Πανδημία: Έναν διαφορετικό Δεκαπενταύγουστο γιορτάζουμε φέτος, αφού η έκρηξη των κρουσμάτων του κορονοϊού συνεχίζεται ακάθεκτη με επίκεντρο την Αττική και τα νησιά.
Το Σάββατο καταγράφηκαν συνολικά 3.270 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, στην Αττική καταγράφηκαν 909 νέα, ενώ ακολούθησε η Κρήτη με 392 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και η Θεσσαλονίκη με 248. Παράλληλα, “στο κόκκινο” βρίσκονται τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Εδικά μέτρα έχουν ληφθεί λόγω της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας λόγω του πλήθους των πιστών που συρρέουν για να προσκυνήσουν την Παναγία. Η Τήνος, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές τις μέρες, έχει δείκτη θετικότητας 2,85% και για τον λόγο αυτό για την προστασία των πιστών και την αποφυγή συνωστισμού, δεν θα πραγματοποιηθεί η λιτανεία της αγίας εικόνας στον Ναό της Παναγίας ενώ ακολουθεί η Πάρος με 4,65%, και η Νάξος με 5,32%.
Ο Μητροπολίτης Τήνου Δωρόθεος Β’ έδωσε την ευχή του για τη σημερινή μέρα: “Να ευχηθούμε μέσα από τη καρδία μας η Παναγία μας, η μητέρα μας να θεραπεύσει γρήγορα και τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται ακόμα στο νοσοκομείο ταλαιπωρημένοι από τον κορονοϊό και γρήγορα να φύγει μακριά από τη ζωή μας και από τη πατρίδα μας αυτός ο κίνδυνος και να επαναφέρουμε όλοι τη ζωή μας όπως ήταν”, ήταν τα λόγια του.
Τον Σεπτέμβριο μπορεί να δούμε μέχρι και 10.000 κρούσματα
Σύμφωνα με τα όσα είπε στο MEGA ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, ο Σεπτέμβριος θα είναι δύσκολος μήνας για την πανδημία: “Τα σημάδια είναι ανησυχητικά, η πανδημία δείχνει τα δόντια της και παρά το γεγονός ότι δεν ευνοούν τον ιό ούτε οι ανοιχτοί χώροι ούτε ο καιρός, βλέπουμε μια έξαρση κρουσμάτων και μια μεγάλη διασπορά μιας επικίνδυνης μετάλλαξης“, τόνισε.
Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, με τους εισαχθέντες να είναι νέοι στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που επιστρέφουν από διακοπές.
Οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι για αυτό και έχουν ήπια συμπτώματα και απέφυγαν την εισαγωγή σε ΜΕΘ, ωστόσο όσο περισσότεροι επιστρέφουν θετικοί από τις διακοπές τους και έχουν μεγάλη κινητικότητα, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης ανθρώπων που θα ασθενήσουν βαρύτερα.
“Αν επιστέψουν όλοι και υπάρξει η διασπορά αυτής της μετάλλαξης (σ.σ. Δέλτα) σε ηλικίες πάνω από 60 χρονών και χωρίς τείχος ανόσιας, θα έχουμε τραγικές συνέπειες, πολύ μεγαλύτερες από το 2ο και 3ο κύμα”, είπε.
Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά. Μπορεί να φτάσουμε σε πάρα πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης. Μπορεί να φτάσουν τις 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα‘, προειδοποίησε.
Ο κύριος Καπραβέλος τόνισε επίσης ότι “μπορούμε να το προλάβουμε, ωστόσο θα πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσουμε τα ατομικά μέτρα προστασίας. Το αφήνουμε για μετέπειτα, δεν έχουμε την κουλτούρα της πρόληψης”.
Η σημασία της πρόληψης
“Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, καθώς ο ιός μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία, πολύ μεγαλύτερες από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα. Υπάρχουν μακροχρόνιες βλάβες, όπως διαταραχές μνήμης, αυπνία, προβλήματα με το αναπνευστικό. Τις μακροχρόνιες συνέπειες δεν τις ξέρει κανένας, δεν είναι να παίζει κανείς με μια πανδημία που έχει σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους“.
ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ"