Η Μεγάλη Εβδομάδα, ή αλλιώς η Άγια Εβδομάδα, αποτελεί την πιο ιερή και κατανυκτική περίοδο της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης. Συμβολίζει τα Πάθη, τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και κάθε ημέρα έχει βαθύ θεολογικό και συμβολικό περιεχόμενο. 

Αναλυτικά τι συμβολίζει κάθε μέρα:

Κυριακή των Βαΐων

Η Κυριακή των Βαΐων συμβολίζει την θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου ο λαός Τον υποδέχεται με βάγια, φωνάζοντας «Ωσαννά». Κατά τους συγγραφείς των Ιερών Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι Τον υποδέχθηκαν κρατώντας βάια ή βάγια (κλάδους φοινίκων) και απλώνοντας στο έδαφος τα ρούχα τους ζητωκραύγαζαν «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Μεγάλη Δευτέρα

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, ο οποίος ήταν πρότυπο αγνότητας και υπομονής. Παράλληλα, η Εκκλησία αναφέρεται στην παραβολή της Άκαρπης ή «Ξηρανθείσης» Συκιάς. Συγκεκριμένα, ο Ιησούς στη διαδρομή για την Ιερουσαλήμ παρατήρησε μια συκιά και θέλησε να φάει έναν από τους καρπούς της. Όμως, το δέντρο δεν είχε κανένα σύκο και την καταράστηκε, με αποτέλεσμα να ξεραθεί. Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύεται ότι ο Χριστός προφήτευσε πως, όπως η συκιά που δεν έδωσε καρπούς στον Δημιουργό της, έτσι και το Ισραήλ, επειδή δεν είχε καρπούς πίστεως και μετανοίας, θα ξεραινόταν.

Μεγάλη Τρίτη

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των Δέκα Παρθένων και ψάλλεται το γνωστό τροπάριο που συνέθεσε η μοναχή Κασσιανή. Ουσιαστικά, αποτελεί μια προετοιμασία για την έλευση του Νυμφίου (Χριστού). Παράλληλα, η Εκκλησία αναφέρεται και στην παραβολή των Ταλάντων, προτρέποντάς μας να αξιοποιούμε τα χαρίσματά μας. Κατά τη συγκεκριμένη παραβολή, ένας πλούσιος άρχοντας χαρίζει τα υπάρχοντά του στους δούλους του, διδάσκοντας πως τα χρήματα (τάλαντα) και τα υλικά αγαθά δεν σημαίνουν τίποτα, μπροστά σε κάθε είδους χαρίσματα και δωρεές του Θεού.

Μεγάλη Τετάρτη

Την Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία τιμά αρχικά τη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας που άλειψε τον Χριστό με μύρο, μετανοώντας ειλικρινά για τις αμαρτίες της. Επίσης, στην υμνολογία της Μεγάλης Τετάρτης κυριαρχεί η προδοσία του Ιησού Χριστού από τον Ιούδα. Σύμφωνα με τα όσα περιγράφονται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας ήταν ο μαθητής που πρόδωσε τον δάσκαλό του, καθώς με ένα φιλί στο μάγουλο, υπέδειξε στον Καϊάφα τον Χριστό. Μάλιστα, ως αντίτιμο για την προδοσία του, ο Ιούδας έλαβε 30 αργύρια, με τη συγκεκριμένη πράξη να είναι μέχρι και σήμερα, σχεδόν 2.000 χρόνια μετά, ο «ορισμός» της προδοσίας. Τέλος, το Ιερό Ευχέλαιο τελείται αυτή την ημέρα στις εκκλησίες για ίαση ψυχής και σώματος.

Μεγάλη Πέμπτη

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου. Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με τη Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους (τους μαθητές του) στην Ιερουσαλήμ, μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Ο Ιησούς ιδρύει το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, λίγο πριν από τα Πάθη Του. Αφού πρόσφερε στους μαθητές Του ευλογημένο ψωμί και κρασί τους ζήτησε να κάνουν το ίδιο, όταν θέλουν να Τον θυμούνται. “Τοῦτο ποιεῖτε εἰς τήν ἐμήν ἀνάμνησιν”, είπε σύμφωνα με την Εκκλησία. Παράλληλα, είναι η ημέρα που ο Ιησούς, γνωρίζοντας την προδοσία, προσεύχεται με ανθρώπινη αγωνία λέγοντας: «Απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο», εκφράζοντας τον φόβο και τη θλίψη του για όσα πρόκειται να υποστεί. Τέλος, πρόκειται για την ημέρα που ο Χριστός συλλαμβάνεται, ως απόρροια της προδοσίας από τον Ιούδα.

Μεγάλη Παρασκευή

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι πιο πένθιμη ημέρα της Μεγάλης ή Άγιας Εβδομάδας, καθώς αναφέρεται στην Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, στις 3 το μεσημέρι ο Ιησούς παραδίδει το πνεύμα του, λέγοντας: «Τετέλεσται». Στη συνέχεια, ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής λιτανεύεται ο Επιτάφιος, με τους πιστούς να τιμούν τον Χριστό με κατάνυξη και σιωπή. Η περιφορά του Επιταφίου ξεκινά από το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής ανά τις περιοχές της χώρας.

Μεγάλο Σάββατο

Το Μεγάλο Σάββατο συμβολίζει την «κάθοδο στον Άδη», την ιερή στιγμή που ο Χριστός νικά τον θάνατο. Είναι η μέρα που οι μυροφόρες βλέπουν τον τάφο του Ιησού άδειο και διαδίδουν το χαρμόσυνο νέο. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ανάσταση και με το «Δεύτε λάβετε φως» αρχίζει η γιορτή! Οι πιστοί ανάβουν τις λαμπάδες τους με το Άγιο Φως που ταξιδεύει από τον Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Το Άγιο Φως ή Φως της Αναστάσεως είναι η φλόγα («φως») που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.

Κυριακή του Πάσχα

Η Κυριακή του Πάσχα συμβολίζει την πρώτη ημέρα μετά την Ανάσταση του Χριστού, τη νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, συμβολίζοντας τη χαρά, την αγάπη και την αναγέννηση. Κάπως έτσι, ολοκληρώνεται ο κύκλος των καθημερινών ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, ενώ σύμφωνα το ελληνικό έθιμο σουβλίζουμε τον οβελία, ύστερα από 40 ημέρες αυστηρής νηστείας.

Ειδήσεις σήμερα:

Φόβοι για κλιμάκωση της έντασης μετά τη νύχτα χάους στα Εξάρχεια – “Βλέπουν” οργανωμένο σχέδιο… μπαχαλοποίησης

Πέθανε ο νομπελίστας συγγραφέας Μάριο Βάργκας Γιόσα

Ακολουθήστε το debater.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις