Για ενεργοποίηση μεγάλου σεισμογόνου χώρου μιλάει η καθηγήτρια Γεωλογίας του ΕΚΠΑΕύη Νομικού αναφερόμενη στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η επιστημονική κοινότητα την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ η κ. Νομικού τόνισε ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στην χρησιμοποίηση του όρου “ηφαιστειακές εκρήξεις”.

Έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμολόγος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες, οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο», τόνισε η κα Νομικού.

«Είναι ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο το μελετάμε πολύ εντατικά και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να αναλύουμε και να συνδυάζουμε τα δεδομένα της μορφολογίας του πυθμένα, το τι βρίσκεται στο υπέδαφος μέσα στον υποθαλάσσιο πυθμένα και τι γίνεται στα βαθύτερα στρώματα στα έγκατα της γης», εξήγησε η κ. Νομικού.

«Το 2011 μέσα στο ηφαίστειο της Σαντορίνης υπήρχαν κάποιες μαγματικές διεργασίες. Γι αυτό είχαμε και πάρα πολλούς σεισμούς. Ναι, αλλά αυτοί οι σεισμοί που κράτησαν 14 μήνες δεν έφεραν καμία ηφαιστειακή έκρηξη στη Νέα Καμένη.

Τώρα λοιπόν, σε ένα πολύπλοκο χώρο βορειοανατολικά της Σαντορίνης, που έχει πολλές ρίξει ρηξιγενείς ζώνες, αυτές πιθανότατα ενεργοποιούνται από τις διελεύσεις ρευστών, οι οποίες προέρχονται από μαγνητικές διεργασίες, δηλαδή πολύ βαθιά στα έγκατα της γης και έτσι λοιπόν, τι έχουμε; Έχουμε συνεχή ενεργοποίηση μέχρι να ηρεμήσει αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε η ίδια.

«Ο κόσμος δυστυχώς θα ταλαιπωρείται, γι αυτό και οι σεισμολόγοι λένε ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα μας απασχολήσει για τις επόμενες εβδομάδες. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε πολύ σωστά το πού βρίσκονται τα επίκεντρα. Βλέπουμε μια επανατοποθέτηση των επικέντρων που αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί ένας μεγαλύτερος σεισμογόνος χώρος.

Πρέπει να αποφύγουμε να χρησιμοποιούμε λέξεις όπως οι ηφαιστειακές εκρήξεις, γιατί ο κόσμος πάντοτε στο μυαλό του έχει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης πριν 3600 χρόνια, με τα πολύ μεγάλα καταστροφικά αποτελέσματα», υπογράμμισε η κα Νομικού.

Ειδήσεις σήμερα:

Όσκαρ 2025: Χάλι Μπέρι, Πενέλοπε Κρουζ & Σκάρλετ Γιόχανσον ανάμεσα στους παρουσιαστές της μεγάλης τελετής

Νικόλαος Ντε Γκρες – Χρυσή Βαρδινογιάννη: Αυτό είναι το μονόγραμμα του ζευγαριού

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις