούθησε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις